Wieniec marcepanowo-cynamonowy
Ciasteczka jak jeżyki

Moja teściowa poprosiła mnie o upieczenie jej czegoś na mące żytniej, gdyż ostatnio jej organizm nie bardzo toleruje mąkę pszenną.

Zastanawiałam się długo nad jakimiś ciasteczkami, ale w końcu brak czasu przesądził i postawiłam na ciasto.

Stwierdziłam, że ciasto korzenne może być dobrym wyborem, gdyż przyprawy używane do niego przytłumią charakterystyczny kwaśny posmak mąki.

Obawiałam się trochę, czy ciasto dobrze wyrośnie i nie będzie zbite w środku, ale moje obawy były bezpodstawne 🙂

Ciasto pięknie wyrosło i nawet lekko popękało z wierzchu.

Poza tym, nikt by nie poznał, że jest upieczone z innej mąki 🙂

Oczywiście Wy możecie upiec je ze zwykłą pszenną mąką.

Ps. Do ciasta użyłam mąkę żytnią typ 720.

żytnie ciasto korzenne5

żytnie ciasto korzenne1

żytnie ciasto korzenne2

żytnie ciasto korzenne4

Żytnie ciasto korzenne
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 3 duże jajka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 220 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 2- 3 łyżki wyciśniętego soku z 1 pomarańczy (do uzyskania gęstej polewy)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania
Wykonanie
ciasto:
  1. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj wanilię.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
  3. Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę i rozpuszczone masło.
  4. Dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj otartą skórkę z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową.
  5. Przelej ciasto do formy (średnica: 21-22 cm).
  6. Piecz około 30 minut w temperaturze 175°C.
  7. Upieczone ciasto wystudź.
lukier:
  1. Cukier puder i sok z pomarańczy utrzyj razem do momentu powstania lukru - aby lukier wyglądał podobnie jak u mnie, musi być bardzo gęsty - łyżka ma w nim praktycznie stać.
  2. Wystudzone ciasto polej (a w zasadzie posmaruj) lukrem i posyp skórką pomarańczową.

 

Przepis ze zmianami pochodzi z Cukierni Lidla.

Wieniec marcepanowo-cynamonowy
Ciasteczka jak jeżyki

Related Post