Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym
Przepis na pyszne babeczki czekoladowe z kremem z Michałków
Zapraszam dziś na przepyszne babeczki czekoladowe z kremem michałkowym. Te super puszyste i mocno czekoladowe babeczki udekorowane są słodkim kremem z śmietany kremówki zmiksowanej z białymi cukierkami Michałkami. Ten krem w połączeniu z babeczkami tworzy wyjątkowo smakowity deser. Gorąco polecam!
Spis treści
Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym przepis krok po kroku
Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na babeczki z kremem, którymi zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym przepis
Składniki
składniki na babeczki czekoladowe:
składniki na krem michałkowy do babeczek
- 500 ml śmietany kremówki (- u mnie 30%)
- 140 g białych Michałków ((około 11 cukierków))
Instrukcja
Jak zrobić babeczki czekoladowe:
- Czekoladę połam na kostki, dodaj masło i rozpuść razem całość – może być w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej – odstaw do przestudzenia.150 g czekolady, 100 g masła
- Ubij białka ze szczyptą soli aż będą gęste.4 białka
- Dodaj po łyżce cukier i miksuj, aż białka staną się gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści.100 g cukru
- Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.4 żółtka
- Wlej czekoladę, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały – krótko wymieszaj – uważaj aby nie rozbić za bardzo piany z białek.2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka migdałów
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni – góra/dół (210 stopni na termoobiegu) przez około 10 minut – sprawdź patyczkiem, czy babeczki są dobrze upieczone.
- Gotowe babeczki wystudź.
Jak zrobić krem z cukierków Michałków
- Śmietanę kremówkę podgrzej, cukierki pokrój na cienkie plasterki i wrzuć do kremówki.500 ml śmietany kremówki, 140 g białych Michałków
- Mieszaj, aż cukierki zupełnie się rozpuszczą.
- Masę wystudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
- Schłodzoną masę zmiksuj aż będzie gęsta.
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki.
- Możesz posypać je posiekanymi orzechami.
Prywatne
Czekoladowe babeczki z Michałkami – uwagi
Upiekłam ostatnio moje ulubione babeczki czekoladowe – takie z dużą ilością rozpuszczonej czekolady. Tym razem nie dodawałam do nich żadnych aromatów (najbardziej lubię te babeczki z aromatem pomarańczowym), jedynie dodałam trochę mielonych migdałów. Chciałam aby babeczki dobrze się komponowały z kremem michałkowym, który chciałam wypróbować już od dłuższego czasu.
Jak zrobić krem michałkowy z cukierków – wskazówki
Do kremu michałkowego będziecie potrzebować białych Michałków – około 11 cukierków. Michałki trzeba rozpuścić w śmietanie kremówce, porządnie schłodzić, a następnie ubić. Ja tu użyłam płynną śmietanę kremówkę z kartonika o zawartości tłuszczu 30%. Możecie też użyć śmietanę 36%. Śmietanę z rozpuszczonymi cukierkami musicie mocno schłodzić, aby się dobrze ubiła, więc polecam zrobić ją dzień wcześniej i schować na noc do lodówki. Bardzo prosty w przygotowaniu krem, a bardzo smaczny i na pewno zrobić wrażenie – szczególnie w obecności tych czekoladowych babeczek :)
Gorąco polecam wam te babeczki czekoladowe z kremem michałkowym i zachęcam przy okazji do wypróbowania innych przepisów na babeczki.
Polecane przepisy na babeczki z kremem
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne babeczki udekorowane różnymi kremami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: