Ciasto zebra najlepszy przepis

Zaktualizowany: 2024 15 kwietnia
ciasto zebra czekoladowo-waniliowe

Przepis na ciasto zebrę jak za dawnych lat

Przygotuj razem ze mną słynne ciasto zebra takie jak je robiła babcia, czy też Wasza mama. To klasyczne ciasto waniliowo-czekoladowe z czasów mojej młodości w charakterystyczne paski świetnie smakuje w towarzystwie kubka gorącej herbaty czy też kawy. Proste składniki oraz niezwykle proste wykonanie gwarantują przygotowanie puszystej i pysznej zebry. Zobaczcie mój przepis krok po kroku ze zdjęciami z przygotowania ciasta oraz krótki filmik i sprawdźcie jak zrobić zebrę, aby utworzyły się w niej takie piękne paski :)

ciasto zebra waniliowo-czekoladowe

Puszyste ciasto zebra przepis ze zdjęciami krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta, do tego ciasta z nutką sentymentu, to taka babka w paski sprawdzi się idealnie. Spróbuj koniecznie i daj znać w komentarzu jak Ci smakowała :)

babka zebra pokrojona

Stary przepis na ciasto zebra z filmem i zdjęciami krok po kroku

Wypieki Beaty
Przepis na popularne wilgotne ciasto zebra w paski biało-brązowe zrobione na oleju i wodzie gazowanej.
4.32 z 263 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 351 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki

składniki na ciasto zebra

  • 5 białek (z jajek rozmiar L)
  • 5 żółtek
  • 300 g cukru (- 1,5 szklanki)
  • 375 g mąki pszennej ((najlepiej przesianej z proszkiem do p.) – 2,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 240 ml oleju (- 1 szklanka)
  • 240 ml wody gazowanej ((lub gazowanego napoju) oryginalnie to była oranżada :) 1 szklanka)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • aromat migdałowy (albo waniliowy – ewentualnie do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto zebra

    Krok 1 – przygotowanie ciasta "białego"

    • Białka ubij lekko i dodaj stopniowo cukier i ubijaj aż piana będzie biała, lśniąca i bardzo gęsta.
      5 białek, 300 g cukru
      miksowanie białek z cukrem do ciasta zebry
    • Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
      5 żółtek
      dodawanie żółtek do ciasta na zebrę
    • Mąkę (bez tych dwóch łyżek) przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ubitych jajek – na zmianę z wodą i olejem. Miksuj krótko – tylko do połączenia składników – tak aby ciasto było dalej puszyste. Na koniec możesz dodać aromat.
      375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 240 ml oleju, 240 ml wody gazowanej, aromat migdałowy
      dodawanie mąki i oleju do ciasta na zebrę

    Krok 2 – przygotowanie czekoladowego ciasta

    • Ciasto podziel na dwie mniej więcej równe części.
      rozdzielanie ciasta na zebrę
    • Do jednej dodaj dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao – zamieszaj delikatnie do połączenia.
      2 łyżki gorzkiego kakao, 2 łyżki mąki pszennej
      dodawanie kakao do ciasta na zebrę

    Krok 3 – nalewanie ciasta do formy do pieczenia

    • Nalewaj na środek foremki na zmianę ciasto białe i ciasto czekoladowe.
      jak zrobić ciasto zebra
    • Im mniejsze porcje nakładanego ciasta, tym będzie więcej pasków i będą one cieńsze – możesz nalewać ciasto bez pośrednio z miski, albo np. chochlą. Nakładaj ciasto aż wykorzystasz je całe.

    Krok 4 – pieczenie zebry

    • Piecz ciasto zebrę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra-dół) albo w 170 stopniach i w trybie termoobiegu – przez około 60 minut – do suchego patyczka.

    Krok 5 – podanie zebry

    • Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania – można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
    Film
    Notatki
    Wartości odżywcze podaję dla ciasta bez polewy czekoladowej.
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 351kcalWeglowodany: 42gBiałko: 5gTłuszcz: 18gBłonnik: 0.7g
    Słowa kluczowe babka zebra, ciasto zebra, zebra ciasto
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    zebra ciasto w paski

    Tradycyjne ciasto zebra – moje uwagi

    Zebra jest biała w czarne paski, czy też jednak czarna w białe pasy? Wiem, wiem – to trudne pytanie i mam wrażenie, że przy tym cieście też nie będzie łatwo o odpowiedź. Ciasto zebra to jedno z ciast mojego dzieciństwa – często była pieczona w moim domu, najpierw przez mamę, a potem już przeze mnie. Babka jest prosta do zrobienia, a do tego świetnie smakuje. Jej puszystość pochodzi od dobrze ubitych białek oraz od gazowanej oranżady. W czasach mojej młodości robiliśmy ją na takiej butelkowanej oranżadzie, która była mocno gazowana. Teraz możecie wykorzystać również gazowaną wodę – wtedy nie doda ona ciastu dodatkowej słodkości, ale przy okazji również dodatkowych kalorii. Potem w dorosłym życiu rzadko ją piekłam, bo zawsze były jakieś ciekawsze ciasta do upieczenia. Ostatnio przypomniał mi o niej mąż i po kilku dniach, na stole stała dumnie moja zebra. Jeśli macie sentyment do takich starych, babcinkowych ciast, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

    ciasto zebra przepis

    Jak zrobić ciasto zebra na oleju – wskazówki

    Jak pisałam wcześniej to ciasto nie jest trudne do zrobienia, ale aby dobrze wyszło ważne jest tu dobre ubicie czy też miksowanie jajek. Możesz ubijać całe jajka, ale ja wolę je rozdzielać na białka i żółtka – najpierw ubijamy białka z cukrem – tak aby były gęste i bardzo puszyste, a potem dodajemy żółtka. Aby ciasto było cudownie puszyste i lekkie jak chmurka warto również przesiać mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia przez gęste sito. Zapewni to mące ładne napowietrzenie. Gdy dodacie mąkę do ubitych jajek, to mieszanie ją już krótko – tylko do połączenia. Mąkę dodawajcie też porcjami na zmianę z olejem i gazowaną wodą lub oranżadą. Gdy wszystkie składniki są już dodane i macie ładne gładkie i puszyste ciasto, to wtedy dzielicie je na dwie mniej więcej równe porcje. Do jednej dodajemy gorzkie kakao, a do drugiej trochę mąki pszennej i delikatnie mieszacie. Tak otrzymujecie dwa rodzaje ciasta.

    zebra ciasto z polewą czekoladową

    Jak zrobić paski w cieście zebra?

    Zrobienie pasków w cieście tygrysek (niedawno odkryłam, że ciasto zebra jest również znane przez niektórych jako ciasto tygrys) nie jest trudne. Ciasto waniliowe i ciasto czekoladowe nakładamy na zmianę. Najpierw na środek foremki wylewamy trochę ciasta waniliowego, a potem na jego środek trochę ciasta czekoladowego. Znowu ciasto waniliowe na środek czekoladowego i tak na zmianę. Ciasto będzie się powoli rozpływać na boki i tworzyć paski. Moje ciasto zebra wyszło bardzo puszyste i gęste – nie dałam rady go normalnie nalewać (zwykle brałam jednej misce do ręki i na przemian nalewałam ciasto do foremki). Musiałam nakładać je łyżką, a że nakładałam jedynie po dwie łyżki ciasta, to paski wyszły mi cienkie i gęste. Trochę przy tym czasu spędziłam, ale dla takiego efektu na pewno warto! Jeśli macie trochę czasu, to spróbujcie nakładać nieduże porcje ciasta, aby otrzymać mnóstwo cienkich warstw.

    przepis na ciasto zebra

    Jak przechowywać ciasto zebrę?

    To ciasto, które spokojnie może stać na zewnątrz – nie musi być trzymane w lodówce. Za to warto je trzymać albo w szczelnym pojemniku z pokrywką albo pod kloszem, tak aby nie wysychało. W takim pojemniku lub pod przykryciem może spokojnie spędzić kilka dni.

    Czy ciasto zebrę można zamrozić?

    Tak, to ciasto można zamrozić. Najlepiej dokładnie owinąć je folią spożywczą (już po zupełnym ostudzeniu) i schować do zamrażarki. Tam może spędzić spokojnie ze 3 miesiące jeśli nawet nie dłużej.

    Ps. Jeśli lubicie wracać do smaków dzieciństwa, to koniecznie zróbcie sobie również blok czekoladowy, albo szyszki z ryżu preparowanego – tego smaku nie da się zapomnieć!

    babka zebra z polewą czekoladową

    To nie jest ciasto ucierane z kakao ania gotuje. Ciasto na najlepszą zebrę pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy :)

    Polecane przepisy na słodkości z dzieciństwa

    Koniecznie zobacz moje przepisy na słodkości i ciasta z okresu PRL. To nostalgiczna i bardzo smakowita podróż.

    Opublikowano: 2015 7 stycznia

    Podziel się przepisem

    104 komentarze

    1. f634877bbe489cbe9c985bedf98d0a0b?s=54&d=mm&r=g
      Aleksandra 2023 2 marca w 13:00- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Miało być sody, a nie wody

    2. f634877bbe489cbe9c985bedf98d0a0b?s=54&d=mm&r=g
      Aleksandra 2023 2 marca w 12:57- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Ciasto wyszło przepięknie. Zgodnie z poradą, zmiksowałam tylko jajka z cukrem, a potem już tylko mieszałam delikatnie ręczną trzepaczką. Dałam 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki wody. Zmniejszyłam też ilość cukru o 50g. Ważne aby podczas miksowania białek z cukrem, cukier dodawać stopniowo w 4-5 porcjach i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ciasto pozostawiłam w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Polecam!

    3. 290f274cb270445464d4eace0cee3f4e?s=54&d=mm&r=g
      Ewa 2023 2 lutego w 02:34- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Wlasnie zrobila swoją, wyszła idealnie, ale piekla sie 1.5h ,po godzinie byla jeszcze mokra w środku, wszystko pewnie zależy od piekarnika , nie umiem wstawic zdjecia w komentarzu

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2023 2 lutego w 13:42- Odpowiedz

        Może być kwestia piekarnika. A jaką miałaś foremkę – wielkościowo?

    4. 754d2e0155055fef0d99915cadb5f384?s=54&d=mm&r=g
      MagdaŻ 2023 7 stycznia w 20:10- Odpowiedz

      Ciasto wyszło mega puszyste i pyszne. Zapisuję w notesie :) pozdrawiam

    5. 3bb7ab173a2591c66b67d8650eb42187?s=54&d=mm&r=g
      Piotr 2022 3 grudnia w 19:05- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Wspaniałe ciasto wyszło. Również przy dodawaniu mąki do ubitych jaj używałem już tylko łyżki do mieszania. No i pół szklanki cukru mniej, jak dla nas wystarczy :)
      Puszyste i smaczne, przepis super.

    6. 2a862ec2774ea4913201a03430643b43?s=54&d=mm&r=g
      Malgorzata 2022 6 listopada w 16:02- Odpowiedz

      1 gwiazdka
      Nie polecam! Zakalec

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 10 listopada w 17:58- Odpowiedz

        To nie przepis jest winien zakalca

    7. 2beb70015a36e307639a5bc77e717a70?s=54&d=mm&r=g
      Monika 2022 17 września w 16:34- Odpowiedz

      Właśnie mąż próbuje zrobić, napiszę jak wyjdzie….

    8. e4acd2f8e0b13cf2d10ec67dc9b53229?s=54&d=mm&r=g
      Anita 2022 28 maja w 18:26- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Przepyszne puszyste i wilgotne, zdecydowanie na bazie tego przepisu będę robiła biszkopt na tort

    9. d7c9c9e4011d9bd5d402898c286957f8?s=54&d=mm&r=g
      Natalia 2022 7 kwietnia w 11:36- Odpowiedz

      Super ciasto

    10. 700904eaed664e40c45b7c3e342407c1?s=54&d=mm&r=g
      Monika 2022 30 marca w 15:41- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Ciasto wyszło genialnie. Użyłam fanty, zamiast orenżady. Miksowałam tylko i wyłącznie do połączenia białek z żółtkami, następnie tylko mieszałam specjalna łychą.

    11. ff1943e289d65e1bfd005fba4daeb0a4?s=54&d=mm&r=g
      Renata 2022 15 lutego w 15:35- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Przed upieczeniem

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 15 lutego w 16:24- Odpowiedz

        Piękna

        • ff1943e289d65e1bfd005fba4daeb0a4?s=54&d=mm&r=g
          Renata 2022 17 lutego w 22:13- Odpowiedz

          Dziękuje ;) a przede wszystkim pycha

    12. ff1943e289d65e1bfd005fba4daeb0a4?s=54&d=mm&r=g
      Renata 2022 15 lutego w 15:31- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Palce lizać! Super przepis Pani Beatko

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 15 lutego w 16:24- Odpowiedz

        Dziękuję bardzo :)

    13. 320932f3906036091badc6dc0728cb9c?s=54&d=mm&r=g
      Agnieszka 2022 16 stycznia w 20:03- Odpowiedz

      Zakalec :(

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 16 stycznia w 20:09- Odpowiedz

        Czy nie mieszkałaś na koniec za długo ciasta?

    14. 8450068b484311687540d5954716c2d7?s=54&d=mm&r=g
      Dominik 2022 7 stycznia w 21:44- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Pysznosci

    15. 11bc56b31f1b04ea4973b948f6cf5db9?s=54&d=mm&r=g
      Gracja 2021 19 grudnia w 01:15- Odpowiedz

      4 gwiazdek
      U mnie mąka żytnia :) mało mam pasków, masa bardzo gęsta, trudno
      mi było nałożyć ;)

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 19 grudnia w 10:45- Odpowiedz

        Mąka żytnia inaczej wchłania płyny niż pszenna, więc ciasto wyszło inne

    16. ce621b2aff202816fdcfec16213eaf36?s=54&d=mm&r=g
      Piotr 2021 12 grudnia w 16:01- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Przepis jest super,ciacho urosło jak szalone,pulchne ,wilgotne,palce lizać

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 12 grudnia w 16:16- Odpowiedz

        super! Zachęcam do dodawania zdjęć :)

        • ce621b2aff202816fdcfec16213eaf36?s=54&d=mm&r=g
          Piotr 2021 12 grudnia w 18:22- Odpowiedz

          No właśnie chciałem ale z jakiegoś powodu zdjęcie nie chciało się załączyć

      • ce621b2aff202816fdcfec16213eaf36?s=54&d=mm&r=g
        Piotr 2021 12 grudnia w 22:27- Odpowiedz

        No i poszła fota

    17. 3b8c8b194255984ee6b37cfb92b8b843?s=54&d=mm&r=g
      Anita 2021 14 listopada w 17:47- Odpowiedz

      Dla wszystkich, ktorym wychodzi zakalec. To moze pomoc. Bialka, cukier i zoltka mozna miksowac jak dlugo sie chce, ale od momentu dodania maki miksujemy tylko zeby skladniki sie polaczyly. Doslownie. Najlepiej na najnizszych obrotach. Jak zniknie maka, przestajemy miksowac. Potem tylko lekko mieszamy szpatulka lub lyzka.

      Baza tego ciasta jest beza (cukier i jajka). Przy za mocnym miksowaniu ta baza moze sie zalamac i potem nie utrzyma reszty skladnikow przy pieczeniu.

      Konsystencja ciasta bardzo przypominala mi taki troche lejacy mus czekoladowy. Duzo babelkow powietrza.

      Ciasto wyszlo fenomenalne! Puszyste i delikatne :)

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 15 listopada w 08:13- Odpowiedz

        Super podpowiedź Anita :)

    18. 00c4a390240a138526e2ee765e41b00a?s=54&d=mm&r=g
      Natalia 2021 3 października w 16:16- Odpowiedz

      1 gwiazdka
      Ciasto zupełnie nie wyszło. Zakalec. Szkoda składników :(

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 4 października w 08:18- Odpowiedz

        Czy zrobiłaś ciasto zgodnie z przepisem? Jaką wodę używałaś?

    19. c88aae3f9ddb3d8f68d9ec3eaee894f9?s=54&d=mm&r=g
      Piotr 2021 11 lipca w 14:10- Odpowiedz

      Mój ulubiony przepis wychodzi za kazdym razem. Robie w formie od prodiżu i wychodzi grubaśne i puszyste. Nie używam gazowanej wody. Zamiast proszku daję półtora sody. Dzisiaj kolejna zebra

    20. 9349ad1d128fc1413a3138ca804d3966?s=54&d=mm&r=g
      IwonA 2021 21 maja w 23:27- Odpowiedz

      1 gwiazdka
      Za pierwszym razem pomyliłam się i dodałam zwykła wodę i ciasto wyszło przepyszne puszyste . Za drugim razem już zakalec – dodałam gazowana wodę .

    21. 48b140ed6af0261fa4a022ea08b0e8a6?s=54&d=mm&r=g
      Jagoda 2021 1 maja w 13:42- Odpowiedz

      Wczoraj zrobiłam ciasto babkę według podanego przepisu i wyszedł mi zakalec, ok jutro zrobię drugie, może wyjdzie… Dzisiaj zrobiłam drugi raz i również zakalec, nie wie dlaczego..?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 1 maja w 14:06- Odpowiedz

        Trudno mi powiedzieć, skąd ten zakalec. Może spróbuj piec w termoobiegu – a nie w trybie góra/dół.

    22. 5107fd6f3ae1913f72b9670a617a5224?s=54&d=mm&r=g
      helena 2021 20 kwietnia w 20:34- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      wyroslo pieknie,przepyszne ciasto!

    23. a0387b91808d443df56d76d036a13c7a?s=54&d=mm&r=g
      Angelika 2021 18 kwietnia w 19:06- Odpowiedz

      Zrobiłam wedle przepisu dziś pierwszy raz i wyszedł pyszny polecam .

    24. cd18a006eb5546c548e41e72434f810a?s=54&d=mm&r=g
      klaudia 2021 15 kwietnia w 14:23- Odpowiedz

      piec z termoobiegiem?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 15 kwietnia w 14:44- Odpowiedz

        Możesz piec z termoobiegiem, tylko wtedy ustaw temperaturę na 170 stopni

    25. d8df7022b2918cfae588b3cbe6786ac0?s=54&d=mm&r=g
      Iwona 2021 28 lutego w 16:25- Odpowiedz

      Wyszło mi za pierwszym razem. Ubijałam całość trzepaczką do ciasta- ręcznie. Zamiast wody dałam oranżadę pomarańczową. Dziękuję za przepis i za dokładną instrukcję. Pozdrawiam serdecznie :)

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 28 lutego w 21:06- Odpowiedz

        Kiedyś zawsze robiło się zebrę na oranżadzie :) super że smakowała

    26. fd7820ec6c40aeacb5e8e1dc03b6c3ed?s=54&d=mm&r=g
      Piekarek 2021 10 lutego w 07:21- Odpowiedz

      1 gwiazdka
      Dziś po raz 3 była próba tego samego przepisu. I za każdym razem zakalec. Na początku myślałem, że wina formy 24cm nie 26. I miało za ciasno, drugi raz dałem w wąskie formy prostokąty i znowu zakalec. Za 3 razem dałem na dużą blachę, mówię sobie nie urośnie wielkie ale przynajmniej nie pójdzie do śmieci. No i cóż po raz 3 idzie dziś do śmieci i po raz ostatni. Wykonywane wszystko według przepisu 3 razy i kaszana.

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 10 lutego w 09:44- Odpowiedz

        Nie wiem czemu robi ci się zakalec. To ciasto piekłam niezliczoną ilość razy z tego przepisy i jeszcze nigdy nie miałam zakalca.

        • 9dd1b6a4a4bf259e5db59cda543530c4?s=54&d=mm&r=g
          Dorota 2021 26 marca w 19:27- Odpowiedz

          zasada taka nie opukujemy łyżką naczynia w którym jest ciasto

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2021 26 marca w 19:56- Odpowiedz

            ??

          • 63f34775590b8a453968c2e97b3ef495?s=54&d=mm&r=g
            Mania 2021 13 czerwca w 13:52- Odpowiedz

            Bzdura i zabobon

          • 66cd8548e21421c60648a7a928b17406?s=54&d=mm&r=g
            Anita 2022 5 października w 18:45- Odpowiedz

            5 gwiazdka
            Ja po wlaniu ciasta do formy rzuciłam nim kilka razy o blat i postukalam, żeby pozny nie się bombelkow i dobrze zalać papier do pieczenia, ciasto wyrosło giga

      • 9729c4af4d8b6e82654a501353cfcc93?s=54&d=mm&r=g
        Jolanta 2021 25 lutego w 23:44- Odpowiedz

        Też dziś robiłam i wyszedł zakalec . Co nie zmienia faktu że smaczny zakalec i do kosza na pewno nie pójdzie

    27. 791f02776cc9ce3ada8276cd323c4271?s=54&d=mm&r=g
      Marta 2021 2 lutego w 17:21- Odpowiedz

      Wyszedł mi idealny zakalec a składniki w temperaturze pokojowej i wszystko według przepisu, nawet blaszka idealnie tej samej wielkości. Piekłam 15 minut dłużej, patyczek suchy, a po wyciągnięciu pięknie opadło i zakalec…

      • b7d0eae21773eeb4b5ac33ce50af5bdc?s=54&d=mm&r=g
        Monika 2023 11 lutego w 19:24- Odpowiedz

        1 gwiazdka
        To samo przepis do niczego obrazek wstawiony żeby próbować już nigdy nie skorzystam

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2023 12 lutego w 14:48- Odpowiedz

          Nie tylko zdjęcia, ale nawet film, na którym widać ciasto. Nie przekonujecie Cię to, że zrobiłaś coś źle, a nie że przepis jest zły?

    28. 74d48e7873814af6e462e7a0408950ea?s=54&d=mm&r=g
      Renata 2020 18 października w 14:34- Odpowiedz

      Już drugi raz piekę i znów zakalec. Nie wiem, co jest grane przecież wszystko robię wg przepisu

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2020 19 października w 15:30- Odpowiedz

        Hmm, jeszcze nigdy nie miałam zakalca w zebrze. Tam nie bardzo ma się z czego ten zakalec zrobić. Może użyj wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Jaja można włożyć na kilka minut do gorącej wody.

      • 814d508d73e5f07879c41254b78677e5?s=54&d=mm&r=g
        Aleksandra 2021 17 kwietnia w 16:23- Odpowiedz

        5 gwiazdka
        Za pierwszym razem tez wyszedł mi zakalec ale tylko dlatego, że ubiłam mikserem wszystkie składniki i niestety uplynnilo się białko. Więc należy ubić białko z cukrem do szklistości dodać żółtka. A resztę składników należy dokładać stopniowo i mieszać łyżką. Ewentualnie można do białka pod koniec ubijania dodać łyżkę soku z cytryny aby ścięło się białko i wtedy wyjdzie na pewno:) ogólnie przepis super:) Pozdrawiam

    29. 74d48e7873814af6e462e7a0408950ea?s=54&d=mm&r=g
      Renata 2020 18 października w 12:39- Odpowiedz

      A czy wkładamy do nagrzanego piekarnika czy do zimnego?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2020 18 października w 12:50- Odpowiedz

        do nagrzanego

    30. 511e7e561fb16d988c0321ee9849511b?s=54&d=mm&r=g
      Kasia Małek 2020 11 października w 08:25- Odpowiedz

      Witam mam pytanie czy zamiast wody gazowanej mogę dodać niegazowana ??

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2020 11 października w 11:51- Odpowiedz

        Lepsza jest gazowana, bo dodaje ona lekkości ciastu. Jak nie masz to w najgorszym razie użyj zwykłą.

    31. bf98fa0310ee21233ca9892250281004?s=54&d=mm&r=g
      OLA 2020 7 października w 21:51- Odpowiedz

      Ciasto wyszlo EKSTRA! Robilam wszystko tak jak w przepisiw i piekłam równo 1h – rewelcja

    32. 2eb7d7e32cc571cb1e3b2d6633b570f9?s=54&d=mm&r=g
      Diana 2020 4 sierpnia w 17:49- Odpowiedz

      witam
      A jak nie mam wody gazowanej to ciasto wyjdzie??

    33. 1883e8e6d6bcc05a0a96876ed53fcc1b?s=54&d=mm&r=g
      Ania 2020 28 maja w 16:59- Odpowiedz

      Piękna zebra

    34. a0522d51da5b1a931a7e12a1d0650791?s=54&d=mm&r=g
      Ania 2020 14 maja w 14:11- Odpowiedz

      Witam,cz foremkę trzeba czymś smarować?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2020 15 maja w 21:14- Odpowiedz

        Ja zwykle smaruję masłem i posypuję mąką lub bułką tartą

    35. d34cb7d927e4da2e2bc358baf024bc40?s=54&d=mm&r=g
      Edyta 2020 24 kwietnia w 16:47- Odpowiedz

      Witam, to ponownie ja :) Ciasto upiekło się w smaku dobre choć nie wyrosło za duże około 12cm , ze zdjęć na tej stronie porównywalnie moje ciasto jest mniejsze. Nie wiem co zrobiłam nie tak, wszystko dokładnie odmierzałam jak w przepisie. Przepis godny polecenia :) pozdrawiam. Jeśli ma Pani pomysł co mogło pójść nie tak to proszę o podpowiedź. Dodam, że dodałam cukier waniliowy i nie wiem czy to mogłoby być przyczyna?

    36. d34cb7d927e4da2e2bc358baf024bc40?s=54&d=mm&r=g
      Edyta 2020 24 kwietnia w 14:02- Odpowiedz

      Właśnie wstawiłam do piekarnika , mam nadzięję ,że będzie do schrupania . Potem napisze jakie w smaku :)

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2020 24 kwietnia w 14:43- Odpowiedz

        to czekam i życzę smacznego :)

    37. 064f8e63f20ae650f07698da36d70c59?s=54&d=mm&r=g
      Anna 2020 22 kwietnia w 13:22- Odpowiedz

      Dlaczego przy pieczeniu pęka?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2020 22 kwietnia w 15:26- Odpowiedz

        Wierzch ciasta szybciej się podpieka i twardnieje, a potem rosnący środek powoduje nacisk od spodu i pękanie ciasta.

    38. 7cac9cda3f8fff770509e8d36fc8b03c?s=54&d=mm&r=g
      Lidia 2020 21 marca w 21:19- Odpowiedz

      Dziękuję! Dziękuję! Dziękuję!

      Po dziesiątkach zakalcowych prób w końcu sukces!

      W moim piekarniku musiała siedzieć 1,5h, ale pieknie wyrosła.

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2020 22 marca w 07:08- Odpowiedz

        Proszę bardzo :)

    39. c50d6dfe82b52af1f9a3d6106c43d7f3?s=54&d=mm&r=g
      Maria 2020 14 marca w 14:06- Odpowiedz

      Do bialego ciasta dodalam troche wiorek kokosowych i jest b .dobre

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2020 14 marca w 15:38- Odpowiedz

        Świetny pomysł z tymi wiórkami :)

    40. 6285dfad614508811fb6561c13d90245?s=54&d=mm&r=g
      Bożena 2019 1 grudnia w 14:33- Odpowiedz

      gdy dodaje mąkę z olejem i wodą do białek czy nadal miksujemy czy mieszamy łyżką

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2019 1 grudnia w 19:10- Odpowiedz

        Możesz miksować na najniższych obrotach, albo mieszać łyżką.

    41. 347fe5d9bfd8048b0b5da6c8286c791e?s=54&d=mm&r=g
      Anna 2018 30 listopada w 18:02- Odpowiedz

      Czy powinnam zmniejszyć ilość składników na tortownicę 24 cm? Czy zrobić standardowo i ewentualnie zrobić kilka paskowych babeczek (ok. 9 małych)? :) pozdrawiam

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2018 30 listopada w 19:36- Odpowiedz

        Możesz zrobić i tak i tak :)

    42. 2c41f6313e59d0334ff639bfcbb0d332?s=54&d=mm&r=g
      Paula 2018 15 września w 14:19- Odpowiedz

      Pięknie wyrosło ale w tej temperaturze po godzinie środek był całkowicie płynny

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2018 15 września w 16:17- Odpowiedz

        Niestety piekarniki różnie pieką – musisz potrzymać ciacho dłużej.

    43. 5f2d3bd9f52c2e87f9eb31e599be7512?s=54&d=mm&r=g
      Kasia 2018 25 sierpnia w 20:50- Odpowiedz

      Tydzień temu „wydawało mi się” że wszystko zrobilam jak należy. Jaka proporcja w przepisie taką dawałam. Niestety, wyszedł zakalec i gumowate. Dziś mam 15 min do końca pieczenia a ciasto juz wygląda wysmienicie jest wysokie , pulchniutkie i napewno smaczne. Teraz zawsze będę robić wszystko tak jak jest napisane w przepisie a nie po części na oko ;) . Super przepis Pani Beatko

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2018 26 sierpnia w 12:26- Odpowiedz

        Z ciastami tak niestety jest, że nie zawsze robienie „na oko” dobrze im służy :) cieszę się, że za drugim razem zebra wyszła jak trzeba :D pozdrawiam serdecznie, Beata

    44. 5c289bca33676cd8a329cbe355d3ad56?s=54&d=mm&r=g
      Beta Latuszek 2018 7 kwietnia w 19:40- Odpowiedz

      Witam pieke jeszcze 15 mni mi zostalo ale na oko bedzie super jak na razie pieknie wyroslo

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2018 8 kwietnia w 10:18- Odpowiedz

        Bardzo się cieszę i życzę smacznego :)

    45. 271525f1a847aecd153e47120566b35e?s=54&d=mm&r=g
      Sylwia Pultyn 2018 30 marca w 08:37- Odpowiedz

      Witam, ile u Pani to szklanka?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2018 30 marca w 08:39- Odpowiedz

        Taka standardowa szklanka – 250 ml pojemności.

    46. eee7e94988f3c5720c1bdd475321afc8?s=54&d=mm&r=g
      Karina 2018 27 lutego w 15:20- Odpowiedz

      a jak zrobić taką polewę?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2018 27 lutego w 18:18- Odpowiedz

        Ja najpierw rozpuściłam mleczną czekoladę z odrobiną śmietany kremówki, polałam ciasto, a potem rozpuściłam pół tabliczki białej czekolady, jak lekko ostygła, to przełożyłam ją do woreczka i wycisnęłam na wierzch ciasta.

    47. c325410595b62b60df72cfa6fce5a088?s=54&d=mm&r=g
      tata i syn 2018 30 stycznia w 19:17- Odpowiedz

      Dziś z synkiem daliśmy „czadu po garach” i zrobiliśmy zebrę Pani Beaty. Pychota…

    48. 561c938192496cdea684905eb38bce31?s=54&d=mm&r=g
      Kasia 2018 20 stycznia w 18:40- Odpowiedz

      Wyszło super. ☺ i wygląda pięknie i smakuje dobrze! Przepis godny polecenia ☺

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2018 20 stycznia w 19:59- Odpowiedz

        Super bardzo się cieszę

    49. c26f1d76bd95f1af463ff6801e9c3d73?s=54&d=mm&r=g
      Piotr Kwaśny 2017 12 grudnia w 17:39- Odpowiedz

      Mam 2 lewe ręce do wypieków, ale ta zebra wyszła i smakowała znakomicie

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        wypiekibeaty 2017 12 grudnia w 17:41- Odpowiedz

        Super :)

    50. Sernik zebra - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 4 marca w 06:39- Odpowiedz

      […] Dziś będzie sernik zebra […]

    51. 347a833ee4f2b97817337909c340a10b?s=54&d=mm&r=g
      Nina 2015 9 stycznia w 17:24- Odpowiedz

      Spodziewałam się, że będzie suche a było jak w sam raz. Naprawdę pycha, aż szkoda, że nie mogłam zjeść kilku kawałków

    52. c57c2c6f12786f14507bb39a981cb801?s=54&d=mm&r=g
      wedelka 2015 8 stycznia w 22:25- Odpowiedz

      Cudownie wygląda :) To takie moje ciasto z dzieciństwa: często piekłam je razem z mamą :)

    53. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
      gin 2015 8 stycznia w 21:31- Odpowiedz

      Rewelacyjnie wyglądają te cieniutkie paseczki :)

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2015 8 stycznia w 21:52- Odpowiedz

        a ile było zabawy :D

    54. 2fa6d4826e1a3dc083b4b4b702741be9?s=54&d=mm&r=g
      Kara 2015 7 stycznia w 19:43- Odpowiedz

      Ulubione ciasto mojej mamy :)

    55. 725967bcaa3e2ebe4d5fc1ceff0e0e93?s=54&d=mm&r=g
      Kraina Miodem Płynąca 2015 7 stycznia w 10:08- Odpowiedz

      Wszystkim znane 'babcine’ ciasto, a mimo to dalej zachwyca smakiem i wyglądem!!! Zgadzam się, przepięknie wygląda!!! Rety… kiedy ja ostatni raz jadłam zebrę???!!!

    Zostaw komentarz

    Ocena Przepisu




    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Polecane przepisy