Reklama


Wiejski chleb pszenny na zakwasie

Ekspresowe precle
Kremowy tort weselny

 

Dziś mam dla Was chleb pszenny na zakwasie pszennym – prosty i bardzo smaczny.

Wcześniej podawałam przepis na chleb pszenny na drożdżach – tutaj nie ma ani grama drożdży, za to chleb musi dłużej wyrastać.

Musicie też dzień wcześniej przygotować sobie zakwas na chleb.

Jak zwykle podczas pieczenia i po upieczeniu roznoszą się po domu takie zapachy, że ślinka sama cieknie 🙂

Takiego chleba nigdzie nie kupicie!

 

pszenny na zakwasie1

pszenny na zakwasie2

pszenny na zakwasie3

 

Wiejski chleb pszenny na zakwasie
 
Autor:
Składniki
  • 200 g zakwasu
  • 500 g mąki 750
  • 100 g mąki pełnoziarnistej 2000
  • 15 g soli (mniej więcej 2 płaskie łyżeczki)
  • około 350 ml lekko ciepłej wody
zakwas:
  • 1 łyżka zakwasu
  • 100 g mąki pszennej 750
  • 100 ml wody
Wykonanie
zakwas:
  1. Dzień wcześniej przygotuj zakwas - wszystkie składniki razem zmieszaj, umieść w słoiku, zakręć i pozostaw na blacie.
chleb:
  1. W dużej misce umieść mąkę i sól, oraz zakwas i prawie całą wodę (resztę dodaj w razie potrzeby).
  2. Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
  3. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia - może to potrwać kilka godzin.
  5. Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek. Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę - gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
  6. Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
  7. Natnij go w kilku miejscach i można już go piec.
  8. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 10 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 30 minut.
  9. Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą, a na koniec jeszcze gorący bochenek również spryskać zimną wodą.

 

Ekspresowe precle
Kremowy tort weselny

Related Post

Reklama


  • Piękny chleb. Ja swój zakwas nastawiłam parę dni temu i czekam już z niecierpliwością, aż będę mogła go wykorzystać do upieczenia chleba: )

  • Moncia

    Wspaniałe wypieki, lecz z tego co widzę bardzo czasochłonne Jakiej mąki dodajesz? Ostatnio przerzuciłam się na ekologiczną żywność i tylko biopieczywo pojawia się w mojej kuchni. Ja do moich chlebków używam mieszanek firmy Gronpiek, zdrowych i ekologicznych w dodatku wszystkie składniki znajdują się w środku, a czas przygotowania i pieczenia jest krótki co bardzo mi odpowiada. Myślę że powinnyście też spróbować.

    • Ja używam zwykłych mąk. Nie lubię mieszanek bo nigdy nie wiadomo co w nich tak naprawdę jest. Faktycznie za to są wygodne i szybkie 🙂

  • Witam.
    Mąka typ 2000 ma być żytnia czy pszenna?

    • Zgodnie z nazwą przepisu 😉 – pszenna 🙂

%d bloggers like this: