Cytrynowy tort komunijny
Lemoniada rabarbarowa

zielone curry ze szparagami 2

Jako że mamy sezon szparagowy, to wymyśliłam sobie na obiad zielone curry ze szparagami.

Mocno pikantne, lekko kokosowe i pełne szparagów 🙂

Do tego piersi z kurczaka i brązowy ryż – wyszło mi lekkie (acz jak już wspomniałam pikantne), pyszne i wiosenne danie z orientalnym posmakiem.

Curry przygotowuje się bardzo szybko – wszystko można zrobić w trakcie gotowania ryżu – w ten sposób w pół godziny będziecie mieć obiad na stole 🙂

Spróbujcie koniecznie 🙂

Dla nie wtajemniczonych – będziecie potrzebować do tego dania zieloną pastę curry, ale jeśli akurat nabierzecie ochoty na to danie, a takiej pasty nie macie w domu, to użyjcie po prostu curry w proszku – w końcu trzeba sobie jakoś radzić 😉

Ale mleczko kokosowe to podstawa i tu nie będzie taryfy ulgowej 😉

Podaję przepis na 4 porcje.

zielone curry ze szparagami 4

 

zielone curry ze szparagami 5

 

zielone curry ze szparagami 6

 

Zielone curry ze szparagami
 
Autor:
Składniki
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • puszka mleka kokosowego
  • około pół szklanki wody lub bulionu (jeśli akurat jakiś macie pod ręką)
  • 2 czubate łyżeczki zielonej pasty curry (jeśli nie lubicie mocno pikantnych dań, to dajcie mniej)
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek zielonych szparagów
  • opcjonalnie - około 200 g zielonego groszku, lub groszku z marchewką
  • sól, pieprz, curry w proszku
  • świeża kolendra
  • 200 g brązowego ryżu
Wykonanie
  1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
  2. W tym czasie piersi z kurczaka umyj i pokrój na cienkie plasterki, posól, popierz i posyp curry.
  3. Na głębokiej patelni lub woku rozgrzej odrobinę oleju, wyciśnij przez praskę czosnek i krótko go podsmaż, dodaj piersi z kurczaka i obsmaż je, dodaj zieloną pastę curry i dokładnie wymieszaj.
  4. W tym czasie odłam od szparagów zdrewniałe końcówki (lekko wygnij końcówkę każdego szparaga tak aby pękła).
  5. Pokrój szparagi na kawałki o wielkości około 1 cm - główki odłóż na bok.
  6. Do piersi wlej mleczko kokosowe - jeśli było gęste, to je najpierw dokładnie wymieszaj - oraz dodaj wodę lub bulion.
  7. Wrzuć pokrojone łodygi szparagów (bez główek) oraz dodaj jeśli masz zielony groszek lub groszek z marchewką (mogą być mrożone), wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aby warzywa zmiękły.
  8. Papryczkę chili przetnij wzdłuż, usuń gniazdo nasienne i pokrój ją na cienkie kawałki - dodaj do kurczaka.
  9. Pod koniec czasu gotowania ryżu dodaj do kurczaka główki szparagów, całość dopraw do smaku solą i pieprzem (możesz też dodać łyżeczkę cukru :)).
  10. Do miseczek nałóż ryż, dodaj curry z sosem, całość posyp posiekaną kolendrą.

 

 

Cytrynowy tort komunijny
Lemoniada rabarbarowa

Related Post