Tzatziki hummus

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
tzatziki hummus

Przepis na tzatziki hummus z ogórkiem i fetą

Jeśli lubicie hummus z cieciorki i chętnie jecie go jako przekąskę albo nawet smarowidło na kanapki, to wypróbujcie ten rewelacyjny hummus ze świeżym ogórkiem i słonym serem feta. Połączenie sosu tzatziki i hummusu wyjątkowo mi zasmakowała i sądzę, że Wam również zasmakuje!

domowy hummus

Tzatziki hummus przepis krok po kroku

Koniecznie wypróbujcie tego połączenia hummusu i tzatziki i przygotujcie pastę na zdrową i pyszną przekąskę.

hummus z fetą

Tzatziki hummus przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną pastę hummus ze świeżym tartym ogórkiem i fetą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 4
Kalorie 149 kcal
Składniki

składniki na hummus z ogórkiem

  • 1 puszka cieciorki
  • 1-2 ząbki czosnku ((dałam dwa i było go czuć ;)))
  • 1 łyżka tahini
  • 2 łyżki jogurtu greckiego (gęstego)
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki koperku (posiekanego )
  • 1 większy ogórek (gruntowy – około 100 g)
  • 1 łyżka oliwy

składniki na dekorację

  • trochę ogórka (drobno pokrojonego )
  • świeży koperek ( – posiekany)
  • ser ( typu feta)
  • oliwa (odrobina )
Instrukcja
 

Jak zrobić tzatziki hummus z ogórkiem

  • Ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp odrobiną soli.
    1 większy ogórek
  • W wysokim naczyniu umieść odsączoną cieciorkę, dwie łyżki płynu z cieciorki i czosnek – zmiksuj.
    1 puszka cieciorki, 1-2 ząbki czosnku
  • Dodaj do masy jogurt naturalny, tahini, sok z cytryny i koperek – zmiksuj na gładką masę.
    1 łyżka tahini, 2 łyżki jogurtu greckiego, sok z połowy cytryny, 2 łyżki koperku
  • Dodaj do hummusu oliwę oraz odciśnięte z wody ogórki (wystarczy je zacisnąć w dłoni i woda wypłynie) – wymieszaj łyżką.
    1 łyżka oliwy
  • Jeśli masa jest za gęsta, to dodaj do niej trochę wody z cieciorki.
  • Posól i popierz do smaku.
  • Wyłóż hummus na talerz, jego wierzch posyp pokrojonym ogórkiem, pokruszoną fetą i posiekanym koperkiem.
    trochę ogórka, ser, świeży koperek
  • Możesz te polać go odrobiną oliwy z oliwek.
    oliwa
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 149kcalWeglowodany: 8.5gBiałko: 6.6gTłuszcz: 9.5gBłonnik: 0.6g
Słowa kluczowe hummus z fetą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
delikatny hummus

Hummus z ogórkiem i fetą – uwagi

Powiem krótko – tzatziki hummus, to najlepszy hummus, który do tej pory jadłam :)

Tak ogólnie nie jestem jakąś super fanką hummusu, bo w ogóle nie przepadam za roślinami strączkowymi (toleruję tylko groszek cukrowy i fasolę szparagową). Wcześniej jadałam hummus od czasu do czasu, ale za nim nie tęskniłam – jeśli wiecie o czym mówię ;)

Ostatnio zaintrygował mnie przepis łączący greckie tzatziki i hummus i postanowiłam spróbować tą wersję.

Hummus jest delikatniejszy w smaku (mój wcześniejszy przepis na hummus zamieszczony na blogu jest pikantny, a ja go jeszcze wtedy polałam pikantną oliwą, więc doznanie było nieco ekstremalne ;)), wypełniony świeżym koperkiem i tartym ogórkiem.

Jak dla mnie to połączenie jest idealne i nawet lepsze dla mnie niż samo tradycyjne tzatziki :D

Ja go zjadłam z podgrillowaną pitą, wam proponuję również przygotowanie do niego podpłomyków.

Myślę, że takie tzatziki hummus będzie wręcz idealne na grilla – świetnie będzie pasować do pieczonych ziemniaków, ale również do grillowanego mięsa – jak tylko jakiś grill mi się wyłoni na horyzoncie, to pierwsze co robię to ten hummus :D

I jeszcze jedno – pamiętajcie aby nie wylewać wody po cieciorce – możecie zrobić z niej rewelacyjne bezy – ja piekę co jakiś czas partię bezików, wkładam je po upieczeniu do szczelnego pojemnika, a potem wykorzystuję do różnych deserów – np. do lodów, do dekoracji ciast, tortów i chociażby nawet budyniu. A mój mąż i dzieci chodzą i podjadają je zamiast ciastek :D

Ps. Podaję moją wersję przepisu – wg mnie dużo szybszą i prostszą :)

hummus po grecku
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę
tzatziki hummus
hummus z ogórkiem
domowy hummus

Polecane przepisy na pasty

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pasty idealne jako przekąska i dodatek do pieczywa. Tutaj polecam trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2017 19 czerwca

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. 4719337fd8195630a6297bf147af5d0a?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2018 22 lipca w 13:13- Odpowiedz

    a co to za chlebki?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 22 lipca w 17:45- Odpowiedz

      To akurat podgrillowana pita :) ale polecam domowe flat bread https://wypiekibeaty.com.pl/flatbread-podplomyki/

  2. cf37ea38dca79bea45f2039e6987936e?s=54&d=mm&r=g
    Gosia www.rabarbarowo.pl 2017 21 czerwca w 12:20- Odpowiedz

    Ja bardzo lubię hummus, a ten to w ogóle świetna propozycja! :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 21 czerwca w 12:44- Odpowiedz

      Spróbuj Gosiu – mi bardzo smakuje ta wersja :)

  3. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 19 czerwca w 15:02- Odpowiedz

    My najbardziej uwielbiamy hummus jeść z ziemniakami :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 20 czerwca w 09:32- Odpowiedz

      He he – tak jeszcze nie jadłam, ale też myślałam, że byłby świetny z ziemniakami z grilla :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy