Pianka pomarańczowa
Tarta red velvet

batoniki orzechowe 4

Przedstawiam Wam dziś zdrowe orzechowe batoniki – można by powiedzieć, że to batoniki musli, ale nie ma w nich żadnych płatków – owsianych, czy jakichkolwiek 🙂

Jest za to masa różnych orzechów, są migdały, żurawina, słonecznik, nasiona goi i miód.

Batoniki są przepyszne, a do tego bardzo zdrowe – z samych naturalnych składników.

Po nich można na prawdę powiedzieć, że się jest zdrowo najedzonym.

Jeden taki batonik zapewni Wam mnóstwo energii – jak dla mnie to hit przed wysiłkiem fizycznym – dodaje energii przed bieganiem.

Takie batoniki możecie też spokojnie dać swoim dzieciom 🙂

Nie liczyłam dokładnie kalorii, ale jeden batonik o wadze około 40 g będzie miał nie więcej niż 250 kalorii.

 

batoniki orzechowe 1

batoniki orzechowe 3

batoniki orzechowe 6

batoniki orzechowe 7

Zdrowe orzechowe batoniki
 
Autor:
Składniki
  • 110 g miodu
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii - opcjonalnie
  • 40 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 200 g orzechów (użyłam mieszanki - włoskie, laskowe, nerkowca, brazylijskie)
  • 30 g rodzynek
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 50 g ziaren słonecznika
Wykonanie
  1. Rozpuść razem w rondelku miód, masło orzechowe, ekstrakt z wanilii i mielone migdały.
  2. Orzechy posiekaj lub krótko zmiksuj.
  3. Dodaj orzechy, rodzynki, żurawiny i słonecznik do masy miodowej - dokładnie wymieszaj.
  4. Foremkę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę, rozprowadź równą warstwą i lekko ugnieć.
  5. Piecz w 150 stopniach przez około 20 minut.
  6. Po upieczeniu ostudź, a następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  7. Ostrym nożem pokrój masę na batoniki.
  8. Jeśli chcesz je przechowywać, to najlepiej każdy batonik zawiń w folię spożywczą lub aluminiową.
  9. Batoniki najlepiej przechowywać w lodówce, aby nie miękły.

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi małymi zmianami.

Pianka pomarańczowa
Tarta red velvet

Related Post