Pieczone naleśniki z serem
Idealne frappuccino

wisniowe slimaczki 5

 

Dziś mam dla Was wiśniowe ślimaczki z ciasta drożdżowego – mega pyszne 🙂

Lekkie ciasto drożdżowe zwinięte z masą wiśni – na prawdę masą – mój mąż aż się dopytywał, czy nie przesadzam, a okazało się, że warto było, bo wiśnie są wszędzie , wyglądają z każdego kawałeczka i smakują obłędnie 😀

Do tego drożdżóweczki polałam dużą ilością lukru, więc były słodziutkie, lepkie i kuszące.

Mnie kusiły ogromnie i ciągle je podskubywałam 🙂

Co prawda drylownica się nie popisała i było sporo pestek, ale i tak ciacho przepyszne (swoją drogą jeśli ktoś z Was ma niezawodną drylownicę do wiśni, to podzielcie się info o producencie, bo ja już mam chyba 4 i wszystkie ogólnie do niczego 🙁 )

 

wisniowe slimaczki 4

 

wisniowe slimaczki 2

 

wisniowe slimaczki 7

 

wisniowe slimaczki 9

 

wisniowe slimaczki 10

 

wisniowe slimaczki 11

 

Wiśniowe ślimaczki
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 30 g świeżych drożdży
  • 90 g oleju lub rozpuszczonego masła
  • 80 g cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
wiśnie:
  • około 700 g wiśni
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonych migdałów lub 2 łyżki mąki kokosowej (użyłam mąkę kokosową)
lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • woda
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe mleko (nie gorące), wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut.
  2. W dużej misce umieść mąkę, jajka, resztę cukru, olej lub rozpuszczone i przestudzone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - ma być gęste.
  3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieć, wyjmij na blat podsypany mąką i rozwałkuj na placek o grubości max 1 cm.
  5. Wiśnie wydryluj, dodaj do nich cukier, mąkę i mielone migdały, wymieszaj.
  6. Wyłóż owoce na rozwałkowane ciasto - rozłóż równomiernie.
  7. Ostrożnie zwiń ciasto razem z wiśniami w rulon.
  8. Ostrym nożem odcinaj plastry ciasta - o grubości około 3 cm.
  9. Układaj je w przygotowanej formie (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką) - ja użyłam taką o wielkości 24/24 cm.
  10. Foremkę z drożdżówkami przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
  11. Wyrośnięte bułeczki piecz w 180 stopniach (góra-dół) lub w 170 stopniach (termoobieg) przez około 25-30 minut - aż bułeczki będą rumiane.
  12. Po upieczeniu ciasto ostudź.
  13. Aby przygotować lukier do cukru pudru dodaj sok z cytryny i dodaj odrobinę wody (jeśli lukier jest zbyt gęsty) - lukrem polej bułeczki.

 

 

wisniowe slimaczki 12

Pieczone naleśniki z serem
Idealne frappuccino

Related Post