Wiśniowe ślimaczki
Przepis na drożdżowe bułeczki z wiśniami
Zapraszam dziś na wiśniowe ślimaczki, czyli pyszne i puszyste bułeczki drożdżowe zawijane z soczystymi wiśniami. Moje drożdżówki po upieczeniu oblałam lukrem, który podkreślił smak lekko kwaskowych wiśni. Jeśli lubicie ciasta drożdżowe z owocami, to koniecznie upieczcie takie drożdżówki z wiśniami!
Spis treści
Wiśniowe ślimaczki drożdżowe przepis krok po kroku
Wszystkich wielbicieli wiśni i ciast z wiśniami zachęcam do wypróbowania tego przepisu!
Wiśniowe ślimaczki przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do ślimaczków
- 450 g mąki pszennej (- 3 szklanki)
- 2 jajka (- użyłam rozmiar L)
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
- 90 g oleju (lub rozpuszczonego masła)
- 70 g cukru (- 1/3 szklanki)
- 150 ml mleka (ciepłego – nie gorącego!)
składniki na nadzienie wiśniowe do ślimaczków
- około 700 g wiśni (wydrylowanych)
- 100 g cukru trzcinowego (- pół szklanki)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mielonych migdałów ( lub 2 łyżki mąki kokosowej (użyłam mąkę kokosową))
składniki na lukier do ślimaczków
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 1 łyżka soku z cytryny
- woda (- do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić wiśniowe ślimaczki drożdżowe
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe mleko (nie gorące), wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut.30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka
- W dużej misce umieść mąkę, jajka, resztę cukru, olej lub rozpuszczone i przestudzone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – ma być gęste.450 g mąki pszennej, 2 jajka, 90 g oleju, 70 g cukru
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieć.
- Wyjmij na blat podsypany mąką i rozwałkuj na placek o grubości max 1 cm.
- Do wiśni dodaj cukier, mąkę i mielone migdały (lub mąkę kokosową), wymieszaj.około 700 g wiśni, 100 g cukru trzcinowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mielonych migdałów
- Wyłóż owoce na rozwałkowane ciasto – rozłóż równomiernie.
- Ostrożnie zwiń ciasto razem z wiśniami w rulon.
- Ostrym nożem odcinaj plastry ciasta – o grubości około 3 cm.
- Układaj je w przygotowanej formie (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką) – ja użyłam taką o wielkości 24/24 cm.
- Foremkę z drożdżówkami przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
- Wyrośnięte bułeczki piecz w 180 stopniach (góra-dół) lub w 170 stopniach (termoobieg) przez około 25-30 minut – aż bułeczki będą rumiane.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
- Aby przygotować lukier do cukru pudru dodaj sok z cytryny i dodaj odrobinę wody (jeśli lukier jest zbyt gęsty) – lukrem polej bułeczki.150 g cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, woda
Prywatne
Drożdżówki z wiśniami – uwagi
Dziś mam dla Was wiśniowe bułeczki z ciasta drożdżowego – mega pyszne :)
Lekkie ciasto drożdżowe zwinięte z masą wiśni – prawdziwą masą.
Mój mąż aż się dopytywał, czy nie przesadzam, a okazało się, że warto było, bo wiśnie są wszędzie , wyglądają z każdego kawałeczka i smakują obłędnie :D
Do tego moje drożdżowe bułki z wiśniami polałam dużą ilością lukru, więc były słodziutkie, lepkie i kuszące.
Mnie kusiły ogromnie i ciągle je podskubywałam – zupełnie nie mogłam się im oprzeć!
Co prawda drylownica się nie popisała i było sporo pestek, ale i tak ciacho przepyszne!
Swoją drogą jeśli ktoś z Was ma niezawodną drylownicę do wiśni, to podzielcie się info o producencie, bo ja już mam chyba 4 i wszystkie ogólnie do niczego. Albo słabo drylują, albo zaraz się rozwalają.
Ps.
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe – uzbierała się ich już niezła kolekcja – są tu przepisy na ciasta zarówno z owocami jak i bez.
Polecane przepisy na ciasta drożdżowe
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne domowe ciasta drożdżowe. Na blogu jest ich spory wybór, więc na pewno każdy znajdzie ciasto idealne dla siebie – sprawdźcie koniecznie! A tutaj podrzucam Wam między innymi takie trzy przepisy:
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Wyglądają fantastycznie :)
Dziękuję bardzo, również tak smakują :)