Ciasto zebra najlepszy przepis
Przepis na ciasto zebrę jak za dawnych lat
Przygotuj razem ze mną słynne ciasto zebra takie jak je robiła babcia, czy też Wasza mama. To klasyczne ciasto waniliowo-czekoladowe z czasów mojej młodości w charakterystyczne paski świetnie smakuje w towarzystwie kubka gorącej herbaty czy też kawy. Proste składniki oraz niezwykle proste wykonanie gwarantują przygotowanie puszystej i pysznej zebry. Zobaczcie mój przepis krok po kroku ze zdjęciami z przygotowania ciasta oraz krótki filmik i sprawdźcie jak zrobić zebrę, aby utworzyły się w niej takie piękne paski :)
Spis treści
Puszyste ciasto zebra przepis ze zdjęciami krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta, do tego ciasta z nutką sentymentu, to taka babka w paski sprawdzi się idealnie. Spróbuj koniecznie i daj znać w komentarzu jak Ci smakowała :)
Stary przepis na ciasto zebra z filmem i zdjęciami krok po kroku
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki
składniki na ciasto zebra
- 5 białek (z jajek rozmiar L)
- 5 żółtek
- 300 g cukru (- 1,5 szklanki)
- 375 g mąki pszennej ((najlepiej przesianej z proszkiem do p.) – 2,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 240 ml oleju (- 1 szklanka)
- 240 ml wody gazowanej ((lub gazowanego napoju) oryginalnie to była oranżada :) 1 szklanka)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- aromat migdałowy (albo waniliowy – ewentualnie do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto zebra
Krok 1 – przygotowanie ciasta "białego"
- Białka ubij lekko i dodaj stopniowo cukier i ubijaj aż piana będzie biała, lśniąca i bardzo gęsta.5 białek, 300 g cukru
- Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.5 żółtek
- Mąkę (bez tych dwóch łyżek) przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ubitych jajek – na zmianę z wodą i olejem. Miksuj krótko – tylko do połączenia składników – tak aby ciasto było dalej puszyste. Na koniec możesz dodać aromat.375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 240 ml oleju, 240 ml wody gazowanej, aromat migdałowy
Krok 2 – przygotowanie czekoladowego ciasta
- Ciasto podziel na dwie mniej więcej równe części.
- Do jednej dodaj dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao – zamieszaj delikatnie do połączenia.2 łyżki gorzkiego kakao, 2 łyżki mąki pszennej
Krok 3 – nalewanie ciasta do formy do pieczenia
- Nalewaj na środek foremki na zmianę ciasto białe i ciasto czekoladowe.
- Im mniejsze porcje nakładanego ciasta, tym będzie więcej pasków i będą one cieńsze – możesz nalewać ciasto bez pośrednio z miski, albo np. chochlą. Nakładaj ciasto aż wykorzystasz je całe.
Krok 4 – pieczenie zebry
- Piecz ciasto zebrę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra-dół) albo w 170 stopniach i w trybie termoobiegu – przez około 60 minut – do suchego patyczka.
Krok 5 – podanie zebry
- Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania – można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tradycyjne ciasto zebra – moje uwagi
Zebra jest biała w czarne paski, czy też jednak czarna w białe pasy? Wiem, wiem – to trudne pytanie i mam wrażenie, że przy tym cieście też nie będzie łatwo o odpowiedź. Ciasto zebra to jedno z ciast mojego dzieciństwa – często była pieczona w moim domu, najpierw przez mamę, a potem już przeze mnie. Babka jest prosta do zrobienia, a do tego świetnie smakuje. Jej puszystość pochodzi od dobrze ubitych białek oraz od gazowanej oranżady. W czasach mojej młodości robiliśmy ją na takiej butelkowanej oranżadzie, która była mocno gazowana. Teraz możecie wykorzystać również gazowaną wodę – wtedy nie doda ona ciastu dodatkowej słodkości, ale przy okazji również dodatkowych kalorii. Potem w dorosłym życiu rzadko ją piekłam, bo zawsze były jakieś ciekawsze ciasta do upieczenia. Ostatnio przypomniał mi o niej mąż i po kilku dniach, na stole stała dumnie moja zebra. Jeśli macie sentyment do takich starych, babcinkowych ciast, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Jak zrobić ciasto zebra na oleju – wskazówki
Jak pisałam wcześniej to ciasto nie jest trudne do zrobienia, ale aby dobrze wyszło ważne jest tu dobre ubicie czy też miksowanie jajek. Możesz ubijać całe jajka, ale ja wolę je rozdzielać na białka i żółtka – najpierw ubijamy białka z cukrem – tak aby były gęste i bardzo puszyste, a potem dodajemy żółtka. Aby ciasto było cudownie puszyste i lekkie jak chmurka warto również przesiać mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia przez gęste sito. Zapewni to mące ładne napowietrzenie. Gdy dodacie mąkę do ubitych jajek, to mieszanie ją już krótko – tylko do połączenia. Mąkę dodawajcie też porcjami na zmianę z olejem i gazowaną wodą lub oranżadą. Gdy wszystkie składniki są już dodane i macie ładne gładkie i puszyste ciasto, to wtedy dzielicie je na dwie mniej więcej równe porcje. Do jednej dodajemy gorzkie kakao, a do drugiej trochę mąki pszennej i delikatnie mieszacie. Tak otrzymujecie dwa rodzaje ciasta.
Jak zrobić paski w cieście zebra?
Zrobienie pasków w cieście tygrysek (niedawno odkryłam, że ciasto zebra jest również znane przez niektórych jako ciasto tygrys) nie jest trudne. Ciasto waniliowe i ciasto czekoladowe nakładamy na zmianę. Najpierw na środek foremki wylewamy trochę ciasta waniliowego, a potem na jego środek trochę ciasta czekoladowego. Znowu ciasto waniliowe na środek czekoladowego i tak na zmianę. Ciasto będzie się powoli rozpływać na boki i tworzyć paski. Moje ciasto zebra wyszło bardzo puszyste i gęste – nie dałam rady go normalnie nalewać (zwykle brałam jednej misce do ręki i na przemian nalewałam ciasto do foremki). Musiałam nakładać je łyżką, a że nakładałam jedynie po dwie łyżki ciasta, to paski wyszły mi cienkie i gęste. Trochę przy tym czasu spędziłam, ale dla takiego efektu na pewno warto! Jeśli macie trochę czasu, to spróbujcie nakładać nieduże porcje ciasta, aby otrzymać mnóstwo cienkich warstw.
Jak przechowywać ciasto zebrę?
To ciasto, które spokojnie może stać na zewnątrz – nie musi być trzymane w lodówce. Za to warto je trzymać albo w szczelnym pojemniku z pokrywką albo pod kloszem, tak aby nie wysychało. W takim pojemniku lub pod przykryciem może spokojnie spędzić kilka dni.
Czy ciasto zebrę można zamrozić?
Tak, to ciasto można zamrozić. Najlepiej dokładnie owinąć je folią spożywczą (już po zupełnym ostudzeniu) i schować do zamrażarki. Tam może spędzić spokojnie ze 3 miesiące jeśli nawet nie dłużej.
Ps. Jeśli lubicie wracać do smaków dzieciństwa, to koniecznie zróbcie sobie również blok czekoladowy, albo szyszki z ryżu preparowanego – tego smaku nie da się zapomnieć!
To nie jest ciasto ucierane z kakao ania gotuje. Ciasto na najlepszą zebrę pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy :)
Polecane przepisy na słodkości z dzieciństwa
Koniecznie zobacz moje przepisy na słodkości i ciasta z okresu PRL. To nostalgiczna i bardzo smakowita podróż.
104 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Miało być sody, a nie wody
Ciasto wyszło przepięknie. Zgodnie z poradą, zmiksowałam tylko jajka z cukrem, a potem już tylko mieszałam delikatnie ręczną trzepaczką. Dałam 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki wody. Zmniejszyłam też ilość cukru o 50g. Ważne aby podczas miksowania białek z cukrem, cukier dodawać stopniowo w 4-5 porcjach i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ciasto pozostawiłam w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Polecam!
Wlasnie zrobila swoją, wyszła idealnie, ale piekla sie 1.5h ,po godzinie byla jeszcze mokra w środku, wszystko pewnie zależy od piekarnika , nie umiem wstawic zdjecia w komentarzu
Może być kwestia piekarnika. A jaką miałaś foremkę – wielkościowo?
Ciasto wyszło mega puszyste i pyszne. Zapisuję w notesie :) pozdrawiam
Super
Wspaniałe ciasto wyszło. Również przy dodawaniu mąki do ubitych jaj używałem już tylko łyżki do mieszania. No i pół szklanki cukru mniej, jak dla nas wystarczy :)
Puszyste i smaczne, przepis super.
Nie polecam! Zakalec
To nie przepis jest winien zakalca
Właśnie mąż próbuje zrobić, napiszę jak wyjdzie….
:)
Przepyszne puszyste i wilgotne, zdecydowanie na bazie tego przepisu będę robiła biszkopt na tort
Super ciasto
Ciasto wyszło genialnie. Użyłam fanty, zamiast orenżady. Miksowałam tylko i wyłącznie do połączenia białek z żółtkami, następnie tylko mieszałam specjalna łychą.
Przed upieczeniem
Piękna
Dziękuje ;) a przede wszystkim pycha
Palce lizać! Super przepis Pani Beatko
Dziękuję bardzo :)
Zakalec :(
Czy nie mieszkałaś na koniec za długo ciasta?
Pysznosci
:)
U mnie mąka żytnia :) mało mam pasków, masa bardzo gęsta, trudno
mi było nałożyć ;)
Mąka żytnia inaczej wchłania płyny niż pszenna, więc ciasto wyszło inne
Przepis jest super,ciacho urosło jak szalone,pulchne ,wilgotne,palce lizać
super! Zachęcam do dodawania zdjęć :)
No właśnie chciałem ale z jakiegoś powodu zdjęcie nie chciało się załączyć
No i poszła fota
Super
Dla wszystkich, ktorym wychodzi zakalec. To moze pomoc. Bialka, cukier i zoltka mozna miksowac jak dlugo sie chce, ale od momentu dodania maki miksujemy tylko zeby skladniki sie polaczyly. Doslownie. Najlepiej na najnizszych obrotach. Jak zniknie maka, przestajemy miksowac. Potem tylko lekko mieszamy szpatulka lub lyzka.
Baza tego ciasta jest beza (cukier i jajka). Przy za mocnym miksowaniu ta baza moze sie zalamac i potem nie utrzyma reszty skladnikow przy pieczeniu.
Konsystencja ciasta bardzo przypominala mi taki troche lejacy mus czekoladowy. Duzo babelkow powietrza.
Ciasto wyszlo fenomenalne! Puszyste i delikatne :)
Super podpowiedź Anita :)
Ciasto zupełnie nie wyszło. Zakalec. Szkoda składników :(
Czy zrobiłaś ciasto zgodnie z przepisem? Jaką wodę używałaś?
Mój ulubiony przepis wychodzi za kazdym razem. Robie w formie od prodiżu i wychodzi grubaśne i puszyste. Nie używam gazowanej wody. Zamiast proszku daję półtora sody. Dzisiaj kolejna zebra
Za pierwszym razem pomyliłam się i dodałam zwykła wodę i ciasto wyszło przepyszne puszyste . Za drugim razem już zakalec – dodałam gazowana wodę .
Wczoraj zrobiłam ciasto babkę według podanego przepisu i wyszedł mi zakalec, ok jutro zrobię drugie, może wyjdzie… Dzisiaj zrobiłam drugi raz i również zakalec, nie wie dlaczego..?
Trudno mi powiedzieć, skąd ten zakalec. Może spróbuj piec w termoobiegu – a nie w trybie góra/dół.
wyroslo pieknie,przepyszne ciasto!
Zrobiłam wedle przepisu dziś pierwszy raz i wyszedł pyszny polecam .
piec z termoobiegiem?
Możesz piec z termoobiegiem, tylko wtedy ustaw temperaturę na 170 stopni
Wyszło mi za pierwszym razem. Ubijałam całość trzepaczką do ciasta- ręcznie. Zamiast wody dałam oranżadę pomarańczową. Dziękuję za przepis i za dokładną instrukcję. Pozdrawiam serdecznie :)
Kiedyś zawsze robiło się zebrę na oranżadzie :) super że smakowała
Dziś po raz 3 była próba tego samego przepisu. I za każdym razem zakalec. Na początku myślałem, że wina formy 24cm nie 26. I miało za ciasno, drugi raz dałem w wąskie formy prostokąty i znowu zakalec. Za 3 razem dałem na dużą blachę, mówię sobie nie urośnie wielkie ale przynajmniej nie pójdzie do śmieci. No i cóż po raz 3 idzie dziś do śmieci i po raz ostatni. Wykonywane wszystko według przepisu 3 razy i kaszana.
Nie wiem czemu robi ci się zakalec. To ciasto piekłam niezliczoną ilość razy z tego przepisy i jeszcze nigdy nie miałam zakalca.
zasada taka nie opukujemy łyżką naczynia w którym jest ciasto
??
Bzdura i zabobon
Ja po wlaniu ciasta do formy rzuciłam nim kilka razy o blat i postukalam, żeby pozny nie się bombelkow i dobrze zalać papier do pieczenia, ciasto wyrosło giga
Też dziś robiłam i wyszedł zakalec . Co nie zmienia faktu że smaczny zakalec i do kosza na pewno nie pójdzie
Wyszedł mi idealny zakalec a składniki w temperaturze pokojowej i wszystko według przepisu, nawet blaszka idealnie tej samej wielkości. Piekłam 15 minut dłużej, patyczek suchy, a po wyciągnięciu pięknie opadło i zakalec…
To samo przepis do niczego obrazek wstawiony żeby próbować już nigdy nie skorzystam
Nie tylko zdjęcia, ale nawet film, na którym widać ciasto. Nie przekonujecie Cię to, że zrobiłaś coś źle, a nie że przepis jest zły?
Już drugi raz piekę i znów zakalec. Nie wiem, co jest grane przecież wszystko robię wg przepisu
Hmm, jeszcze nigdy nie miałam zakalca w zebrze. Tam nie bardzo ma się z czego ten zakalec zrobić. Może użyj wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Jaja można włożyć na kilka minut do gorącej wody.
Za pierwszym razem tez wyszedł mi zakalec ale tylko dlatego, że ubiłam mikserem wszystkie składniki i niestety uplynnilo się białko. Więc należy ubić białko z cukrem do szklistości dodać żółtka. A resztę składników należy dokładać stopniowo i mieszać łyżką. Ewentualnie można do białka pod koniec ubijania dodać łyżkę soku z cytryny aby ścięło się białko i wtedy wyjdzie na pewno:) ogólnie przepis super:) Pozdrawiam
A czy wkładamy do nagrzanego piekarnika czy do zimnego?
do nagrzanego
Witam mam pytanie czy zamiast wody gazowanej mogę dodać niegazowana ??
Lepsza jest gazowana, bo dodaje ona lekkości ciastu. Jak nie masz to w najgorszym razie użyj zwykłą.
Ciasto wyszlo EKSTRA! Robilam wszystko tak jak w przepisiw i piekłam równo 1h – rewelcja
witam
A jak nie mam wody gazowanej to ciasto wyjdzie??
Wyjdzie :)
Piękna zebra
Dziękuję
Witam,cz foremkę trzeba czymś smarować?
Ja zwykle smaruję masłem i posypuję mąką lub bułką tartą
Witam, to ponownie ja :) Ciasto upiekło się w smaku dobre choć nie wyrosło za duże około 12cm , ze zdjęć na tej stronie porównywalnie moje ciasto jest mniejsze. Nie wiem co zrobiłam nie tak, wszystko dokładnie odmierzałam jak w przepisie. Przepis godny polecenia :) pozdrawiam. Jeśli ma Pani pomysł co mogło pójść nie tak to proszę o podpowiedź. Dodam, że dodałam cukier waniliowy i nie wiem czy to mogłoby być przyczyna?
Właśnie wstawiłam do piekarnika , mam nadzięję ,że będzie do schrupania . Potem napisze jakie w smaku :)
to czekam i życzę smacznego :)
Dlaczego przy pieczeniu pęka?
Wierzch ciasta szybciej się podpieka i twardnieje, a potem rosnący środek powoduje nacisk od spodu i pękanie ciasta.
Dziękuję! Dziękuję! Dziękuję!
Po dziesiątkach zakalcowych prób w końcu sukces!
W moim piekarniku musiała siedzieć 1,5h, ale pieknie wyrosła.
Proszę bardzo :)
Do bialego ciasta dodalam troche wiorek kokosowych i jest b .dobre
Świetny pomysł z tymi wiórkami :)
gdy dodaje mąkę z olejem i wodą do białek czy nadal miksujemy czy mieszamy łyżką
Możesz miksować na najniższych obrotach, albo mieszać łyżką.
Czy powinnam zmniejszyć ilość składników na tortownicę 24 cm? Czy zrobić standardowo i ewentualnie zrobić kilka paskowych babeczek (ok. 9 małych)? :) pozdrawiam
Możesz zrobić i tak i tak :)
Pięknie wyrosło ale w tej temperaturze po godzinie środek był całkowicie płynny
Niestety piekarniki różnie pieką – musisz potrzymać ciacho dłużej.
Tydzień temu „wydawało mi się” że wszystko zrobilam jak należy. Jaka proporcja w przepisie taką dawałam. Niestety, wyszedł zakalec i gumowate. Dziś mam 15 min do końca pieczenia a ciasto juz wygląda wysmienicie jest wysokie , pulchniutkie i napewno smaczne. Teraz zawsze będę robić wszystko tak jak jest napisane w przepisie a nie po części na oko ;) . Super przepis Pani Beatko
Z ciastami tak niestety jest, że nie zawsze robienie „na oko” dobrze im służy :) cieszę się, że za drugim razem zebra wyszła jak trzeba :D pozdrawiam serdecznie, Beata
Witam pieke jeszcze 15 mni mi zostalo ale na oko bedzie super jak na razie pieknie wyroslo
Bardzo się cieszę i życzę smacznego :)
Witam, ile u Pani to szklanka?
Taka standardowa szklanka – 250 ml pojemności.
a jak zrobić taką polewę?
Ja najpierw rozpuściłam mleczną czekoladę z odrobiną śmietany kremówki, polałam ciasto, a potem rozpuściłam pół tabliczki białej czekolady, jak lekko ostygła, to przełożyłam ją do woreczka i wycisnęłam na wierzch ciasta.
Dziś z synkiem daliśmy „czadu po garach” i zrobiliśmy zebrę Pani Beaty. Pychota…
Super :)
Wyszło super. ☺ i wygląda pięknie i smakuje dobrze! Przepis godny polecenia ☺
Super bardzo się cieszę
Mam 2 lewe ręce do wypieków, ale ta zebra wyszła i smakowała znakomicie
Super :)
[…] Dziś będzie sernik zebra […]
Spodziewałam się, że będzie suche a było jak w sam raz. Naprawdę pycha, aż szkoda, że nie mogłam zjeść kilku kawałków
Cudownie wygląda :) To takie moje ciasto z dzieciństwa: często piekłam je razem z mamą :)
Rewelacyjnie wyglądają te cieniutkie paseczki :)
a ile było zabawy :D
Ulubione ciasto mojej mamy :)
Wszystkim znane 'babcine’ ciasto, a mimo to dalej zachwyca smakiem i wyglądem!!! Zgadzam się, przepięknie wygląda!!! Rety… kiedy ja ostatni raz jadłam zebrę???!!!