Minibezy z kremem pomarańczowym

Zaktualizowany: 2024 21 lutego
minibezy z kremem pomarańczowym

Przepis na bezy z kremem orange curd

Chcesz przygotować coś wyjątkowego? Wypróbuj przepis na minibezy z kremem pomarańczowym oparty na pysznym orange curd. Ten prosty przepis pozwala stworzyć delikatne, chrupiące bezy, które idealnie komponują się z kremem o intensywnym smaku pomarańczy. Każdy krok jest dokładnie opisany, więc nawet początkujący kucharz poradzi sobie z ich przygotowaniem. Zaskocz swoich gości tym lekkim, owocowym deserem, który będzie doskonałym uzupełnieniem każdej okazji, od spotkań rodzinnych po eleganckie przyjęcia. Odkryj radość tworzenia i delektuj się smakiem tych wyjątkowych mini bezików z kremem pomarańczowym!

minibezy z orange curd

Minibezy z kremem pomarańczowym przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie i chrupiące bezy, to koniecznie przygotuj takie ciastka w połączeniu z aksamitnym kremem pomarańczowym.

minibezy z orange curd2

Minibezy z kremem pomarańczowym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne bezy z rewelacyjnym kremem orange curd.
5 z 2 ocen
Porcje 8
Składniki

składniki na bezy:

składniki na orange curd:

Instrukcja
 

Jak zrobić bezy:

  • Ubij białka ze szczyptą soli na pianę.
    3 białka, 1 szczypta soli
  • Dodawaj stopniowo cukier puder i dokładnie miksuj białka po każdej porcji.
    150 g cukru pudru
  • Na koniec dodaj ocet i ewentualnie mąkę ziemniaczaną.
    0,5 łyżeczki octu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Nałóż białka na przygotowaną blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Nakładaj łyżką masę tworząc około 10-centymetrowe koła.
  • Piecz w 100 stopniach (termoobieg) przez około 60 minut (ja piekłam w trochę wyższej temperaturze i moje bezy nabrały lekkiego koloru).
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezy do ostudzenia (mogą tam nawet zostać na całą noc).

Jak zrobić krem pomarańczowy

  • Z dwóch pomarańczy zetrzyj skórkę, wyciśnij sok z wszystkich pomarańczy i przecedź go przez sitko, aby pozbyć się kawałków miąższu i pestek.
    3 pomarańcze
  • Wlej sok do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aż się trochę zredukuje (około 5 minut).
  • Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę.
    6 żółtek, 200 g cukru, 180 g masła
  • Gotowy krem przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
  • Dodaj skórkę pomarańczową i sok z cytryny.
    3 łyżki soku z cytryny
  • Całość dołóż do garnka z sokiem pomarańczowym. Gotuj krem na małym ogniu, aż zgęstnieje, uważaj aby się nie przypalił.
  • Przełóż krem do miseczki i schłodź do temperatury pokojowej (możesz też przechować krem w lodówce).
  • Na bezy nałóż porcję orange curd i delektuj się smakiem :)
Prywatne
Słowa kluczowe bezy pomarańczowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
minibezy z orange curd3

Bezy z orange curd – uwagi

Pomysł na te minibezy z kremem pomarańczowym pochodzi od Kamili, która przysłała przepis na bezy z orange curd na mój wielkanocny konkurs (za co bardzo dziękuję). Przyznaję, że od razu wzbudził on moją ciekawość, gdyż do tej pory wszędzie widziałam lemon curd, a ja nie przepadam za cytrynowym smakiem i nigdy nie miałam większej ochoty, aby go zrobić (edit – jak to się mówi, tylko krowa nie zmienia przyzwyczajeń i ja też zmieniłam swoje zdanie na temat lemon curd i też już go lubię). Pomarańcze to już zupełnie inna sprawa. Stwierdziłam, że ten krem musi być pyszny i się nie zawiodłam – można go samego wyjadać łyżkami. Tutaj podany jest do bez, ale można go wykorzystać przy innych wypiekach – również do przełożenia ciasta. Podana porcja jest mniej więcej na jedną blachę małych bez.

Przy okazji zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na bezy, polecam wam między innymi przepis na bezy pinacolada z kokosem i ananasem.

minibezy z orange curd4

Możecie również obejrzeć mój krótki filmik z przygotowania orange curd – tam jest z odrobinę innego przepisu, ale samo przygotowanie jest bardzo podobne.

Polecane przepisy na bezy i ciastka bezowe

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na słodkie i chrupiące bezy o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 12 kwietnia

Podziel się przepisem

4 komentarze

  1. Lemon curd - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 2 maja w 07:11- Odpowiedz

    […] taki krem przygotujecie również z innych owoców – na blogu są już przepisy na orange curd i pineapple curd (krem ananasowy – mój absolutny […]

  2. Krem ananasowy (pineapple curd) « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2014 2 kwietnia w 07:20- Odpowiedz

    […] Wypróbujcie też wersję pomarańczową, czyli orange curd […]

  3. Minipavlova pinacolada | Wypieki Beaty 2013 24 kwietnia w 10:09- Odpowiedz

    […] upieczone są z przepisu na minibezy z orange curdem (upiekłam ich więcej i przechowywałam w szczelnym […]

  4. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2013 13 kwietnia w 18:16- Odpowiedz

    Ja kocham curdy wszelakie – cytrynowy, pomarańczowy, limonkowy, żurawinowy… Mam zamiar przygotować rabarbarowy, jak tylko zacznie się sezon :)
    Bezy wyszły Ci cudne, pięknie wyglądają z pomarańczowymi oczkami :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy