Ciasto wuzetka
Muffinki bananowo-kokosowe

Zakwas można zrobić samemu w domu – potrzeba do tego jedynie dobrą mąkę i wodę. Dobra mąka, to najlepiej mąka żytnia razowa – najlepiej o oznaczeniu 2000 (im większy numerek ma mąka, tym jest lepsza i do zakwasu i do chleba :)).

Wyhodowanie zakwasu jest bardzo proste, wymaga tylko odrobiny czasu. Wystarczy do miski wsypać około 50-100g mąki i dolać do niej tyle samo ciepłej wody. Całość mieszamy – powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany, jeśli wydaje się, że zakwas jest za gęsty, to można dolać trochę więcej wody. Miskę z zakwasem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby sobie pofermentował 🙂

Codziennie dodajemy do zakwasu świeżą porcję mąki i wody, aby po około 5 dniach mieć już pracujący zakwas i ilość odpowiednią do upieczenia chleba 🙂

Na początku zakwas jest „słabiutki”, więc chleb będzie wyrastał bardzo powoli i może być po upieczeniu niski,  im starszy zakwas, tym mocniejszy i szybciej będzie nam wyrastał chleb. Dlatego w tych pierwszych chlebach można dodać odrobinę drożdży, aby przyspieszyć etap wyrastania (wystarczy jakieś 10g drożdży).

Zawas można też zrobić z mąki pszennej. Mój już jest w zasadzie zakwasem mieszanym, bo jak mi zabrakło żytniej mąki, to dokarmiałam pszenną 🙂 Zakwas żyje i ma się świetnie 🙂

 

Gdy zaczynałam przygotę z pieczeniem chleba często korzystałam ze strony Moja piekarnia.

Ciasto wuzetka
Muffinki bananowo-kokosowe

Related Post