Malowany tort makowy

Zaktualizowany: 2023 29 maja
malowany tort makowy

Przepis na tort śmietankowy z musem truskawkowym

Zapraszam na malowany tort z kremem śmietankowym i musem. Delikatne blaty biszkopta są przekładane kremem śmietankowym z serkiem mascarpone. Jego smak przełamany jest owocowym musem z truskawek. Śmietanka i truskawki to doskonałe połączenie słodyczy i orzeźwienia. Tort jest na koniec obłożony masą cukrową i pomalowany barwnikami spożywczymi w maki. Taki tort w stylu angielskim to doskonały pomysł na tort urodzinowy.

malowane maki na torcie

Malowany tort angielski z kremem śmietankowym przepis

Jeśli chcecie się dowiedzieć jak przygotować tort w stylu angielskim obłożony masą cukrową, to przeczytajcie mój przepis i zobaczcie, że to nie takie trudne!

malowany tort makowy

Malowany tort makowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i wilgotny tort śmietankowy z musem truskawkowym.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 40 minut
4 hours
Czas całkowity 5 hours 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy 22 cm.
Składniki

składniki na biszkopt do tortu

składniki na mus truskawkowy:

składniki na krem śmietankowy z mascarpone

składniki na krem maślany do obłożenia tortu

składniki do dekoracji tortu

  • około 600-700 g masy cukrowej
  • barwniki ((najlepiej w żelu) do malowania)
  • odrobina alkoholu ( do rozwodnienia barwników – np. wódki)
Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do tortu

  • Jajka utrzyj na puszystą, gęstą masę razem z cukrem (możesz też oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodać cukier i dokładnie zmiksować, a na koniec dodać pojedynczo żółtka).
    5 jajek, 150 g cukru
  • Obydwie mąki przesiej przez sitko, a następnie dodaj porcjami do masy jajecznej – nie miksuj już, tylko delikatnie mieszaj szpatułką.
    150 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki tortownicy pozostaw czyste (niczym ich nie smaruj), wlej ciasto.
  • Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra/dół) i piecz około 40 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia – nie ściągaj rantu dopóki ciasto dokładnie nie przestygnie – ja zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej i przechowuję go przez noc zawinięty w folię spożywczą.

Jak zrobić mus truskawkowy do tortu

  • Truskawki włóż do niedużego garnka, wlej odrobinę wody (około 1/4 szklanki), dodaj dżem i gotuj całość na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpadną,a mus lekko zgęstnieje.
    około 300 g truskawek, 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego

Jak zrobić krem śmietankowy z mascarpone do tortu

  • Zimną kremówkę ubij na sztywno mikserem.
    500 ml śmietany kremówki
  • Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem i dodaj w partiach do śmietany.
    250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru
  • Miksuj wszystko razem przez chwilę, aż masa zgęstnieje.

Tort w stylu angielskim złożenie

  • Biszkopt przekrój na trzy blaty.
  • Pierwszy z nich połóż na paterze i nasącz gorącą wodą z cukrem i sokiem z cytryny (ja używam na kubek wody dwie łyżeczki cukru i kilka kropel cytryny).
  • Nałóż połowę porcji truskawek, a na jej wierzchu połowę porcji kremu z mascarpone.
  • Powtórz te czynności z drugim blatem. Na koniec połóż trzeci blat.
  • Schowaj tort do lodówki na około godzinę.

Jak zrobić krem maślany do obłożenia tortu

  • Miękkie masło zmiksuj mikserem aż będzie białe i puszyste, stopniowo dodaj do niego cukier puder i odrobinę mleka.
    100 g masła, około 300 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
  • Przerwij miksowanie, gdy krem będzie gładki.
  • Gotowym kremem posmaruj wierzch i boki tortu – postaraj się jak najlepiej wyrównać powierzchnię kremu.
  • Schowaj tort do lodówki na 1-2 godziny, tak aby krem maślany stwardniał.
  • Masę cukrową rozwałkuj na taką wielkość, aby pokryła cały tort (blat najlepiej posypać mąką ziemniaczaną, tak aby masa nie przywierała).
    około 600-700 g masy cukrowej
  • Ostrożnie nałóż masę na schłodzony tort.
  • Odetnij zbędną ilość masy ostrym nożem i delikatnie wygładź masę (przydatne są tu specjalne packi do równania).
  • Barwniki rozrób w małej ilości alkoholu i na torcie maluj pędzelkiem wzory.
    barwniki
Prywatne
Słowa kluczowe tort w stylu angielskim, tort z masą cukrową
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Śmietankowy tort z truskawkami – uwagi

Jak już wspominałam wcześniej – mam od jakiegoś czasu gorący sezon na torty – teraz prezentuję kolejny – mój pierwszy malowany tort :)

Troszkę się na początku obawiałam malowania po masie cukrowej, bo jak coś nie wyjdzie, to koniec – wszystko trzeba zaczynać od początku.

Na szczęście moje obawy były bezpodstawne, bo malowało się bardzo fajnie, a masa świetnie to „przyjmowała” :)

Torcik był na urodziny koleżanki, dlatego zdecydowałam się na motyw kwiatowy, a dokładnie na maki (na wypadek, gdyby nie każdy odgadł ;)).

Największą nagrodą była oczywiście mina Ani – po prostu bezcenna :)

Upiekłam biały biszkopt, który przełożyłam masą śmietankową z kremówki i mascarpone oraz musem truskawkowym.

Cały tort wyszedł pyszny i fajnie wilgotny – dokładnie tak, jak lubimy :)

Jeśli szukacie pomysłów na torty urodzinowe to zajrzyjcie do moich przepisów na torty – znajdziecie tam wiele fajnych tortów o różnych smakach.


malowane maki1

Polecane przepisy na torty

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe torty. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2013 31 maja

Podziel się przepisem

51 komentarzy

  1. 4af973cadcb0cd7e8f3a987bcc32e0ae?s=54&d=mm&r=g
    Kamila 2020 26 marca w 16:34- Odpowiedz

    Przepiękny tort! Bardzo proszę o informację, czy jeśli zamówię ta masę cukrową co Pani, to resztę, która zostanie można mrozić, czy trzeba używać od razu? I czy można takim barwnikiem malować bezpośrednio po kremie maslanym, bez użycia masy cukrowej?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 26 marca w 16:51- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo. Masy nigdy nie zamrażałam. Jeśli będzie szczelnie owinięta w folię i schowana do pudełka, to może nawet rok tak leżeć – w warunkach pokojowych. Nie malowałam barwikami po kremie maślanym. Trzeba spróbować

  2. a01b358f4651cc4b711e0becd24a84e4?s=54&d=mm&r=g
    zaneta 2018 13 lipca w 22:35- Odpowiedz

    Piekny tort ;) Moge wiedziec z jakich barwnikow do malowania Pani korzystala? Jakej marki?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 17 lipca w 16:11- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo :) najczęściej korzystam z barwników w żelu firmy Wilton, a ostatnio kupiłam też barwniki Food Colours :)

  3. Masza i Niedźwiedź - tort malinowy - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 7 stycznia w 07:31- Odpowiedz

    […] A jeśli chcecie zrobić podobny tort, to robiłam go wg przepisu podanego przy torcie malowanym. […]

  4. 5bdaa15d631ba52713b8fe273786e324?s=54&d=mm&r=g
    Gosia 2016 16 sierpnia w 12:19- Odpowiedz

    Cudny! Ma Pani ogromny talent! Czy takie malowanie wyszłoby też na lukrze? Chciałabym zrobić pierniki z tłem z białego lukru i na tym coś namalować. Czy lukier się nie rozpuści? Bo to jednak co innego niż ta masa cukrowa (?)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 16 sierpnia w 16:28- Odpowiedz

      Na lukrze nie malowałam barwnikami, zwykle się jednak stosuje kolorowe kremy do dekorowania ciasteczek.

  5. Tort Angry Birds dla Marcela - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 27 lipca w 09:41- Odpowiedz

    […] Gdybyście potrzebowali przepis na tort, to zapraszam tutaj  […]

  6. 9e242cf65cb9a28ee594c88c6320acc4?s=54&d=mm&r=g
    Alina Rößner 2016 25 czerwca w 17:19- Odpowiedz

    Fantastyczny pomysl a tort przepiekny.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 25 czerwca w 17:56- Odpowiedz

      Bardzo dziękuję :)

  7. Tort Sponge Bob - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 30 kwietnia w 07:22- Odpowiedz

    […] Aby przygotować tort upiekłam biszkopt w sporej prostokątnej blaszce (takiej mniej więcej 19/30) i przekroiłam wzdłuż dłuższego boku na pół – biszkopt z porcji na 5 jajek (jak na tortownicę 22 cm). Reszta jak zwykle – dokładny przepis znajdziecie przy torcie malowanym. […]

    • 8207cba04ba0cc48782f18e114c24331?s=54&d=mm&r=g
      Karolina 2022 4 stycznia w 10:00- Odpowiedz

      Witam, mam w planach wykonanie tortu sponge bob- jedno pytanie: czy przekroiła Pani biszkopt tylko raz?
      I między dwoma blatami była fruzelina i krem? Czy dwa razy żeby powstały 3blaty i 3 blaty Pani przekładała?

      Pozdrawiam!

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 4 stycznia w 10:41- Odpowiedz

        Były trzy blaty

  8. 744565f5c9707cbbb2f8eeaf1b3eccbc?s=54&d=mm&r=g
    Inka1100 2015 9 grudnia w 09:08- Odpowiedz

    Tort jest cudny, ma pani talent. Mam pytanie, czy ta masa cukrowa która pani zamawia to jest ta tansza za 120 zł czy ta druga droższa? Chciała bym zamowic i nie wiem którą.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 9 grudnia w 10:46- Odpowiedz

      Biorę dokładnie tą – http://www.fabrykacukiernika.pl/masa-cukrowa-pettinice-biala-5kg-cat-227-id-584.aspx :) pozdrawiam, Beata

  9. Tort Minionek - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2015 20 września w 13:00- Odpowiedz

    […] Jeśli szukacie dokładnego przepisu na podobny tort, to znajdziecie go tutaj. […]

  10. Tort Spiderman - Wypieki Beaty 2015 18 lipca w 07:10- Odpowiedz

    […] Tort był robiony wg tego przepisu (przepis na tort średnicy 22 […]

  11. 9cd9f92fc81508a06a2625bc0b9ec6d6?s=54&d=mm&r=g
    ika70 2015 19 kwietnia w 16:07- Odpowiedz

    Córa zadowolona, był błysk w oku ;).A dodatkowo był browniesnikers z Twojego bloga, mniam.Dzięki , mała modyfikacja na bezglutenowo i pomruki zadowolenia….

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 19 kwietnia w 16:34- Odpowiedz

      Super – bardzo się cieszę :)

  12. 9cd9f92fc81508a06a2625bc0b9ec6d6?s=54&d=mm&r=g
    ika70 2015 15 kwietnia w 22:36- Odpowiedz

    Dzięki za inspiracje z malowaniem.Faktycznie nawet nie za dużo barwnika, raczej za mało go rozcieńczyłam.Pierwszy kot za płot..

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 17 kwietnia w 21:47- Odpowiedz

      Tort musiał zrobić niezłe wrażenie :)

  13. dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2015 13 kwietnia w 19:20- Odpowiedz

    Ila70 – Kosogłos wyszedł ci rewelacyjnie :) on chyba jest jeszcze dodatkowo wycinany? Gdy robiłam tort skrzynię skarbów, który był malowany w całości, to też wyglądał na lepki – chyba nic na to za bardzo nie można poradzić. Możesz spróbować podsuszyć go zimnym strumieniem suszarki :)

  14. 9cd9f92fc81508a06a2625bc0b9ec6d6?s=54&d=mm&r=g
    ika70 2015 13 kwietnia w 07:56- Odpowiedz

    Pewnie za dużo :( tak to wygląda zdj. No najwyżej nie wyschnie :(

  15. 9cd9f92fc81508a06a2625bc0b9ec6d6?s=54&d=mm&r=g
    ika70 2015 13 kwietnia w 05:35- Odpowiedz

    Mam pytanie, ile powinien schnąć barwnik na figurce z lukru plastycznego . Malowałam barwnikami Wilton w żelu, czasami dodając odrobinę wódki, aby rozcieńczyć barwnik.Po 8 godz jeszcze się klei :(

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 13 kwietnia w 06:43- Odpowiedz

      Ogólnie schnie to dość szybko. Malunek ma trochę inną konsystencję i „wygląda” delikatnie lepiąco ale nigdy go nie dotykałam aby to sprawdzić. Masa cukrowa nie lubi wilgoci dlatego z malunkami trzeba ostrożnie. Może trochę za „dużo” farby nałożyłaś na tort :(

  16. ?s=54&d=mm&r=g
    Beata Razna-Pacheco 2015 25 marca w 17:28- Odpowiedz

    nozwole sobie odpowiedziec na to pytanie :-) na blache26 cm idealnie bedzie: 7jaj; 1szkl maki; 1szkl cukru i 1/3maki ziemniaczanej. Ja tak pieke i biszkopt tak wysoki jak blacha :-)

  17. ?s=54&d=mm&r=g
    Kasia Grochala-Chudzik 2015 25 marca w 13:01- Odpowiedz

    Pani Beatko, bedę robić ten tort w piatek, ciut zmieniony:) dla dziecka będzie. Obleczony pomaranczową masą cukrową i ozdobiony klockami lego z masy. Już zakupione. Reszta tak jak u Pani. Moja tortownica ma 26 cm. I mam pytanie o biszkopt, zwiększyć składniki dwa razy, do 10 jajek???? czy upiec jakiś inny z pani przepisu?????

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 25 marca w 15:10- Odpowiedz

      Hej.
      Tutaj znajdziesz tabelkę z przeliczeniem składników. https://wypiekibeaty.com.pl/biszkopt-kakaowy-przepis-podstawowy/
      Pamiętaj tylko, że zamiast kakao dajesz mąkę ziemniaczaną (jest opisane)
      Pochwal się proszę po zrobieniu zdjęciem :)

  18. 8313eb2af1a665ccb3997488c6445223?s=54&d=mm&r=g
    kate 2014 23 listopada w 13:39- Odpowiedz

    Gratuluję tortu! Jest piękny. Niedawno zastanawiałam się jak się je maluje, a to pedzelkiem:)

  19. 5ffd8aedce735540774c698f68651536?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2014 21 listopada w 16:56- Odpowiedz

    Dziękuję:)))) bedę robiła dopiero na 12 stycznia!!!!! sama jestem ciekawa efektu:D

  20. 5ffd8aedce735540774c698f68651536?s=54&d=mm&r=g
    Kas 2014 21 listopada w 11:35- Odpowiedz

    zakochałam się w tym torcie. Mam ambitny plan na zrobienie takiego:)))) nigdy nie uzywałam żadnej masy plastycznej, cukrowej do ozdabiania tortu…więc weszłam na stronę podaną przez Panią i zaczęłam szukac:))) proszę mi podpowiedzieć…w sklepie jest mniejsza gramatura masy cukrowej do owijania tortu, bodajże dwa razy po 250 g. Można kupić dwie sztuki i połączyć ze sobą??? wiem, pytanie mało inteligentne, ale nawet sobie tej masy nie potrafię wyobrazić:)))))
    Można farbować masę cukrową??????
    uff, proszę trzymać kciuki za mnie:)))

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 21 listopada w 12:13- Odpowiedz

      Tak, takie dwa kawłki trzeba najpierw połączyć przez zagniatanie – jak ciasto. Dobrze jest najpierw lekko ją podgrzać w mikrofalówce. Do zagniatania możesz dodać też barwnik i zagniaj wtedy tak długo, aż kolor masy będzie jednolity. Życzę powodzenia :)

  21. b5d920bc5b513059e0292a2490aa1662?s=54&d=mm&r=g
    Paula 2014 1 lipca w 15:06- Odpowiedz

    Tort przepiękny, aż nie chce się wierzyć że ręcznie malowany :D Czy podczas malowania lukier się nie roztapiał pod wpływem alkoholu???

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 1 lipca w 15:10- Odpowiedz

      Alkoholu jest tak niewiele, że nie wpływa na lukier – bardziej ciepło powoduje, że lukier może się roztapiać, więc trzeba malować szybko, albo na raty :)

      • b5d920bc5b513059e0292a2490aa1662?s=54&d=mm&r=g
        Paula 2014 1 lipca w 20:02- Odpowiedz

        a ile tego alkocholu mniej wiecej ?? ten barwnik ma być gesty??

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2014 1 lipca w 21:25- Odpowiedz

          Wystarczy tyle, aby barwnik był płynny – w zależności od tego ile bedzie malowania. Od kilku kropel do łyżeczki

  22. ?s=54&d=mm&r=g
    Beata Razna-Pacheco 2014 12 czerwca w 12:04- Odpowiedz

    Przepiekny!!!!!!

  23. Torty Angry Birds - świnia i niebieska papuga « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2014 3 maja w 07:29- Odpowiedz

    […] jestem pytana o przepis na tort, więc od razu zamieszaczam linka – zapraszam tutaj po […]

  24. Tort z barankiem "na wypasie" :) « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2014 27 kwietnia w 07:39- Odpowiedz

    […] Tutaj znajdziecie przepis, który urzyłam do zrobienia […]

  25. 7ac6bff8d4cf081ccc08da44922db094?s=54&d=mm&r=g
    dorciabek 2013 29 grudnia w 19:52- Odpowiedz

    Przepiękny tort. Czy myślisz, że można rozrobić barwniki w proszku do malowania?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2013 29 grudnia w 20:22- Odpowiedz

      Jeśli masz barwniki w proszku, to również możesz je rozrobić w alkoholu.

  26. 5d24310af0b56bed7498aae7f8226de4?s=54&d=mm&r=g
    Rbanka 2013 1 czerwca w 08:04- Odpowiedz

    Przepiękny!! Czy masz może jakiś dobry przepis na masę cukrową, bo ja szukam wszędzie i cały czas niewypały(albo ja nie mam talentu.. :( Barwniki żelowe chyba są najlepsze, prawda?!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2013 1 czerwca w 09:55- Odpowiedz

      Kiedys robilismy sami, ale teraz kupuje gotowa – w fabryce cukiernika. Biore od razu 5 kg. Pracuje sie na niej o wiele latwiej niz na takiej domowej – jest bardziej elastyczna.

  27. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2013 31 maja w 20:24- Odpowiedz

    Łał! Słów zachwytu mi brakuje…

  28. c57c2c6f12786f14507bb39a981cb801?s=54&d=mm&r=g
    wedelka 2013 31 maja w 18:16- Odpowiedz

    Cudowny :)

  29. 302730dda3f22ff1f541b24fc52b113f?s=54&d=mm&r=g
    Kats 2013 31 maja w 12:19- Odpowiedz

    Cudny

  30. 18b145626c6ddd946cd6e1ddb9acaa04?s=54&d=mm&r=g
    Mika z FoodCookLove 2013 31 maja w 11:48- Odpowiedz

    Przepiękny tort! Zachwycił mnie :)

  31. 1bda8b4838e3c888e0a9d52ad593e672?s=54&d=mm&r=g
    kuchennefascynacje 2013 31 maja w 09:51- Odpowiedz

    Przepiękny !!!!!!!!!!!!!!!!

  32. bf82a0215ad8df26b986b569b970dfa4?s=54&d=mm&r=g
    Asa_6niebo 2013 31 maja w 09:15- Odpowiedz

    Jej!!!!!!!! To chyba najpiękniejszy tort, jaki w życiu widziałam! Gratuluję pomysłu i nie ukrywam, odmałpuję gdy tylko nadarzy się odpowiednia okazja :|
    Pozdrawiam

  33. a35757b24075bb0baaf2b01fd533c05d?s=54&d=mm&r=g
    Bastet 2013 31 maja w 08:46- Odpowiedz

    Łał, ale efekt! Jakimi barwnikami malowałaś tort? Zwykłym pędzelkiem czy jakimś specjalnym urządzeniem? :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2013 31 maja w 12:15- Odpowiedz

      Malowalam go zelowymi barwnikami wilton rozrobionymi lekko z wodka. pedzielki uzywalam zwykle, tylko trzeba patrzec zeby nie gupily wloskow :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy