Babeczki pomarańczowe z makiem i żurawinami
Placki ziemniaczane drożdżowe

Jak sama nazwa wskazuje są to moje ulubione ciasteczka orzechowe i piekę je od lat na Boże Narodzenie.

Muszę przyznać, że zwykle podczas przygotowań zdaża mi się zakląć na ciasto – bo niestety, nie jest zbyt przyjazne do pracy, ale efekt końcowy zawsze mi wszystko wynagradza :)

Ciasto jest bardzo kruche w konsystencji, a dodatkowo kawałki orzechów i skórki pomarańczowej utrudniają gładkie rozwałkowanie i wycinanie ciasteczek, ale jeśli lubicie orzechy, to się nie zawiedziecie smakiem tych ciasteczek :)

Koniecznie spróbujcie :)

Z podanej porcji otrzymacie 3 blachy ciasteczek.

ulubioneorzechowe1

ulubioneorzechowe3

ulubioneorzechowe4

ulubioneorzechowe5

ulubioneorzechowe2

 

Ulubione ciasteczka orzechowe
 
Autor:
Składniki
  • 150 g kremowego masła orzechowego
  • 300 g mąki
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g posiekanych orzechów (ja użyłam włoskie)
  • 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • dodatkowo jeśli będzie trudno uzyskać elastyczną konsystencję ciasta można dodać zwykłego masła, albo śmietany
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki umieść w dużej misce, albo na blacie i szybko zagnieć ciasto - w razie konieczności dodaj trochę miękkiego masła, albo śmietany (ja zwykle muszę dodać). Ciasto uformuj w kulę, przykryj folią i umieść w lodówce na około pół godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto i po kawałkach rozwałkuj podsypując mąką. Wytnij foremkami kszałty i ułóż ciastka na wyłożonej papierem blaszce.
  2. Ciastka piecz w 180 stopniach przez 12-15 minut - do momentu aż będą rumiane.
  3. Po ostygnięciu możesz jej dodatkowo udekorować - ja je najbardziej lubię polane czekoladą i posypane orzechami, albo migdałami :)

 

Przepis pochodzi z archiwalnego numeru „Pani domu”.

Smacznego :)