Wegańskie bezy przepis
Przepis na wegańskie bezy z aquafaby
Wegańskie bezy zrobione z aquafaby to smakowita niespodzianka dla podniebienia i wyjątkowa alternatywa dla tradycyjnych bez. Wykorzystując magiczny składnik aquafaby (ciecz pozostała po gotowaniu ciecierzycy), te bezy zachowują swoją chrupkość na zewnątrz i miękkość wewnątrz, przy zachowaniu wartości roślinnych. To słodka przyjemność, która zaskakuje smakiem. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Wegańskie bezy z aquafaby przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na bezy, które mogą zjeść weganie, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Wegańskie bezy przepis
Składniki
składniki na wegańskie bezy z aquafaby
- około 140-150 ml wody ( z odsączonej cieciorki w puszce )
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu winnego)
Instrukcja
Jak zrobić wegańskie bezy z aquafaby
- Woda z ciociorki powinna być w letniej temperaturze – wlej ją do misy miksera i zacznij ubijać.około 140-150 ml wody
- Gdy się napuszy dodaj po trochu cukier, a następnie miksuj aż masa będzie biała, lśniąca i gęsta.200 g cukru
- Dodaj sok z cytryny, albo ocet i krótko zmiksuj.1 łyżeczka soku z cytryny
- Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i wyciśnij bezy.
- Piecz w 120 stopniach przez około 80 minut – po upieczeniu wyłącz piekarnik, drzwiczki uchyl i pozostaw bezy w środku do wystudzenia.
Prywatne
Bezy z aquafaby – uwagi
Wegańskie bezy istnieją na prawdę! Mimo, że ja sama weganką nie jestem, to sam pomysł na bezy bardzo mi się spodobał. Otóż te bezy nie są zrobione z białek, ale z wody po cieciorce – tak, tak dobrze widzicie – z WODY. Nie wiem do końca na czym ta magia polega, ale jak widać – działa! Od teraz przygotowując sobie hummus z cieciorki z puszki, nie wylewajcie wody, w której pływała, ale ubijcie ją z cukrem i upieczcie. Ja nie widzę praktycznie różnicy w smaku między bezami tradycyjnymi, a tymi z wody.
Wystarczy cieciorkę w puszce przelać przez gęste sitko nad miską i zebrany płyn zmiksować mikserem razem z cukrem podobnie jak byście miksowali białka. Miksowanie na wysokich obrotach sprawi, że ciecz się mocno napuszy i będzie wyglądać podobnie jak ubite białka.
Takie bezy z aquafaby możecie też zafarbować barwnikami spożywczymi. Jedyna różnica jaką zauważyłam, to bezy mi lekko zmiękły gdy zamknęłam je w szczelnym pudełku – te co leżały nie przykryte są dalej chrupiące. Myślę, że taką formę bezy można również spokojnie wykorzystać do zapieczenia na cieście – jeśli ktoś z Was spróbuje, to dajcie znać i przyślijcie zdjęcia. A z takiej jednej standardowej puszki otrzymacie aż dwie blachy wegańskich bezików – ja niektóre zrobiłam większe i wykorzystałam jako spody do mini pavlovej.
Polecane przepisy na wegańskie wypieki
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na słodkie wypieki idealne dla wegan. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Zawsze się zastanawiałyśmy kto pierwszy wymyślił takie bezy. W sense, że jak w ogóle wpadł na pomysł aby z wody po ciecierzycy zrobić bezy :D
Ja właśnie też, bo kto normalny pomyślałby, żeby to w ogóle ubijać :)