Tort biedronka
Czarnoleska beza 🙂

Uwielbiam wiórki kokosowe i wszystko o smaku kokosowym, więc nie mogłam przejść obojętnie koło przepisu na kokosowy sernik (wyszukany na blogu escapadegourmande.blogspot.fr).

Ciasto spełniło wszelkie moje oczekiwania – jest fajnie kokosowe w smaku, do tego z lekko chrupiącym spodem i pyszną czekoladą na wierzchu. Sam sernik jest bardzo delikatny i puszysty (ja co prawda upiekłam go na serze sernikowym zamiast na mascarpone i inaczej piekłam ciasto niż w orygniale).

Jeśli lubicie serniki i kokosy, a do tego lubicie nowości, to koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂

sernik kokosowy2

sernik kokosowy3

sernik kokosowy1

sernik kokosowy4

sernik kokosowy5

 

Wyborny sernik kokosowy
 
Autor:
Składniki
masa serowa:
  • 500 g sera sernikowego (oryginalnie mascarpone)
  • 300 g mleczka kokosowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 120 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub budyń waniliowy)
spód ciasteczkowy:
  • 200 g ciasteczek oblanych czekoladą (ja użyłam kokosowe ciasteczka San w czekoladzie - opakowanie 190g)
  • 50 g masła
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 20 g wiórek kokosowych (około 3 łyżki)
polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół gorzka i mleczna)
  • 100 g mleczka kokosowego (mi zabrakło i uzupełniłam śmietaną kremówką)
Wykonanie
wykonanie spodu:
  1. Ciasteczka zmiel, czekoladę rozpuść razem z masłem w mikrofalówce, dokładnie wymieszaj i dodaj do ciasteczek. Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wszystko razem wymieszaj.
  2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i obsyp kaszą manną, albo bułką tartą. Masą z ciasteczek wyłóż dno tortownicy i wstaw całość do lodówki.
wykonanie sernika:
  1. Do dużej miski wlej śmietanę kremówkę, mleczko kokosowe i dodaj twaróg. Zmiksuj lekko mikserem dodając cukier puder, wanilię oraz pojedynczo jajka. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
  2. Masę serową wylej do tortownicy. Piecz przez 1,5 godziny 150 stopniach (sernik pieczony w niższej temperaturze ma gładką powierzchnię, jest równy i niepopękany) - w oryginalnym przepisie podane jest pieczenie godzinę w 170 stopniach.
  3. Po upieczeniu nie wyciągaj sernika z piekarnika, tylko uchyl drzwiczki i pozwól mu tak przestygnąć.
  4. Sernik najlepiej schłodzić przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.

Tort biedronka
Czarnoleska beza 🙂

Related Post