Babeczki gruszkowo-marcepanowe

Zaktualizowany: 2023 29 maja
Babeczki gruszkowo-marcepanowe

Przepis na babeczki z gruszkami i marcepanem

Te babeczki marcepanowo-gruszkowe to pyszne i proste babeczki, które zasmakują każdemu. Do ciasta na babeczki dodany jest delikatny marcepan i soczyste gruszki pokrojone w kostkę. Konsystencja babeczek jest wilgotna i puszysta, a połączenie marcepanowego smaku z delikatną słodyczą gruszek tworzy harmonijną kompozycję smakową. Takie babeczki będą idealne jako słodka przekąska lub deser do herbaty lub kawy.

gruszkowo-marcepanowe4

Babeczki gruszkowo-marcepanowe przepis krok po kroku

Jeśli lubicie proste, a jednocześnie smakowite i wilgotne babeczki, to koniecznie zróbcie te babeczki z gruszkami i kawałkami marcepana.

gruszkowo marcepanowe2

Babeczki gruszkowo-marcepanowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i wilgotne babeczki z gruszkami i marcepanem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 16
Składniki

składniki na babeczki z gruszkami i marcepanem

Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki z gruszkami i marcepanem

  • Gruszki obierz i pokrój w kostkę.
    ok 400 g gruszek
  • Włóż do rondelka i zalej odrobiną wody – mniej więcej tyle, aby zakryła dno.
    odrobina wody
  • Dodaj dwie łyżki cukru.
    2 łyżki cukru
  • Całość podgrzej, aż gruszki lekko zmiękną – ale aby się nie rozpadały – przestudź.
  • Zmieszaj razem suche składniki.
    1,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli, 1 szklanka cukru
  • W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.
    120 ml oleju, 180 ml maślanki, 2 jajka
  • Marcepan zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    100 g marcepanu
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj.
  • Dodaj gruszki (razem z płynem) i starty marcepan – krótko zamieszaj.
  • Nałóż ciasto do papilotek – możesz do 3/4 wysokości, bo nie rosną mocno.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut – do suchego patyczka.
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki z gruszkami, babeczki z marcepanem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Babeczki z gruszkami i marcepanem – uwagi

Wiem, wiem, że to już nie sezon na gruszki, ale ku mojej ogromnej rozpaczy nigdzie nie mogłam dostać rabarbaru (a miałam w planach do wypróbowania kilka przepisów z rabarbarem).

Jak mówi przysłowie – potrzeba matką wynalazków – i brak rabarbaru zrekompensowałam sobie gruszkami poniewierającymi się od jakiego czasu w mojej kuchni (za to były już fajnie dojrzałe :)).

Gruszki krótko podgotowałam w wodzie z cukrem, wyciągnęłam marcepan, który pozostał mi po Bożym Narodzeniu i upiekłam babeczki.

Powiem tylko tyle – widać było mi to pisane, bo babeczki wyszły przepyszne, mięciutkie i delikatne.

Mniam!

Oto przedstawiam Wam babeczki gruszkowo-marcepanowe – uwielbiam takie „przypadki” :)

Z podanej porcji otrzymacie około 14-16 babeczek.

Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na pyszne babeczki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

gruszkowo-marcepanowe1

Polecane przepisy na babeczki z owocami

Jeśli lubicie pyszne babeczki z dodatkiem owoców, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Przepis własny.

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 5 maja