Reklama


Zupa krem z pietruszki

Zupa krem z pietruszki

 

zupa z pietruszki

 

Byłam jakiś czas temu na warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim i robiliśmy tam wiele różnych dań – między innymi przygotowywaliśmy puree z pietruszki.

Muszę się tu przyznać, że do tej pory unikałam pietruszki jak ognia – miałam na nią wielką awersję już od dzieciństwa – możliwe, że oberwało się jej za natkę 😉 Do tej pory dodawałam ją tylko do zup i po ugotowaniu wyrzucałam, żeby miejsca w garnku nie zajmowała.

Na warsztatach pierwszy raz w życiu jadłam puree z pietruszki i się zakochałam – pietruszka przygotowana metodą chłopaków była przeeeepyszna – słodka, karmelowa i obłędna (dodam, że przy okazji jedliśmy chipsy z pietruszki i topinamburu i były czadowe – ręka się sama do nich wyciągała :D).

Po powrocie przygotowałam takie puree jako dodatek do obiadu – moje dzieci jęczały (czego się trochę spodziewałam), ale ja z mężem się nim zajadaliśmy.

Teraz przygotowałam nam zupę krem z takiej karmelizowanej pietruszki i mówię wam – jest przepyszny i zaskakujący 🙂

Spróbujcie koniecznie 🙂

Zapraszam również na zupę ze świeżych ogórków oraz na zupę z kukurydzy 🙂

 

zupa krem z pietruszki

 

zupa krem z warzyw

 

zupa z białych warzyw

 

zupa krem z pietruszki

 

zupa pietruszkowa

 

Zupa krem z pietruszki
 
Czas przygotowania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 4
Składniki
  • 750 g korzenia pietruszki
  • 2-3 łyżki masła
  • odrobina soli
  • pól litra mleka (może też być mleko roślinne, a w ostateczności woda)
  • litr bulionu warzywnego lub wody
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie
  1. Pietruszkę obierz i pokrój w kostkę - może być grubsza.
  2. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i delikatnie go posól, dodaj pietruszkę i smaż na małym ogniu przez około 15-20 minut - aż pietruszka nabierze delikatnie brązowego koloru i zacznie słodko pachnieć.
  3. Po tym czasie wlej mleko i gotuj pietruszkę na małym ogniu aż zmięknie - zależnie od wielkości kostki zajmie to około 20 minut.
  4. Gdy pietruszka będzie miękka dodaj do garnka litr bulionu warzywnego i całość zagotuj.
  5. Zupę zmiksuj dokładnie w mikserze kielichowym, albo ręcznym blenderem.
  6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  7. Zupę możesz podać z podprażonymi migdałami.
 

 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: