Tarta rabarbarowa
Cytrynowy tort komunijny

waniliowe babeczki hortensje 8

 

Zawsze gdy oglądałam w internecie babeczki hortensje, to sobie myślałam – „muszę je koniecznie zrobić”, a potem zapominałam o całej sprawie.

W końcu – spontanicznie (tak się dzieje, jak się trafi wolny dzień ;)) upiekłam fajne waniliowe babeczki (przepis też zamieszczam, bo wyszły pyszne) i udekorowałam je pięknymi, wiosennymi, pastelowymi hortensjami.

Uwierzcie mi, że to wcale nie jest trudne – wystarczy odpowiednia tylka (w kształcie zamkniętej gwiazdy – np. taka), kolorowy krem i kwiatki robią się w zasadzie same 🙂

Co do kremu, który użyłam – nie przepadam za kremami maślanymi – szczególnie na babeczkach, bo czuję jakbym jadła kostkę przesłodzonego masła. W zamian wykorzystałam krem z sera z dodatkiem białej czekolady – krem świetnie się sprawdził – ładnie się wyciskał i trzymał kształt, a po schłodzeniu w lodówce lekko stwardniał (jeśli babeczki przechowujecie dłużej w lodówce, to przed podaniem ich polecam, aby „odtajały” przez jakieś 30 minut – wtedy zarówno babeczki jak i krem lekko zmiękną i będą jeszcze pyszniejsze).

Kremu na babeczki trzeba przygotować sporo, bo dość dużo go idzie na babeczki – zamiast samego serka mascarpone możecie dodać do niego zmielony twaróg sernikowy (będzie taniej), albo możecie użyć sam twaróg sernikowy – ale wtedy musi być dobrej jakości – polecam tu Piątnicę z wiaderku, albo samodzielne zmielenie twarogu półtłustego (wtedy trzeba go zmielić dwukrotnie).

Podaję przepis na 12 – 15 babeczek.

waniliowe babeczki hortensje 3

 

waniliowe babeczki hortensje 4

 

waniliowe babeczki hortensje 2

 

waniliowe babeczki hortensje 6

 

waniliowe babeczki hortensje 9

 

waniliowe babeczki hortensje 10

 

Waniliowe babeczki hortensje
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
babeczki:
  • 110 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 220 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru z wanilią
krem:
  • 1 kg serka mascarpone (lub w połączeniu z twarogiem na serniki dobrej jakości, lub samego twarogu na serniki)
  • 400 g białej czekolady
  • barwniki spożywcze w żelu lub w proszku
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą, białą masę.
  2. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Do masła dodaj pojedynczo jajka na zmianę z łyżką mąki.
  4. Dodaj ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią oraz połowę pozostałej mąki - krótko zmiksuj.
  5. Dodaj jogurt i resztę mąki - zmiksuj tylko do połączenia składników.
  6. Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - nie rosną mocno, więc możesz nałożyć prawie do pełna.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  10. Mascarpone lub twaróg krótko zmiksuj, aby zmiękło, dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie wymieszaj.
  11. Podziel krem na dwie części - do jednej dodaj trochę niebieskiego barwnika - tyle aż kolor będzie "zadowalający", a do drugiej fioletowego lub różowego barwnika (użyłam różowy).
  12. Przygotuj duży worek cukierniczy z tylką o kształcie zamkniętej gwiazdy.
  13. Worek połóż bokiem na blacie i posmaruj jedną ściankę jednym kremem, na wierzch nałóż warstwę drugiego kremu - powtórz czynności, aż worek będzie pełny, lekko wstrząśnij zawartością aby krem się ułożył.
  14. Wyciskaj z kremu małe kwiatki na powierzchni babeczki - zobacz film, który nakręciałam 🙂
  15. Jeśli krem zacznie się rozpływać od ciepła twoich rąk, to schłódź go krótko w lodówce i dopiero wtedy kontynuuj dekorowanie babeczek.
  16. Babeczki przechowuj w lodówce, przed podaniem ociepl je w temperaturze pokojowej przez około pół godziny.
  17. Kremem udekoruj babeczki.

 

Tutaj filmik jak wyciskać krem 🙂

 

Tutaj możecie zobaczyć film instruktażowy 🙂

Tarta rabarbarowa
Cytrynowy tort komunijny

Related Post