Torcik z jeżynami i borówkami
Razowe babeczki bananowe

Zupa kukurydziana

 

pikantna zupa kukurydziana

 

Zupa kukurydziana pojawia się u nas co roku – najchętniej przygotowujemy ją w wersji kremowej z dodatkiem ostrej papryczki i mleczka kokosowego.

Zupa jest bardzo smaczna i rozgrzewająca (dzięki papryczkom), a do tego szybko się ją robi.

Możecie ją zmiksować, albo zjeść taką normalną.

Mam tylko jedną uwagę –  jeśli wybierzecie wersję „zupa krem” to koniecznie przetrzyjcie zupę przez sitko.

Niestety po miksowaniu w zupie jest pełno skórek z kukurydzy i kiepsko się ją je w takiej postaci.

Przetarcie przez sitko znacznie wszystko ułatwi – sami się zdziwicie, ile tego Wam zostanie na sitku 🙂

Jeśli zupę mają jeść dzieci, to proponuję papryczkę dodać sobie na talerzu.

zupa krem z kukurydzy

 

zupa kukurydziana

 

zupa krem z kukurydzy

 

zupa kukurydziana

 

Zupa kukurydziana
 
Autor:
Składniki
  • 4 duże kolby kukurydzy
  • około 400-500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki imbiru mielonego
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku
  • ostra papryka - opcjonalnie
  • puszka mleczka kokosowego
Wykonanie
  1. Ostrym nożem odetnij ziarna kukurydzy od kolby, a kolby przetnij na pół.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę pokrój w kostkę.
  4. W garnku rozpuść trochę masła klarowanego, wrzuć kukurydzę, kolby, cebulę i ziemniaki - krótko podsmaż.
  5. Wlej bulion lub wodę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy - możesz dodawać je po trochu - do smaku.
  6. Garnek przykryj pokrywką i gotuj zupę na wolnym ogniu.
  7. Gdy warzywa zmiękną wyjmij kolby kukurydzy i wyrzuć je.
  8. Wlej mleczko kokosowe i wymieszaj.
  9. Dopraw zupę do smaku.
  10. Teraz możesz ją zmiksować - po miksowaniu przetrzyj zupę przez sitko, aby pozbyć się odpadów z kukurydzy.

 

Torcik z jeżynami i borówkami
Razowe babeczki bananowe

Related Post