Sticky toffee pudding
Przepis na Sticky toffee pudding
Przepis na Sticky Toffee Pudding to klasyk brytyjskiej kuchni, który zachwyca swym bogatym smakiem i konsystencją. To wilgotne, aromatyczne ciasto, zanurzone w klejącym sosie toffee, które rozpływa się w ustach. Idealne na chłodne wieczory, ten deser rozgrzewa i dodaje przyjemności każdemu kęsowi. Zaskocz swoich gości tym tradycyjnym, niezwykle apetycznym wypiekiem!
Spis treści
Sticky toffee pudding przepis krok po kroku
Jeśli lubisz testować w swojej kuchni pyszne słodkie wypieki z różnych zakątków świata, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Sticky toffee pudding przepis
Wyposażenie
- Porcja na blaszkę około 22/22 cm.
Składniki
składniki ciasta:
- 200 g daktyli (bez pestek (suszonych lub świeżych))
- 250 ml czarnej herbaty
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 85 g masła (rozpuszczonego )
- 175 g mąki pszennej (1 szklanka i 2 lekko czubate łyżki)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 175 g cukru dark muscovado (1 szklanka)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1 szczypta soli
składniki na karmel:
- 100 g cukru dark muscovado
- 100 g masła
- 150 ml śmietany kremówki ( 30-36%)
Instrukcja
Jak zrobić daktylowe ciasto sticky toffee pudding
- Daktyle drobno posiekaj, albo zmiksuj, zalej herbatą i gotuj na małym ogniu przez około 4 minuty (aż masa zgęstnieje), zestaw z ognia, dodaj sodę i wymieszaj.200 g daktyli, 250 ml czarnej herbaty, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Odstaw daktyle do przestudzenia.
- Jajka zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę.2 jajka, 1 szczypta soli
- Dodaj cukier i miksuj, aż się ładnie połączą.175 g cukru dark muscovado
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj w trzech turach (na zmianę z rozpuszczonym masłem) do masy jajecznej.175 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 85 g masła
- Na koniec dodaj masę daktylową.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki. Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Jak zrobić sos karmelowy do ciasta
- Wszystkie składniki umieść w garnku i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą i zaczną gęstnieć (jeśli używasz inny cukier niż dark muscovado, to potrzymaj sos na ogniu do momentu aż nabierze karmelowej barwy).100 g cukru dark muscovado, 100 g masła, 150 ml śmietany kremówki
- Gotowy sos lekko ostudź.
- Ciepłe ciasto przełóż na paterę i polej sosem toffee.
- Resztę sosu podaj oddzielnie do polania ciasta na talerzyku.
- Najlepiej podawać ten deser na ciepło z gałką lodów :)
Prywatne
Daktylowe ciasto z karmelem – uwagi
Sticky toffee pudding, czyli „palce lizać”, zresztą nie tylko palce, talerzyk też można wylizać. Ten pudding, to typowy deser brytyjski oblany grubą warstwą płynnego sosu toffee. Podczas naszego ostatniego krótkiego wypadu do Szkocji zajadaliśmy się nim i natychmiast po powrocie do Polski odszukałam przepis (a w zasadzie masę przepisów, z których wybrałam ten, który na zdjęciach wyglądał najbardziej podobnie). Troszkę go pozmieniałam – coś dodając lub odejmując, ale w końcu smak wyszedł taki jak trzeba.
Składniki niezbędne do przygotowania sticky toffee pudding
Do zrobienia tego ciasta będziecie potrzebować daktyle oraz ciemny cukier dark muscovado. Ten cukier znajdziecie w większych marketach albo w internecie. Ma on ciemny prawie czarny kolor i cięższy, jakby kawowy smak (trochę podobny do melasy). Dzięki dark muscovado ten pudding toffi nabiera właśnie takiego głębokiego, lekko kawowego smaku. Jeśli go nie dostaniecie, to użyjcie cukier trzcinowy, ale smak trochę się zmieni.
Jeśli lubicie toffee, słodkie i lepkie desery, to przepis dla Was!
Jeśli lubicie angielskie przepisy, to polecam wam również przepis na czekoladowe ciasto devil’s food cake albo ciasto czekoladowa chmura.
Przepis znalazłam na bbcgoodfood.
Polecane przepisy na ciasta z karmelem
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na słodkie ciasta z karmelem albo z kajmakiem. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
21 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Ciasto do przeżycia, ale ten sos to wielkie drama. Nic nie gęstnieje, wylewa się. NIE GĘSTNIEJE! Proszę o POMOC!!! Szybko, potrzebuje tego na teraz, zaraz wchodzą goście. No i jak wyłączyć PIEC?
Przecież sosem polewasz ciasto dopiero po upieczeniu? On jest płynny – co widać na zdjęciach. Każdy sobie polewa dopiero na talerzyku
A w którym momencie dodaje się te 85g masła? Bo albo zostało pominięte w przepisie, albo jestem ślepa :p a trzy razy już czytałam
Przegapiłaś :) – Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj w trzech turach (na zmianę z rozpuszczonym masłem) do masy jajecznej.
Jakiej wielkosci foremki uzyc?
Tak jak w opisie do przepisu – 22/22 cm :)
upiekłam! Idento jak w Crownie!!! :D Bardzo Pani dziękuję za ten przepis!
Super :)
o Boże jak mi go brakuje… :( mam nadzieję, że wyjdzie tak jak ten jedyny :) Bo jadłam w Szkocji różne ale tylko jeden był obłędny :)
Mnie właśnie też tak wzięło po pobycie w Szkocji :) tylko pamiętaj – dark muscovado to mus :)
[…] Ps. Jeśli lubicie daktyle i ciasta z daktylami, to koniecznie upieczcie sobie sticky toffee pudding […]
Od dłuższego czasu „chodził za mną sticky toffee pudding”. Znalazłam ten przepis na google i zrobiłam…. rewelacja:)))) Już sobie dodałam do ulubionych.
Też uwielbiam to ciacho :)
O mamo! Za każdym razem, kiedy widzę taką pyszność żałuję, że nie jesteśmy w stanie z moim chłopakiem zjadać dużej ilości słodyczy, bo lista takich smakowitości ciągle się wydłuża, a okazji do pieczenia tak niewiele! T^T/ Ale zrobię na pewno ! :D
[…] może pamiętacie zupełnie niedawno sama piekłam sticky toffee pudding i stwierdziłam, że upiekę także te babeczki, gdyż przepis odrobinę różnił się od […]
Ja lubię :) Idealny deser na te pierwsze wiosenne dni pełne śniegu… ;)
Mmmmm…i jak tu przestrzegać zasady „nie jedz po 18:00”, gdy patrząc na takie cuda, aż ślinka kapie. Bardzo ciekawy przepis, a zdjęcia smakowite.
nie tylko wygląda ale również smakuje rewelacyjnie
nie tylko wygląda – smakuje wręcz przesmacznie :)
o takim deserze jeszcze nie słyszałam… brzmi bardzo ciekawie :)
Wyglada bardzo smacznie :)