Lody rocky road
Sernik z sosem malinowym

Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Twoje&Moje, ale postanowiłam trochę zmienić składniki, aby uzyskać „zdrowsze” ciasto 🙂 Zamiast zwykłej mąki pszennej dałam mąkę pełnoziarnistą Lubelli, a cukier zastąpiłam cukrem trzcinowym.

Do tego dałam masę moreli, borówek i czerwonych porzeczek. Ciasto wyszło świetne – baaaardzo owocowe (czyli takie jakie najbardziej lubię), mięciutkie, wilgotne i świetne w smaku. Na prawdę trudno poprzestać na jednym kawałku 🙂

Z podanego przepisu otrzymacie ciasto o wielkości średniej tortownicy (22 cm), albo blaszki i mniej więcej takich bokach.

Ciasto mocno mi wyrosło i owoce opadły na dno, ale mi to zupełnie nie przeszkadza 🙂

 

 

 

Ucierane ciasto z morelami, porzeczkami i borówkami
 
Autor:
Składniki
  • 140 g miękkiego masła
  • 140 g cukru (użyłam trzcinowego demerara)
  • 150 g mąki (użyłam pełnoziarnistej Lubelli)
  • 3 duże jajka (L)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 300 g owoców
  • 1 łyżka cukru do posypania ciasta po wierzchu
Wykonanie
  1. Masło i cukier utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj po jednym jajku.
  2. Na koniec dosypuj po 1-2 łyżkach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszaj tylko do momentu połączenia składników.
  3. Ciasto przełóż do tortownicy, albo małej blaszki i na wierzchu ułóż owoce.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka - spód może wymagać mocniejszego podpieczenia przy dużej ilości owoców).
  5. Pięć minut przed końcem pieczenia posyp ciasto łyżką cukru. Po upieczeniu przestudź na kratce.

Lody rocky road
Sernik z sosem malinowym

Related Post