Ucierane ciasto kokosowe

Zaktualizowany: 2023 20 września
ucierane ciasto kokosowe

Przepis na ucierane kokosowe ciasto z wiórkami kokosowymi

Przygotujcie dziś ze mną przepyszne ucierane ciasto kokosowe. To rewelacyjne ciasto jest bardzo puszyste i lekkie, o wspaniałym kokosowym smaku. Jako ciasto ucierane potrzebuje porządnego zmiksowania masła z cukrem, co zapewnia mu tą wyjątkową puszystość. Sprawdźcie mój przepis i zobaczcie jak zrobić najlepsze ciasto kokosowe.

ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz puszyste i aromatyczne ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto wiórkami kokosowymi.

ciasto kokosowe z wiórkami kokosowymi

Ucierane ciasto kokosowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i bardzo prostą babkę kokosową z wiórkami kokosowymi.
4.28 z 29 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 12
Kalorie 326 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna foremka do pieczenia o długości około 30 cm.
Składniki

składniki na ucierane ciasto kokosowe

składniki na lukier do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić ucierane ciasto kokosowe

  • Utrzyj masło z cukrem pudrem (lub zwykłym cukrem) na puszystą masę.
    170 g masła, 150 g cukru pudru
  • Dodaj ekstrakt z wanilii i pojedynczo jajka – dokładnie zmiksuj masę po każdym jajku.
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 3 jajka
  • Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
    300 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
  • Dodaj porcjami do masy maślanej na zmianę z maślanką.
    250 ml maślanki
  • Na koniec dodaj wiórki kokosowe.
    1 szklanka wiórek kokosowych
  • Przełóż ciasto do wysmarowanej i wysypanej mąką foremki keksowej.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50-60 minut (do suchego patyczka)..
  • Po upieczeniu przestudź ciasto i udekoruj lukrem i wiórkami (cukier puder zmieszaj z maślanką i polej nim ciasto).
    150 g cukru pudru, 2-4 łyżki maślanki, wiórki kokosowe
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 326kcalWeglowodany: 38gBiałko: 6gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe ciasto z wiórkami kokosowymi, kokosowe ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
puszyste ciasto kokosowe

Puszyste ciasto kokosowe – uwagi

Ta mglista i byle jaka pogoda nastraja mnie na bardziej „egzotyczne” wypieki i po babeczkach bananowych upiekłam pyszne ucierane ciasto kokosowe z mnóstwem wiórek kokosowych.

Już podczas pieczenia obłędnie pachniało w całym domu kokosem i trudno było się doczekać, aż ciasto będzie gotowe i chociaż trochę ostygnie.

To ciasto kokosowe jest puszyste i miękkie, wręcz rozpływa się w ustach – pycha :)

ciasto z wiórkami kokosowymi

Jak zrobić ucierane ciasto kokosowe – wskazówki

Najważniejsze jest dobrze utrzeć miękkie masło z cukrem. Ja lubię w takich przypadkach używać cukier puder.

Mam pewność, że cały cukier dobrze się utrze i rozpuści w maśle.

Pamiętajcie aby miksować długo, najlepiej około 10 minut.

Dobrze jest, aby jajka nie były zimne, więc albo wyjmijcie je wcześniej z lodówki, albo włóżcie je do miski z gorącą wodą, aby się ogrzały przed dodaniem do masy maślanej.

Druga ważna sprawa – gdy dodacie do ciasta mąkę, to nie miksujcie już za długo – tylko do połączenia składników. Ja kończę miksować, gdy jeszcze widzę resztki mąki i już tylko raz, czy dwa razy mieszam całość łyżką. Zbyt długie miksowanie może spowodować, że w cieście powstanie zakalec.

Koksowe ciasto przelejcie do długiej formy keksowej (moja miała 30 cm) i upieczcie.

ciasto kokosowe z wiórkami kokosowymi

Jak długo piec ucierane ciasto?

Ja swoje kokosowe ciasto piekłam około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół). Sprawdźcie oczywiście patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, bo każdy piekarnik piecze inaczej.

Jak sprawdzić czy ciasto jest upieczone?

Weźcie długi patyczek do szaszłyków, albo długi metalowy drucik i wetknijcie go w środek ciasta dochodząc do samego dna. Wyjmijcie patyczek – jeśli nie ma na nim lepkiego i mokrego ciasta, to ciasto jest gotowe. Jeśli jeszcze jest mokry środek, to pieczcie ciasto dłużej. Możecie tu przełączyć na pieczenie samego dołu.

Po upieczeniu ciasto kokosowe studzicie i na koniec polewacie lukrem, albo rozpuszczoną czekoladą.

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na pyszne babki!

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta :)

ucierane ciasto kokosowe


ucierane ciasto kokosowe
ucierane ciasto kokosowe3
ucierane ciasto kokosowe4

Przepis Marthy Stewart.we

Polecane przepisy na ciasta kokosowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta kokosowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 27 listopada