Zupa szparagowa z fetą przepis
Przepis na pyszną zupę szparagową z fetą i ziołami
Wiosną, kiedy mamy dostęp do smakowitych świeżych szparagów, zupa szparagowa to doskonały pomysł na lekki lunch. Pełna smaku zupa z gotowanymi ziemniakami i kawałkami słonej fety smakuje wręcz rewelacyjnie z chrupiącymi zielonymi szparagami i posiekanymi świeżymi ziołami. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Zupa szparagowa z fetą przepis krok po kroku
Jeśli lubicie szparagi, to koniecznie zróbcie sobie taką zupę z zielonymi szparagami i kawałkami słonej i wyrazistej fety. Taka zupa będzie świetnym posiłkiem w ciągu dnia.
Zupa szparagowa z fetą przepis
Składniki
składniki na zupę ze szparagów
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 700 g ziemniaków
- 2 litry bulionu warzywnego ( lub wody)
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego ((lub dwa ząbki świeżego przeciśniętego przez praskę))
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz (do smaku)
- 4 łyżki koperku (posiekanego )
- 4 łyżki szczypiorku (posiekanego)
- 200 g kwaśnej śmietany ( – użyłam 12 %)
- ser kanapkowy ( typ feta)
Instrukcja
Jak zrobić zupę szparagową z fetą i ziemniakami
- Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę, włóż do garnka, wlej bulion lub wodę, dodaj kurkumę i gotuj aż ziemniaki lekko zmiękną.700 g ziemniaków, 2 litry bulionu warzywnego, 1/3 łyżeczki kurkumy
- Szparagi umyj, obłam ich końcówki – wystarczy odgiąć końcówkę szparaga, a sam pęknie.1 pęczek zielonych szparagów
- Pokrój szparagi w niezbyt grube plasterki – główki zostaw w całości.
- Dodaj pokrojone szparagi do garnka z ziemniakami.
- Do śmietany dodaj po trochu wodę z zupy – tak mniej więcej jedną chochlę i wymieszaj.200 g kwaśnej śmietany
- Przelej całość do garnka i wymieszaj – zagotuj, dodaj szczypiorek i koperek.4 łyżki koperku, 4 łyżki szczypiorku
- Posól i popierz zupę do smaku.sól i pieprz
- Rozlej zupę na talerze i dodaj do każdej porcji kilka kawałków sera feta.ser kanapkowy
Prywatne
Składniki Odżywcze
Zupa z zielonych szparagów – uwagi
Zobaczyłam na Kwestii Smaku taką właśnie zupę szparagową z fetą i od razu wiedziałam, że sobie podobną przygotuję :)
Nie ugotowałam zupy ściśle według przepisu – zmieniłam trochę proporcje i darowałam sobie podsmażanie ziemniaków – wiem, że to podnosi trochę walory smakowe, ale mnie to jakoś to podsmażanie nie przekonuje – szczególnie, gdy chcę sobie ograniczyć trochę kaloryczność potrawy.
Już i tak z ciężkim sercem dodawałam szklankę śmietany na zupę ;) (za to dałam 12 % procentową, a nie 18 %).
Zupa szparagowa wyszła rewelacyjna – szczególnie z dodatkiem słonego sera i w sumie nawet przez myśl mi nie przemknęło, aby ją miksować na krem (w końcu najpopularniejsza zupa ze szparagów, to jednak krem).
Wy też jej nie miksujcie – jedzenie lekko chrupiących główek to czysta przyjemność :)
I tak – ta ilość śmietany nie przeszkadza w zupie, a dodaje jej charakteru, więc też nie bójcie się jej użyć :D
Przygotowałam większą ilość zupy niż oryginalnie i w sumie wyszło mi 5 dużych porcji.
Jeśli lubicie szparagi to zapraszam również na zielone curry ze szparagami albo na makaron ze szparagami – i tym sposobem będziecie mieć mega szparagowy obiad ;)
Polecane przepisy na zupy idealne na lunch
Koniecznie zobaczcie inne moje pyszne zupy i przygotujcie je jak najszybciej. Tutaj polecam między innymi trzy takie zupy:
6 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Pięknie wygląda! Idealna na weekend :)
Idealna :D
Takiej zupki byśmy nie odmówiły :D
No ja myślę ;)
Piękna jasna stylizacja, zupa pewnie też pyszna ale skupiłam się na zdjęciach :)
Dziękuję bardzo Moniko :) miło usłyszeć od ciebie takie słowa :)