Reklama


Zdrowe trufle

Zdrowe trufle

 

zdrowe trufle

 

Już wcześniej robiłam sobie takie zdrowe trufle w domu, ale tamten przepis był jakiś nie do końca dobry, bo zamiast trufli otrzymałam bezkształtną masę, z której nic się nie udało uformować.

Ostatnio wypatrzyłam na blogu Sally jej przepis na takie zdrowe trufelki i postanowiłam, go wypróbować, bo przepisy Sally jeszcze nigdy mnie nie zawiodły i mogę je z czystym sumieniem każdemu polecić 🙂

Trufelki przygotowałam i wyszły idealne – są miękkie, ale można je spokojnie utoczyć w kulki (potem można łapki wylizać ;)).

Świetnie się też dają obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie.

Po schłodzeniu czekolada jest twarda i chrupiąca, a trufle  w środku miękkie i soczyste 🙂

Trufle przygotowałam z daktyli, migdałów i słonecznika – możecie zamiast słonecznika dać więcej migdałów, ale możecie też go zastąpić np. pestkami dyni.

Polecam też wam najpierw zmielić migdały i słonecznik i dopiero potem dodać do daktyli – ja miksowałam wszystko razem. Daktyle szybko się rozpadły i obkleiły migdały – wtedy było je już trudno rozdrobnić i wymagało to więcej czasu.

Z podanej porcji otrzymacie około 20 trufli.

Jeśli lubicie takie zdrowe słodkości, to polecam wam też domowe batoniki orzechowe.

 

zdrowe słodycze

 

zdrowe przekąski

 

zdrowe trufelki

 

kulki mocy z daktyli

 

trufle z daktyli

 

kulki mocy

 

Zdrowe trufle
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 20
Składniki
  • 280-300 g daktyli bez pestek
  • 70 g migdałów - mogą być ze skórką
  • 70 g ziaren słonecznika
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżeczki oleju
Wykonanie
  1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 minut aby zmiękły.
  2. Migdały i słonecznik zmiksuj aż będą drobne - ale mogą zostać małe kawałki.
  3. Dodaj daktyle do migdałów, wsyp kakao i ponownie całość zmiksuj - jeśli masa jest za gęsta to możesz dodać odrobinę wody, w której moczyły się daktyle.
  4. Nabieraj łyżką masę i tocz z niej kulki - układaj je na papierze do pieczenia.
  5. W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę razem z olejem.
  6. Za pomocą dwóch widelców obtaczaj kulki w czekoladzie, a następnie odkładaj je na papier.
  7. Jeśli chcesz, aby czekolada szybciej zastygła, to schowaj trufle do lodówki.
  8. Przechowuj trufle w lodówce w szczelnym opakowaniu.
 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: