Tort z Lego Avengers
Żytnie ciasto korzenne

Gdy ujrzałam ten przepis w Cukierni Lidla, wiedziałam, że muszę go upiec 🙂

Mamy tu przepyszne, delikatne i lekkie ciasto drożdżowe przekładane masą marcepanową z dodatkiem cynamonu – jak dla mnie ideał.

Ja swój wieniec polałam dodatkowo po wierzchu lukrem aromatyzowanym cynamonem i obsypałam płatkami migdałowymi – niebo w gębie 🙂

Ruszajcie do sklepu po masę marcepanową (można ją kupić w Lidlu) i szybko upieczcie sobie ten wieniec.

wieniec marcepanowo-cynamonowy3

wieniec marcepanowo-cynamonowy2

wieniec marcepanowo-cynamonowy1

wieniec marcepanowo-cynamonowy4

Wieniec marcepanowo-cynamonowy
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 22 g drożdży
  • 30 g cukru
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
masa:
  • 200 g marcepanu
  • 100 g zmielonych migdałów ze skórką
  • 50 g cukru pudru
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 20 ml rumu
lukier:
  • 8 bardzo czubatych łyżek cukru pudru
  • 3-4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • płatki migdałowe do posypania
Wykonanie
ciasto:
  1. Drożdże włóż do miseczki i rozgnieć razem z cukrem.
  2. Mleko lekko podgrzej (ma być letnie) i zalej nim drożdże, rozmieszaj.
  3. Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  4. Pozostałe składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy.
  5. Szybko zagnieć ciasto - wyrabiaj aż będzie gładkie i będzie odstawać od ścianek miski.
  6. Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto powinno podwoić swój rozmiar).
  7. W czasie wyrastania ciasta przygotuj masę.
masa:
  1. Marcepan rozdrobnij do miski i utrzyj z białkami, stopniowo dodaj zmielone migdały i cukier puder.
  2. Na koniec dodajemy cynamon i rum.
  3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm.
  4. Na rozwałkowane ciasto wyłóż masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie ją rozsmaruj.
  5. Zwiń ciasto, zaczynając od dłuższego boku.
  6. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszcz i przetnij wzdłuż na pół.
  7. Ostrożnie przepleć ze sobą obydwie części, a następnie ułóż całość w kształt okręgu i dokładnie zlep końce.
  8. Przełóż wieniec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Odstaw ciasto pod przykryciem na około 20-25 minut.
  10. Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 170 stopni.
  11. Piecz ciasto przez około 40 minut.
  12. Po upieczeniu wystudź wieniec.
lukier:
  1. Utrzyj cukier puder z cynamonem i wodą - wodę dodawaj stopniowo.
  2. Polej lukrem ciasto, a na koniec posyp je płatkami migdałów.

 

Tort z Lego Avengers
Żytnie ciasto korzenne

Related Post