Babeczki czekoladowe z powidłami

Zaktualizowany: 2023 11 października
proste czekoladowe babeczki bez miksera

Przepis na czekoladowe babeczki z powidłami śliwkowymi

Zapraszam na pyszne, proste i szybkie babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi. Te rewelacyjne babeczki przygotujesz bez użycia miksera! Wystarczy składniki wymieszać łyżką i przełożyć do papilotek. Takie babeczki z powidłami to doskonały pomysł na deser w jesienne i zimowe dni!

czekoladowe babeczki z powidłami śliwkowymi

Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie babeczki z czekoladą, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

czekoladowe babeczki z powidłami ze śliwek

Babeczki czekoladowe z powidłami przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i wilgotne czekoladowe babeczki z powidłami śliwkowymi.
5 z 10 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 16 sztuk
Kalorie 210 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia babeczek, albo sztywne papilotki do babeczek.
Składniki

składniki na babeczki czekoladowe z powidłami

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe babeczki z powidłami śliwkowymi

  • W średnim garnku o grubym dnie na wolnym ogniu rozpuść masło.
    125 g masła
    jak rozpuścić masło do ciasta
  • Dorzuć połamaną czekoladę, zdejmij garnek z ognia i wymieszaj energicznie, aż czekolada się rozpuści.
    100 g gorzkiej czekolady
    jak rozpuścić czekoladę z masłem
  • Dodaj do masy czekoladowej cukier i wymieszaj do połączenia.
    100 g cukru
    dodawanie cukru do babeczek z powidłami
  • Dodaj powidła śliwkowe i zmieszaj łyżką.
    1 słoiczek powideł śliwkowych
    dodawania powideł do babeczek z czekoladą
  • Dodaj pojedynczo jajka i wymieszaj dokładnie.
    2 jajka
    dodawania jajek do ciasta na czekoladowe babeczki
  • Następnie dodaj mąkę przesianą z solą, proszkiem i sodą, mieszając delikatnie tylko do połączenia składników.
    150 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 szczypta soli
    dodawanie mąki do ciasta na babeczki
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek – ja nakładałam po czubatej łyżce na jedną babeczkę.
    ok 50 g czekolady
    nakładanie ciasta na babeczki do papilotek
  • Posyp po wierzchu rozdrobnioną czekoladą albo czekoladowymi kropelkami.
    dodawanie czekolady na wierzch babeczek czekoladowych
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Film
Notatki
Możesz też z tej porcji upiec ciasto w foremce około 20 cm – wtedy czas pieczenia należy wydłużyć o około 20-25 minut.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1 sztukaKalorie: 210kcalWeglowodany: 26gBiałko: 3gTłuszcz: 10g
Słowa kluczowe babeczki z czekoladą, babeczki z powidłami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki z czekoladą i powidłami

Wilgotne babeczki czekoladowe ze śliwkowymi powidłami – uwagi

Dziś mam dla Was połączenie czekolady i śliwek – przyznacie, że to świetne połączenie :)

Zapraszam na babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi – proste, szybkie i niesamowicie smaczne (mój syn się nimi zajadał).

Przepis znalazłam na blogu Razowe Ciasteczka, ale oryginalnie pochodzi on od Nigelli Lawson  – piekłam już podobne babeczki wiśniowe i malinowe.

babeczki z powidłami i czekoladą

Lista składników na babeczki z powidłami oraz zamienników

Do przygotowania tych babeczek będziecie potrzebować jedynie ogólnodostępnych składników. Podaję jakie produkty ja użyłam i czym ewentualnie możecie je zastąpić.

  • czekolada – do babeczek najlepiej użyć czekoladę gorzką, albo deserową. Babeczki normalnie są przygotowane na 100 g czekolady, ale ostatnio gramatura czekolady gorzkiej jakoś się kurczy, więc jeśli masz opakowanie 90 g, to też będzie ok.
  • cukier – do babeczek dodałam pół szklanki cukru – użyłam zwykły, biały, ale można go zastąpić cukrem trzcinowym, możesz też użyć ksylitol albo erytrol.
  • powidła – dodajemy tu powidła śliwkowe – słoik o wadze około 250-300 g, mogą być oczywiście użyte powidła domowe.
  • soda – do babeczek oprócz proszku do pieczenia używam sodę, dodaję jej jedynie pół łyżeczki, ale ona ma dużo większą „moc” niż proszek do pieczenia. Jeśli więc nie masz sody, to daj w sumie 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
czekoladowe babeczki ze śliwkowymi powidłami

Jak zrobić babeczki z powidłami – wskazówki

Do przygotowania tych babeczek nie potrzebujesz miksera, chociaż oczywiście możesz go użyć.

Zacznij od rozpuszczenia w większym garnku masła. Gdy będzie już rozpuszczone i gorące, to wyłącz kuchenkę i zacznij dodawać do masła pozostałe składniki – najpierw dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się ładnie rozpuści.

Potem dodaj cukier i powidła one dostarczą babeczkom słodyczy i ostudzą masę maślaną. Wtedy możesz dodać do garnka jajka i je wymieszać do połączenia.

Na koniec wsyp mąkę z sodą, solą i proszkiem do pieczenia – wystarczy przemieszać ciasto i już można je nakładać do papilotek.

Ja swoje ciasto nakładałam do standardowych papilotek o wysokości około 3-4 cm i nakładałam bardzo czubatą łyżkę – ciasto zajmowało około 3/4 wysokości papilotki. Wystarczy je teraz upiec i można już jeść jeszcze ciepłe.

chocolate plum jam cupcakes

Jak przechowywać czekoladowe babeczki ze śliwkowymi powidłami?

Babeczki można przechować przez kilka dni w szczelnym pojemniku. Nie musisz ich chować do lodówki.

Ja je przekładam do dużego pojemnika z przykrywką i trzymam na kuchennym blacie.

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
5 z 10 ocen
Postaw mi kawę

A tu moje pierwsze zdjęcia tych babeczek z czekoladą i powidłami z 2013 roku.

czekoladowe z powidłami2
czekoladowe z powidłami4
babeczki czekoladowe z powidłami

Polecane przepisy na babeczki czekoladowe

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne czekoladowe babeczki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 2 grudnia

Podziel się przepisem

11 komentarzy

  1. 60d84b93bece6695a12e019d4807d2aa?s=54&d=mm&r=g
    CzarnaJagoda 90 2024 29 marca w 21:16- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Polecam robiłam już setki razy każdemu smakuje zawsze się udają

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2024 29 marca w 21:18- Odpowiedz

      Super, bardzo się cieszę, że babeczki smakują

  2. ?s=54&d=mm&r=g
    Justyna Słowik 2014 8 marca w 22:28- Odpowiedz

    bardzo dobre, ale muszą trafic w gust. dla mnie troche zbyt mokre, co nie zmienia faktu, ze i tak w godzinę zniknęły wszystkie =D

  3. 4b8feaf3249bdbf4541778c6e6637433?s=54&d=mm&r=g
    Angie 2013 2 grudnia w 20:09- Odpowiedz

    Ach, muszą cudownie smakować!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2013 3 grudnia w 19:41- Odpowiedz

      To prawda :) Powidła nadają świetny smak.

  4. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2013 2 grudnia w 15:54- Odpowiedz

    Mmm, wyglądają wspaniale :)

  5. d7dccacd199f224366caec319186a32c?s=54&d=mm&r=g
    Karmel-itka 2013 2 grudnia w 15:12- Odpowiedz

    wyglądają ślicznie!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2013 3 grudnia w 19:41- Odpowiedz

      dzięki :) smakowały również wyśmienicie :)

  6. 698e33d3aa7b15f8fc59bfa5c87e2247?s=54&d=mm&r=g
    Kulinarne Inspiracje 2013 2 grudnia w 08:21- Odpowiedz

    Coś dla czekoladoholików ;-)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy