Babeczki bananowe
Konkurs z tortyonline.pl

Ta mglista i byle jaka pogoda nastraja mnie na bardziej „egzotyczne” wypieki i po babeczkach bananowych upiekłam pyszne ciasto kokosowe z mnóstwem wiórek kokosowych.

Już podczas pieczenia obłędnie pachniało w całym domu kokosem i trudno było się doczekać, aż ciasto będzie gotowe i chociaż trochę ostygnie.

To ciasto kokosowe jest puszyste i miękkie, wręcz rozpływa się w ustach – pycha 🙂

Porcja jest na blachę keksową o długości około 30 cm.

ucierane ciasto kokosowe2

ucierane ciasto kokosowe1

ucierane ciasto kokosowe3

ucierane ciasto kokosowe4

 

Ucierane ciasto kokosowe
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok 2 łyżki maślanki
  • wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie
  1. Utrzyj masło z cukrem pudrem (lub zwykłym cukrem) na puszystą masę.
  2. Dodaj ekstrakt z wanilii i pojedynczo jajka - dokładnie zmiksuj masę po każdym jajku.
  3. Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  4. Dodaj porcjami do masy maślanej na zmianę z maślanką.
  5. Na koniec dodaj wiórki kokosowe.
  6. Przełóż ciasto do wysmarowanej i wysypanej mąką foremki keksowej o długości około 30 cm.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 50-60 minut (do suchego patyczka)..
  8. Po upieczeniu przestudź ciasto i udekoruj lukrem i wiórkami (cukier puder zmieszaj z maślanką i polej nim ciasto).

 

Przepis Marthy Stewart.

Babeczki bananowe
Konkurs z tortyonline.pl

Related Post