Zaktualizowany: 2024 7 lutegoOpublikowano: 2016 30 marca
batoniki orzechowe 4

Przepis na zdrowe orzechowe batoniki

Przepis na zdrowe orzechowe batoniki z miodem, masłem orzechowym i bakaliami to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają pożywnych i smacznych przekąsek. Te batoniki są pełne wartości odżywczych dzięki zawartości orzechów, które dostarczają białka, zdrowych tłuszczy oraz błonnika. Dodatek miodu i masła orzechowego nadaje im słodkiego smaku i lepkiej konsystencji, a bakalie dodają chrupkości i dodatkowego smaku. To idealna przekąska na drogę, po treningu lub jako zdrowa przekąska między posiłkami. Spróbuj koniecznie!

batoniki orzechowe 6

Zdrowe orzechowe batoniki przepis krok po kroku

Jeśli lubisz zdrowe słodkie przekąski, które dostarczają energii, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

homemade bars

Zdrowe orzechowe batoniki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne batoniki z orzechami i bakaliami.
4.50 z 14 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 50 minut
Porcje 20
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm.
Składniki

składniki na orzechowe batoniki

Instrukcja
 

Jak zrobić orzechowe batoniki w domu

  • Rozpuść razem w rondelku miód, masło orzechowe, ekstrakt z wanilii i mielone migdały.
    110 g miodu, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 1 łyżka masła orzechowego, 40 g mielonych migdałów
  • Orzechy posiekaj lub krótko zmiksuj.
    200 g orzechów
  • Dodaj orzechy, rodzynki, żurawiny i słonecznik do masy miodowej – dokładnie wymieszaj.
    200 g orzechów, 30 g rodzynek, 30 g suszonej żurawiny, 50 g ziaren słonecznika
  • Foremkę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę, rozprowadź równą warstwą i lekko ugnieć.
  • Piecz masę w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin.
  • Ostrym nożem pokrój masę na batoniki.
  • Jeśli chcesz je przechowywać, to najlepiej każdy batonik zawiń w folię spożywczą lub aluminiową.
  • Batoniki najlepiej przechowywać w lodówce, aby nie miękły.
Prywatne
Słowa kluczowe domowe batoniki, orzechowe batony
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
batoniki orzechowe 7

Domowe batoniki orzechowe – uwagi

Przedstawiam Wam dziś zdrowe orzechowe batoniki – można by powiedzieć, że to batoniki musli, ale nie ma w nich żadnych płatków – owsianych, czy jakichkolwiek. Jest za to masa różnych orzechów, są migdały, żurawina, słonecznik, nasiona goi i miód. Batoniki są przepyszne, a do tego bardzo zdrowe – z samych naturalnych składników. Po nich można na prawdę powiedzieć, że się jest zdrowo najedzonym. Jeden taki batonik zapewni Wam mnóstwo energii – jak dla mnie to hit przed wysiłkiem fizycznym – dodaje energii przed bieganiem. Takie batoniki orzechowe możecie też spokojnie dać swoim dzieciom :)

Nie liczyłam dokładnie kalorii, ale jeden batonik o wadze około 40 g będzie miał nie więcej niż 250 kalorii.

batoniki orzechowe 1
batoniki orzechowe 3

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi małymi zmianami.

Polecane przepisy na zdrowe przekąski

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne przekąski i zdrowe słodkości. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem