Wiejski chleb pszenny na zakwasie
Stary przepis na chleb na zakwasie
Wiejski chleb pszenny na zakwasie to chleb pełen charakteru, przygotowany z użyciem naturalnego zakwasu, który nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu. Jego chrupiąca skórka, nadaje mu niepowtarzalny wygląd, a sprężysty miąższ sprawia, że każdy kęs to czysta rozkosz. Ten wiejski chleb pszenny idealnie komponuje się z różnymi dżemami, masłem lub serami, tworząc połączenia smakowe, które ożywiają nasze zmysły. To chleb, który przypomina nam o prostocie, naturalności i autentycznym smaku pieczywa przygotowanego z sercem i starannością w domowej atmosferze. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Chleb pszenny na zakwasie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz zapach świeżo pieczonego pieczywa i uwielbiasz piec chleb w domu, to koniecznie upiecz taki tradycyjny rustykalny chleb pszenny na zakwasie!
Wiejski chleb pszenny na zakwasie przepis
Składniki
składniki na zaczyn do chleba
- 1 łyżka zakwasu
- 100 g mąki pszennej 750
- 100 ml wody
składniki na chleb pszenny na zakwasie
- zaczynu do chleba
- 500 g mąki pszennej (typ 750)
- 100 g mąki pełnoziarnistej (typ 2000)
- 15 g soli ((mniej więcej 2 płaskie łyżeczki))
- 350 ml wody (ciepłej – mniej więcej)
Instrukcja
Jak zrobić zaczyn do chleba
- Dzień wcześniej przygotuj zaczyn – wszystkie składniki razem zmieszaj, umieść w słoiku, zakręć i pozostaw na blacie.1 łyżka zakwasu, 100 g mąki pszennej 750, 100 ml wody
Jak zrobić pszenny chleb na zakwasie
- W dużej misce umieść mąkę i sól, oraz zaczyn i prawie całą wodę (resztę dodaj w razie potrzeby).zaczynu do chleba, 500 g mąki pszennej, 100 g mąki pełnoziarnistej, 15 g soli, 350 ml wody
- Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
- Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
- Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia – może to potrwać kilka godzin.
- Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek (polecam użycie koszyczka do wyrastania chleba – wtedy będzie miał ładny i regularny kształt).
- Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę – gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku – wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
- Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
- Natnij go w kilku miejscach i można już go piec.
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (góra/dół).
- Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 10 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 30 minut.
- Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą, a na koniec jeszcze gorący bochenek również spryskać zimną wodą.
Prywatne
Prosty pszenny chleb na zakwasie – uwagi
Dziś mam dla Was przepis na wiejski chleb pszenny na zakwasie pszennym – prosty i bardzo smaczny. Taki stary przepis na chleb na zakwasie to prawdziwa perełka wśród przepisów – zresztą wszyscy są nim zachwyceni!
Wiejski, to taki rustykalny w swoim stylu.
Wcześniej podawałam przepis na chleb pszenny na drożdżach – tutaj nie ma ani grama drożdży, za to chleb musi dłużej wyrastać.
Musicie też dzień wcześniej przygotować sobie zaczyn na chleb.
Jak zrobić zakwas na chleb?
Zakwas potrzebuje czasu i im jest starszy tym jest mocniejszy.
Jeśli nie macie swojego, to albo robicie go od nowa – przez mieszanie mąki pełnoziarnistej z mąką i codzienne dodawanie mąki i wody.
Albo prosicie kogoś posiadającego zakwas o odlanie trochę dla was.
Jeśli chcecie zrobić go sami, to na blogu jest wpis o zakwasie.
Jak zwykle podczas pieczenia i po upieczeniu roznoszą się po domu takie zapachy, że ślinka sama cieknie :)
Takiego chleba nigdzie nie kupicie!
Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na domowe pieczywo.
Polecane przepisy na domowy chleb
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na proste domowe chleby. Na blogu jest spory wybór przepisów i każdy znajdzie coś dla siebie. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Próbowałeś kiedykolwiek domowego chleba? Gdy się piecze, w całym domu czuć jego przepiękny, aromatyczny zapach. Na samo wspomnienie ślinka cieknie, a co dopiero kiedy będzie gotowy! Taka domowa wersja chleba na zakwasie jest przede wszystkim zdrowsza, chleb pszenny na zakwasie ma działanie prozdrowotne. Upieczenie chleba pszennego nie jest pracochłonne i trudne, jednak oczekiwanie na zakwas już niestety zajmie trochę czasu. Mój przepis na chleb na zakwasie powinien zagościć u Ciebie na stałe. W przepisie na chleb pszenny nie ma nietypowych składników. Potrzebujesz dwóch typów mąki, zaczynu, soli i ciepłej wody. I tyle! Wszystkie składniki na chleb na zakwasie musisz wyrobić w misce, a później już tylko wyrastanie i pieczenie. Prawda, że proste? Taki domowy chleb pszenny jest doskonałym zamiennikiem chleba kupowanego w piekarni. Kanapki z tym domowym smakują o niebo lepiej. A gdy taki cieplutki, świeżo wyjęty chlebek na zakwasie z piekarnika posmarujesz masłem, oj co to za przyjemność! Jeśli posmakował Ci ten chlebek pszenny na zakwasie, koniecznie upiecz też chlebek kokosowy. Znakomicie sprawdzi się do śniadania na słodko - posmaruj kromki dżemem i zatop się w słodkich doznaniach. Takiego z pewnością jeszcze nie jadłeś!
59 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Wiejski chleb pszenny na zakwasie
Przepis na chleb na zakwasie
Chleb nie wyrosl mimo, ze trzymalam w cieplym miejscu. Po upieczeniu wyszedl zakalec. Co zrobilam nie tak?
Może zakwas na zaczyn był już nieświeży
Super przepis. Chlebek się lekko rozlał podczas garowania, ale w piecu pięknie poszedł w górę i popękał na rozcięciach. Proponuję posmarować pomadą z mąki i wody ,konsystencja rzadkiej śmietany. Nada to skórce wyjątkowej chrupkości: )))
Dzień dobry. Czy chlebek z tego przepisu mogę upiec w foremce ( keksówce)?
Oczywiście
Co to za glupota zmieniac temperatury! Chleb mi opadl i tyle. Kobieto! 220 na 40minut i jest lepszy. Oraz mniej wody bo w zyciu nie uformujesz bochenka a wyjdzie ciasto na nalesniki
Mężyzczyzno! Jak widać mój chleb nie wygląda jak naleśnik. Bardzo często pieczemy chleb w zmienianej temperaturze i nigdy to nie wpłynęło na jego wyrastanie. Co do wody, to jest napisane w przepisie, że ma być dadana w porcjach – do odpowiedniej konsystencji. Mąka różnie chłonie wodę, więc dodaje się ją stopniowo.
Chyba początkujący teoretyk.
Dzień dobry.
Mam pytanie co do punktu nr 6, czy mogę zostawić chleb do wyrośnięcia przez noc (kolo 8h) by byl gotowy do pieczenia rano? Czy lepiej moze dac mu godzine jak Pani pisze i przenocować go w lodówce?
Lepiej schować do lodówki
Witam na zaczynie zrobiła się skorupa czy to normalne?
Widać podechł, jeśli nie ma zepsutego zapachu, to dodaj mąki, wody i dobrze wymieszaj
To nie mój pierwszy chleb, jednak ten mi nie wyszedł. Zakalec. Też użyłam zakwasu żytniego. Co zrobiłam źle, nie wiem
Wygląda jakby ci ten zakwas nie zadziałał.
Na tym samym zakwasie piekę inne chleby i wszystkie wyszły. Myślę, że może mąki nie ten typ. Dziękuję
A jaką użyłaś mąkę?
Właśnie nie wiem. W młynie kupiłam i zapomniałam zapytać czy to 750 czy inna. Spróbuję kupić 750 i zrobić jeszcze raz. :)
:)
Z tym chlebem jest chyba coś nie tak. Robiłam go sześć razy i za każdym razem wyszedł zakalec. Zakwas jest ok, bo inne chleby wyrastają bardzo ładnie.
Udało się
Chleb pieczony dzisiaj. Zakwas z mąki żytniej razowej 2000, robiony około 6 dni. Ciasto z mąki pszennej 650 (90%) i kukurydzianej 10 %. Jedyna modyfikacja to więcej zakwasu w zaczynie – 6-7 łyżek, a wszystkie pozostałe składniki
x 1,5. Wyrastaniee pomimo chłodu bez problemu (ciepła woda pomaga) Formowany ostatecznie w zwykłym garnku, przerzucony na „łopatę” ze sklejki i po nacięciu na gorącą płytę granitowa w piekarniku. Nie rozlał się i poszedł od razu w górę. Doskonały smak.
super! Daj zdjęcie bo z opisu aż ślinka cieknie :)
No właśnie nie widzę pola do wklejenia pliku.
mało intuicyjne, muszę coś wymyślić, na dole po prawej stronie w oknie komentarza
Jakim cudem robisz z tego bochenek i wkładasz go bez foremki do piekarnika. Ciasto jest gęste, ale jednak płynne. Ja poproszę filmik bo inaczej nie ogarnę. Póki co piekę w foremkach. Ocena po spożyciu będzie
postaram się nagrać jakiś filmik :)
Witam czy ten chlebek można piec w naczynie żaroodpornym w kształcie bochenka chleba ??? Pozdrawiam :)
Można
Dzień dobry,
Kształt chleb niestety daje wiele do życzenia. Koszyczek jest w drodze więc mam nadzieję, że pomoże, bo póki co wygląda jak rozlane kółko po upieczeniu :)
Najlepszy chleb jaki robiłam do tej pory. Jest po prostu przepyszny. Zapisuję na stałe. Pozdrawiam ☺️
Bardzo się cieszę, że przepis się przyda ł
Taka mała uwaga w przepisie zakwas to zaczyn proponuję sprostować – tak dla nowicjuszy, pozdrawiam
A dziękuję :) Już poprawiłam.
Nie, zakwas to nie zaczyn. Zakwas ma służyć do stworzenia zaczynu, w którym ma rozpocząć się wyrastanie drożdży przed mieszaniem ciasta.
Na początku był błąd w opisie, stąd komentarz odnośnie pomyłki zakwas-zaczyn. Teraz w przepisie jest już dobrze :)
Dodałem zamiast 2000 pszennej mąkę żytnia, chleb wyszedł wspaniały. Piękny i chrupiący ale niestety nie tak ładnie uformowany. Ale na pewno nie raz zawita na moim stole.
Witam
Zarobiłem zaczyn oraz potem całe ciasto lecz dla mnie ten zaczyn na noc wymieszany z mąka typ 750
DLA mnie był za słaby więc do wyrobienia dodałam 5 g drozdzy wyrabiałam parę razy co godzinę wyrastał także 2.5 godziny lecz nie miał taki g dziur jak u pani na zdjęciu dlaczego
Trudno mi powiedzieć, mój główny zakwas jest już „stary” i mocny. Pieczywo rośnie na nim bardzo mocno. Nie muszę dodawać drożdży, aby pieczywo było ładnie wyrośnięte.
gotowe mieszanki to nieporozumienie w naturalnej kuchni pod nazwą EKO kryje3się najczęściej podwyższona cena a w składzie to już tablica Mendelejewa
Czy oprocz tego zaczynu, dodajemy tez 200g zakwasu?
Ten zaczyn, to właśnie zakwas :)
Od kiedy zakwas to zaczyn?????
Od nigdy. Zwykła pomyłka – poprawiona :)
A jak go piec bo o tym nie ma ani słowa? A garnku, na blaszce, na papierze? Jak go uformować żeby miał taki kształt?
Ja go najpierw wyrastałam w koszyku do chleba, a potem przełożyłam po prostu na blachę z piekarnika. Aby nadać chlebowi kszatł bochenka najlepiej ciasto rozpłaszczyć rękoma, a następnie zwinąć w rulon. Potem poczekaj aż podrośnie i upiecz
Czy mogę użyć za miast maki pełnoziarnistej make żytnia?
użyć oczywiście możesz, ale mąka żytnia (nie podałaś czy razowa czy nie) zdecydowanie inaczej zachowuje się w cieśnie od mąki pszennej. Niestety ilość mąki musisz dobrać samodzielnie.
Witam. Te 200grsm to chyba chodzi o zaczyn zrobiony dzień wczesniej z 1lyzki zakwasu, maki i wody ??
Tak, dokładnie
Lepiej jest pięć na termoobiegu czy góra- dół? Pizdrawiam
przy chlebie nie używam termoobiegu. Zdecydowanie góra-dół :)
Mieszanki to jedna wielka lipa ,sama chemia! Najgorsza mąka ulepszona wynalazkami chemicznymi ,później się dziwicie skąd się biorą ciężkie choroby .
Mam zakwas zytni, czy moge go wykorzystac w tym przepisie?
Jasne :) używaj śmiało :)
Witam.
Mąka typ 2000 ma być żytnia czy pszenna?
Zgodnie z nazwą przepisu ;) – pszenna :)
Wspaniałe wypieki, lecz z tego co widzę bardzo czasochłonne Jakiej mąki dodajesz? Ostatnio przerzuciłam się na ekologiczną żywność i tylko biopieczywo pojawia się w mojej kuchni. Ja do moich chlebków używam mieszanek firmy Gronpiek, zdrowych i ekologicznych w dodatku wszystkie składniki znajdują się w środku, a czas przygotowania i pieczenia jest krótki co bardzo mi odpowiada. Myślę że powinnyście też spróbować.
Ja używam zwykłych mąk. Nie lubię mieszanek bo nigdy nie wiadomo co w nich tak naprawdę jest. Faktycznie za to są wygodne i szybkie :)
Piękny chleb. Ja swój zakwas nastawiłam parę dni temu i czekam już z niecierpliwością, aż będę mogła go wykorzystać do upieczenia chleba: )