Babeczki jabłkowo-cukiniowe
Przepis na pełnoziarniste babeczki z jabłkami i cukinią
Zapraszam na zdrowe i pyszne pełnoziarniste babeczki jabłkowo-cukiniowe. Te babeczki są niezwykle aromatyczne dzięki dodanym korzennym przyprawom, a tarta cukinia i jabłko dodają im cudownej wilgotności. Spróbujcie koniecznie.
Spis treści
Babeczki jabłkowo-cukiniowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz zdrowe słodkości z dodatkiem soczystych owoców lub warzyw, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Babeczki jabłkowo-cukiniowe przepis
Składniki
składniki na pełnoziarniste babeczki z cukinią i jabłkami
- 2 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (300 g)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego (150 g)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej (- można zamiast tego użyć 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w całości))
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika ((można ominąć))
- 300 ml mleka
- 1 łyżka oleju
- 2 jajka (- rozmiar L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 0,5 jabłka (- dużego obranego i startego na tarce o dużych oczkach)
- około 70 g cukinii (tartej na dużych oczkach )
- 1 jabłko ( obrane i pokrojone w niedużą kostkę)
Instrukcja
Jak zrobić pełnoziarniste babeczki z cukinią i jabłkami
- W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.2 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej, 3/4 szklanki cukru trzcinowego, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.300 ml mleka, 1 łyżka oleju, 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj łyżką.
- Dodaj jabłka i cukinię, krótko wymieszaj.0,5 jabłka, około 70 g cukinii, 1 jabłko
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
- Wierzch każdej babeczki posyp odrobiną cukru trzcinowego i cynamonem.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu przestudź.
- Babeczki możesz dodatkowo udekorować lukrem zrobionym z cukru pudru, odrobiny mleka i cynamonu.
Prywatne
Pełnoziarniste babeczki z cukinią i jabłkiem – uwagi
Mam dziś dla Was przepis na bardzo zdrowe, a zarazem bardzo smaczne babeczki jabłkowo-cukiniowe.
Są zdrowe nie tylko dzięki jabłkom i cukinii, ale także dzięki mące – bo upiekłam ja na mące pełnoziarnistej.
Użyłam mąkę owsianą razową, ale możecie użyć inną mąkę pełnoziarnistą – np. pszenną albo orkiszową.
Jeśli nie macie takiej mąki, to zróbcie te babeczki na zwykłej mące pszennej – i tak będą bardzo smaczne.
Na dodatek – nikt się nie zorientuje, że w środku jest warzywo :)
Jak pewnie wiecie bardzo lubię cukinię i już wcześniej pojawiały się tu przepisy z jej wykorzystaniem – jak choćby niezwykły dżem z cukinii.
Myślę, że moja dzisiejsza propozycja również przypadnie Wam do gustu :)
Z podanej porcji otrzymacie około 12-15 babeczek jabłkowo-cukiniowych (zależy od wielkości papilotek).
Przepis (z moimi zmianami) znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na słodkie babeczki
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne babeczki z cukinią albo z jabłkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: