Babeczki cytrynowo-borówkowe
Przepis na przepyszne babeczki cytrynowe z borówkami
Babeczki cytrynowo-borówkowe z kremem jagodowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich delikatne i puszyste wnętrze o smaku cytrynowym doskonale komponuje się z soczystymi borówkami, które dodają niebiańskiego smaku i tekstury. Aromatyczny krem jagodowy, o lekkim smaku jagód, dodaje wyjątkowego smaku i uzupełnia smakowo te wyjątkowe babeczki. Przygotuj te babeczki na weekend do kawy, albo na specjalne rodzinne okazje – wszędzie będą się prezentować idealnie!
Spis treści
Babeczki cytrynowo-borówkowe przepis krok po kroku
Już dziś przygotuj te niezwykle pyszne i orzeźwiające babeczki cytrynowe z borówkami zatopionymi w cieście. Podaj je udekorowane lekkim kremem jagodowym, a na pewno zasmakują każdemu!
Babeczki cytrynowo-borówkowe przepis
Składniki
składniki na cytrynowe babeczki z borówkami
- 110 g masła (miękkiego )
- 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
- 2 jajka ((użyłam rozmiar L))
- 220 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 120 ml jogurtu naturalnego
- sok ( z jednej cytryny i starta skórka)
- 150 g borówek ((mogą być mrożone – nie trzeba ich wcześniej rozmrażać))
składniki na krem jagodowy
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- około 4-5 łyżek dżemu jagodowego ((do smaku i koloru))
Instrukcja
Jak zrobić babeczki cytrynowe z borówkami
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą, białą masę.110 g masła, 150 g cukru
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i solą.220 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
- Do masła dodaj pojedynczo jajka na zmianę z łyżką mąki.2 jajka
- Dodaj sok z cytryny, skórkę, połowę pozostałej mąki – krótko zmiksuj.sok
- Dodaj jogurt i resztę mąki – zmiksuj tylko do połączenia składników.120 ml jogurtu naturalnego
- Łyżką wymieszaj ciasto z boków miski, dodaj borówki i delikatnie wmieszaj je do ciasta.150 g borówek
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek – mi wyszło 15 babeczek – nie rosną mocno, więc możesz nałożyć prawie do pełna.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem jagodowy do babeczek cytrynowych
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź.100 g białej czekolady
- Mascarpone krótko zmiksuj, aby zmiękło, dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie wymieszaj.250 g serka mascarpone
- Dodaj po łyżce dżem jagodowy – do smaku i ładnego koloru – mi wyszło 5 bardziej płaskich łyżek.około 4-5 łyżek dżemu jagodowego
- Jeśli krem zrobił się zbyt luźny, to schowaj go do lodówki do schłodzenia i stężenia.
- Kremem udekoruj babeczki.
Prywatne
Cytrynowe babeczki z borówkami – uwagi
Babeczki cytrynowo-borówkowe to efekt mojej ostatniej obsesji :)
Tak mi zasmakowało połączenie cytryn i borówek, że ciągle myślę o nowych przepisach z tych połączeniem (nawet teraz mam kolejny w planie ;)).
Te smaki są dla mnie takie wiosenne i orzeźwiające, że po prostu nie mogę się im oprzeć – zresztą nie tylko ja.
W testach konsumenckich babeczki cytrynowe z borówkami dostały maksymalną punktację – 10/10 – moja córka mówi, że to najpyszniejsze babeczki :)
Sama zjadła trzy – to dla mnie największy komplement :D
Znowu niestety (lub stety ;)) mam dla Was dużo zdjęć, ale te babeczki to taki wdzięczny obiekt do fotografowania, że nie mogłam się powstrzymać :)
Mam nadzieję, że mi to wybaczycie ;)
Ps. Zapraszam Was też na pyszne cytrynowe ślimaczki drożdżowe oraz proste, ale przepyszne ciasto cytrynowe z makiem – obsesja trwa w najlepsze :D
Polecane przepisy na ciasta z borówkami
Jeśli lubicie borówki, to koniecznie zobaczcie co jeszcze przygotowałam dla Was z tymi pysznymi owocami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: