Arbuzowa granita

Zaktualizowany: 2024 26 lutego
arbuzowa granita_5

Przepis na domową granitę z arbuza

Domowa arbuzowa granita to doskonały sposób na orzeźwienie w upalne letnie dni. Schłodzona granita z arbuza doskonale smakuje i może zastąpić lody. Do tego jest prosta do zrobienia. Spróbujcie koniecznie!

arbuzowa granita_3

Arbuzowa granita przepis krok po kroku

W te wakacje przygotuj dla siebie i swojej rodziny orzeźwiającą i pyszną granitę z arbuza.

arbuzowa granita 2

Arbuzowa granita przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i prostą domową granitę z arbuza, która doskonale orzeźwi w letni dzień.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
9 hours
Czas całkowity 9 hours 20 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na granitę z arbuza

  • około 700 g arbuza ( pokrojonego w kostkę (waga już bez skóry) z usuniętymi pestkami)
  • 2-3 łyżki cukru pudru ((ilość cukru zależy od słodkości arbuza))
  • sok (z połowy limonki)
Instrukcja
 

Jak zrobić granitę z arbuza

  • Arbuza zmiksuj razem z cukrem i sokiem z limonki.
    około 700 g arbuza, 2-3 łyżki cukru pudru, sok
  • Jeśli arbuz był z pestkami, to po zmiksowaniu przelej go przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych pestek.
  • Masę przelej do szczelnego pojemnika i wstaw do zamrażarki.
  • Mniej więcej co trzy godziny zedrzyj widelcem wierzchnią warstwę (do warstwy jeszcze nie zamrożonej).
  • Gdy już całość będzie zamrożona i rozdrobniona widelcem, to można już jeść granitę :)
Prywatne
Słowa kluczowe granita z arbuza
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
arbuzowa granita_6

Granita arbuzowa – uwagi

Macie ochotę na coś mocno orzeźwiającego i chłodzącego, a do tego bardzo smacznego? Jeśli tak, to czeka na Was arbuzowa granita. Bez konserwantów, barwników, wspomagaczy i sztucznych aromatów – 100 % owoców! A wystarczy do niej arbuz i limonka – nic więcej (no może oprócz czasu). Najlepiej użyć do niej bezpestkowy arbuz, ale jeśli macie zwykły, to wyjmijcie z niego tyle pestek ile dacie radę, a na koniec przelejcie masę przez sitko. A po co ten czas? Otóż zmiksowanego arbuza zamrażacie i co jakiś czas „zdzieracie” widelcem wierzchnią warstwę, aż zamrozi się całość. Gotową granitę z arbuza nałóżcie do szklaneczek lub pucharków i cieszcie się smakiem. Tylko uważajcie na efekt „brain freeze”!

Zobaczcie również inne moje przepisy na lody i desery mrożone.


arbuzowa granita_4

Polecane przepisy na orzeźwiające desery

Koniecznie zobaczcie również te przepisy na pyszne letnie desery. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.

Inspiracja z internetu.

Tutaj znajdziecie zdjęcia krok po kroku :)

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 24 czerwca