Zupa kukurydziana przepis
Przepis na pikantną zupę kukurydzianą
Jeszcze nie próbowałaś/eś zupy kukurydzianej? To musisz nadrobić zaległości! Ta gęsta, aromatyczna zupa kukurydziana to idealny wybór na chłodne dni. Uwielbiam ją za jej intensywny smak kukurydzy, słodkość mleczka kokosowego i pikantność papryczki. Jeśli szukasz pomysłu na lekki, ale sycący obiad, zupa kukurydziana to strzał w dziesiątkę! Spróbuj koniecznie.
Spis treści
Zupa kukurydziana przepis krok po kroku
Jeśli lubisz apetyczne i aromatyczne zupy krem, to koniecznie zrób tą przepyszną zupę z kukurydzy.
Zupa kukurydziana przepis
Składniki
składniki na zupę kukurydzianą
- 4 kolby kukurydzy (- duże)
- około 400-500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu warzywnego ( lub wody)
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki imbiru mielonego
- sól (, pieprz i słodka papryka do smaku)
- ostra papryka ( – opcjonalnie)
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
Instrukcja
Jak zrobić zupę kukurydzianą
- Ostrym nożem odetnij ziarna kukurydzy od kolby, a kolby przetnij na pół.4 kolby kukurydzy
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.około 400-500 g ziemniaków
- Cebulę pokrój w kostkę.1 cebula
- W garnku rozpuść trochę masła klarowanego, wrzuć kukurydzę, kolby, cebulę i ziemniaki – krótko podsmaż.
- Wlej bulion lub wodę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy – możesz dodawać je po trochu – do smaku.2-3 ząbki czosnku, 2 litry bulionu warzywnego, 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki imbiru mielonego, sól
- Garnek przykryj pokrywką i gotuj zupę na wolnym ogniu.
- Gdy warzywa zmiękną wyjmij kolby kukurydzy i wyrzuć je.
- Wlej mleczko kokosowe i wymieszaj.1 puszka mleczka kokosowego
- Dopraw zupę do smaku.
- Teraz możesz ją zmiksować – po miksowaniu przetrzyj zupę przez sitko, aby pozbyć się odpadów z kukurydzy.
Prywatne
Zupa krem z kukurydzy – uwagi
Czy jest coś lepszego niż miska gorącej zupy na obiad?
Dziś postawiłam na zupę kukurydzianą – i nie żałuję!
Ta pyszna zupa ma intensywny smak i konsystencję, która rozgrzeje każdego w chłodne zimowe i jesienne dni.
Zupa kukurydziana pojawia się u nas co roku – najchętniej przygotowujemy ją w wersji kremowej z dodatkiem ostrej papryczki i mleczka kokosowego.
Zupa jest bardzo smaczna i rozgrzewająca (dzięki papryczkom), a do tego szybko się ją robi.
Możecie ją zmiksować, albo zjeść taką normalną.
Porada!
Mam tylko jedną uwagę – jeśli wybierzecie wersję „zupa krem” to koniecznie przetrzyjcie zupę przez sitko.
Niestety po miksowaniu w zupie jest pełno skórek z kukurydzy i kiepsko się ją je w takiej postaci.
Przetarcie przez sitko znacznie wszystko ułatwi – sami się zdziwicie, ile tego Wam zostanie na sitku :)
Jeśli zupę mają jeść dzieci, to proponuję papryczkę dodać sobie na talerzu.
Przy okazji zapraszam was do wypróbowania innych moich przepisów na zupy idealne na lunch i obiad.
Polecane przepisy na zupy
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i rozgrzewające zupy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
6 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Brzmi super! Spróbuję jednak całość zblendować. W sumie do każdej zupy krem używam blendera kielichowego z ariete. Może teraz też się uda, żeby nie zostały żadne końcówki :)
Mi zawsze zostają skórki z kukurydzy, nie ważne czym je blenduję. Dlatego zawsze na koniec przelewam zupę przez sitko :)
Dzień dobry :) ile puszek kukurydzy dodać, jeśli nie mam całych kolb?
Same ziarna kukurydzy z kolby to około 180 g, więc tak myślę, że ze 3 puszki powinny być ok.
To jedna z moich ulubionych kremowych zup!
Uwielbiamy :)