Dyniowe pancakes
Miękkie ciasteczka cytrynowe

waniliowe gruszki_2

Dzisiejszy przepis jest niezmiernie prosty i niby banalny, ale jak się sami za chwilę przekonacie może być w różnoraki sposób wykorzystany.

Waniliowe gruszki możecie zjeść jeszcze na ciepło z gałką ulubionych lodów, albo z bitą śmietaną.

Same też smakują rewelacyjnie (nawet na zimno) 🙂

Możecie podać je do naleśników (ja takie gruszki dodałam do naleśników ryżowych), albo zapiec w cieście, np. czekoladowym.

Świetnie się też sprawdzą w sałatce owocowej i do deski serów.

Jak widzicie – macie ogromne możliwości wykorzystania gruszek w tej postaci 🙂

Proponuję przygotować sobie porcję, albo dwie takich waniliowych gruszek i wykorzystywać je w swoich deserach i wypiekach 😀

waniliowe gruszki_6

waniliowe gruszki_7

waniliowe gruszki_3

Waniliowe gruszki
 
Autor:
Składniki
  • pół litra wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska wanilii rozcięta i z wyjętymi ziarnami (ziarna dodajemy do wody z cukrem)
  • 4 twarde gruszki (obrane, przecięte na pół i z wydrążonym środkiem)
Wykonanie
  1. Wodę zagotuj z cukrem, ziarnami wanilii i rozciętą laską wanilii.
  2. Gotuj syrop przez około 3 minuty (na małym ogniu).
  3. Dodaj gruszki i gotuj je około 6 minut (aż delikatnie zmiękną, ale nie będą się rozpadać).
  4. Podawaj na ciepło z syropem waniliowym z gotowania oraz z ulubionymi lodami.

Przepis pochodzi z książki „Szybko, świeżo, prosto” Donny Hay.

Na blogu znajdziecie również inne przepisy z tej książki – babkę jogurtowo-cytrynową oraz mega czekoladowe ciasto.

Dyniowe pancakes
Miękkie ciasteczka cytrynowe

Related Post