Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią
Przepis na tartę z kurczakiem i cukinią – idealną na obiad
Dzisiejsza tarta wytrawna przygotowana z nadzieniem z kawałków kurczaka i chrupiącą cukinią zapieczonymi z sosem serowym to doskonały pomysł na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Lekkie kruche ciasto wspaniale się komponuje z farszem, a samą tartę można zjeść zarówno na ciepło jak i potem po wystudzeniu. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Tarta wytrawna w kurczakiem i cukinią przepis krok po kroku
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam taką pyszną i prostą wręcz rustykalną wytrawną tartę z kurczakiem i cukinią. Podajcie ją w towarzystwie lekkiej sałatki lub surówki, a otrzymacie pyszny obiad lub lunch.
Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 30 cm.
Składniki
składniki na ciasto do wytrawnej tarty
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 150 g masła
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- mleko (odrobina (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji))
składniki na nadzienie do tarty
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 cukinia (średnia (około 300 g))
- 1-2 ząbki czosnku ( przeciśniętego przez praskę)
- 1 cebula (mała )
- 6 suszonych pomidorów ((z zalewy))
- 2 łyżki czarnych oliwek ( bez pestek)
- przyprawy (- sól, pieprz, ulubione zioła – u mnie bazylia i oregano)
- 150 g sera (startego – ja użyłam mozzarellę i startego oscypka)
- 4 jajka (rozmiar L)
- 400 ml mleka
- 1 szczypta soli
Instrukcja
Jak zrobić ciasto na wytrawną tartę
- Z podanych składników zagnieć szybko ciasto – w razie konieczności dodaj odrobinę mąki albo mleka.200 g mąki pszennej, 100 g mąki pełnoziarnistej, 150 g masła, 1 jajko, 1 szczypta soli, mleko
- Włóż je do woreczka foliowego i schowaj do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim przygotowaną foremkę (wcześniej lekko wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą albo mąką).
- Ciasto ponakłuwaj i podpiecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 10 minut.
Jak zrobić farsz do tarty
- Piersi z kurczaka pokrój na małą kostkę, przypraw tak jak lubisz i podsmaż na patelni.200 g piersi z kurczaka
- Cukinię pokrój w dużą kostkę, cebulę posiekaj drobno (albo tak, jak lubisz).1 cukinia, 1 cebula
- Rozgrzej na patelni olej, podsmaż chwilkę przeciśnięty czosnek, dodaj cebulę i cukinię i podsmaż przez kilka minut.1-2 ząbki czosnku
- W tym czasie rozdrobnij lekko suszone pomidory i dodaj je do cukinii. Na koniec dodaj posiekane oliwki.6 suszonych pomidorów, 2 łyżki czarnych oliwek
- Wymieszaj kurczaka razem z warzywami i całość dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią.
- Wyłóż farsz na podpieczony spód, posyp startym serem.150 g sera
- Jajka ubij lekko trzepaczką i dodaj do nich mleko, posól całość.4 jajka, 400 ml mleka, 1 szczypta soli
- Wlej mieszaninę na farsz (mi się całość nie zmieściła).
- Piecz tartę w temperaturze 160 stopni (na termoobiegu) przez około 30 minut – aż całość się ładnie zrumieni.
Notatki
Prywatne
Wytrawna tarta z kurczakiem i cukinią – uwagi
Przepis na wytrawną tartę z kurczakiem i cukinią znalazłam na stronie Co do jedzenia i wypróbowałam na sobotni obiad :)
Troszkę oczywiście musiałam pozmieniać, bo nie byłabym inaczej sobą ;)
Przede wszystkim spód zrobiłam ze swojego wypróbowanego przepisu, tylko część mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą.
Wcześniej piekłam na tym przepisie tartę serową oraz świetną tartę z serem pleśniowym i gruszkami :)
Tarta wytrawna z kurczakiem wyszła bardzo smaczna i pożywna – bardzo zasmakowała mojemu mężowi.
Jeśli szukacie odmiany i znudziły Wam się te same obiady, to koniecznie przygotujcie sobie taką wytrawną tartę :)
Podaję przepis na foremkę około 32 cm.
Polecane przepisy na tarty idealne na obiad
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na tarty na obiad i nie zapomnijcie również o pysznych domowych pizzach.
17 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Wszystko super, smaczne, nadzienie bardzo dobre. Tylko ten ostatni etap gdzie jest 400 ml mleka. Razem z jajkami to prawie 0.5 litra. Nawet połowa mi się nie zmieściła a później zaczęło wypływać górą w trakcie pieczenia. I spód zrobil się mokry. Czy tu nie ma jakiegoś błędu w ilości mleka?
A jaką dużą miałaś foremkę? Jak pisałam w przepisie, mi się też całość mleka nie zmieściła i go nie wlewałam do końca. Ale nie pamiętam już ile mi go zostało.
Czym zastąpić suszone pomidory? Rodzinka anty-pomidorowa ;)
Zrezygnuj z nich. Tarta i tak będzie smaczna.
Czy odgrzewana również jest dobra?
O ile dobrze pamiętam, to też ją odgrzewaliśmy (bo nie zjedliśmy całości) i była dobra :)
Dopiero wczoraj odkryłam Twojego bloga i jestem oczarowana!! Tartę zrobiłam na babski wieczór, wszystkim bardzo smakowało :)
super! bardzo się cieszę :)
Przepis przepisem, ale ja jestem zachwycona tym zmyślnym urządzeniem do robienia dziurek w spodzie ciasta ;D
uwielbiam takie cuda z cukinią
Właśnie zjedliśmy … co prawda zamieniłam kurczaka na wieprzowinę i suszone pomidory na surowe bez skórki, ale smakowała obłędnie, tak więc polecam wszem i wobec! Pozdrawiam serdecznie,
Bardzo się cieszę :) Zapraszam do wypróbowania następnych przepisów :)
Wyszła przepyszna! aż pożyczę przepis na bloga, z dopiskiem źródła oczywiście ;)
Cieszę się bardzo :)
Wypróbowałam i jestem zachwycona. PYCHA!
Przepysznie wygląda i bardzo ładnie się prezentuje ! Pozdrawiam :)
Ciesze sie ,ze ci sie spodobal moj przepis. Pozdrawiam serdecznie!