Włoskie ciasto wielkanocne

Zaktualizowany: 2023 29 kwietnia
włoskie ciasto wielkanocne1

Przepis na włoskie ciasto wielkanocne z ricottą

Włoskie ciasto wielkanocne na kruchym spodzie z nadzieniem z serka ricotta i kawałkami czekolady to pyszna i tradycyjna włoska słodycz, idealna na świąteczny stół. Kruche ciasto pełne jest aromatu masła i wanilii, a jego delikatność doskonale komponuje się z bogatym, kremowym nadzieniem z dodatkiem sernika ricotta aromatyzowanego skórką pomarańczową, jajek i cukru. Dodatek kawałków czekolady wzbogaca smak i teksturę ciasta, tworząc niepowtarzalne doznania kulinarne dla podniebienia. To doskonały wybór dla miłośników włoskiej kuchni i słodkości, którzy chcą spróbować czegoś nowego i wyjątkowego na świątecznym stole.

włoskie ciasto wielkanocne3

Włoski sernik z ricottą przepis krok po kroku

Wypróbuj ten lekki sernik z ricotty z kawałkami czekolady i w orzeźwiającym pomarańczowym smaku. Przygotuj go na Wielkanoc, albo na weekend do kawy.

włoskie ciasto wielkanocne3

Włoskie ciasto wielkanocne przepis

Wypieki Beaty
Przepis na włoski sernik z lekką ricottą aromatyzowaną pomarańczą i pieczony z kawałkami czekolady.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour
50 minut
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki

składniki na kruchy spód do sernika

składniki na sernik z ricotty

Instrukcja
 

Jak zrobić kruchy spód do włoskiego sernika

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń w folię i schłódź w lodówce przez godzinę.
    200 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, 110 g masła, 2 jajka, 1 szczypta soli
  • Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 25 cm.
  • Wyłóż ciastem dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Tortownicę z ciastem umieść w lodówce.

Jak zrobić sernik z ricotty

  • Zmiksuj razem serek, cukier, mąkę, skórkę z pomarańczy i aromat.
    500 g sera ricotta, 150 g cukru pudru, skórka, 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego, 1 łyżka mąki pszennej
  • W drugiej misce zmiksuj jajka aż będą puszyste.
    4 jajka
  • Dodaj jajka do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
  • Wylej masę serową na spód.
  • Wierzch posyp czekoladą.
    50 g gorzkiej czekolady
  • Piecz około 50 minut w 180 stopniach (góra-dół).
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki. Pozostaw ciasto w piekarniku do wystudzenia.
  • Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Słowa kluczowe sernik z czekoladą, sernik z ricotty
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
włoskie ciasto wielkanocne2

Włoski sernik z ricotty – uwagi

Zapraszam dziś na włoskie ciasto wielkanocne – a przynajmniej tak twierdzi Roxana :)

Włoskie, czy nie włoskie, na Wielkanoc będzie jak znalazł, bo co tu dużo mówić – to przecież sernik na kruchym spodzie ;)

Masa serowa zrobiona jest z serka ricotta i to najbardziej świadczy o jego włoskim charakterze.

Drugi składnik użyty do ciasta, który kojarzy się mi z Włochami to pomarańcze.

Ciasto jest proste i bardzo smaczne, a do tego efektownie się prezentuje dzięki „piegom” z gorzkiej czekolady.

Serek ricotta ma luźną konsystencję i jest wilgotny, więc masa serowa wyszła bardzo leciutka (nie spodziewajcie się tu tradycyjnego ciężkiego i mazistego sernika).

Podaję porcję na tortownicę 22 cm.

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na serniki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

włoskie ciasto wielkanocne4

Polecane przepisy na ciasta na Wielkanoc

Wypróbuj również inne moje liczne przepisy idealne na Wielkanoc, na blogu znajdziecie ich ciekawy wybór :) tutaj polecam trzy z nich:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 18 kwietnia