Sernik na zimno na makowym spodzie
Sernik wiedeński

Te ziemniaczane racuchy mogą być fajną przekąską – świetnie się sprawdzą na imprezach, ale nie tylko.

Ja je usmażyłam jako dodatek do obiadu 🙂

Podane z kwaśną śmietaną, odrobiną sera i szczypiorkiem są świetnym uzupełnieniem do gulaszu.

Można je również podać z keczupem, sosem tatarskim i innymi sosami – jednym słowem – co komu pasuje 🙂

Ich smak też można dowolnie zmieniać – wystarczy dodać różne przyprawy, albo np. podsmażoną cebulkę.

Z podanej porcji otrzymacie około 12 racuchów.

ziemniaczane racuchy3

ziemniaczane racuchy1

ziemniaczane racuchy2

Wytrawne ziemniaczane racuchy
 
Autor:
Składniki
  • 200 g gotowanych ziemniaków
  • 25 g świeżych drożdźy
  • ok 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyzki oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie inne dodatki - zioła, podsmażona cebulka
  • tłuszcz do smażenia
Wykonanie
  1. Ziemniaki i drożdże porządnie utłucz tłuczkiem do ziemniaków, albo przeciśnij przez praskę.
  2. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto - w razie konieczności dodaj więcej mąki.
  3. Rozwałkój ciasto na grubość około 1 cm i szklanką powycinaj krążki.
  4. W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz - racuchy są smażone na głębokim tłuszczu.
  5. Smaż racuchy z dwóch stron, aż będą rumanie, a wykałaczka włożona w środek będzie sucha.
  6. Osącz racuszki na papierze kuchennym.
  7. Podaj z kwaśną śmietaną lub innymi dodatkami.

Przepis własny.

Sernik na zimno na makowym spodzie
Sernik wiedeński

Related Post