Babeczki majonezowe
Przepis na puszyste i lekko wilgotne babeczki na majonezie
Przepis na babeczki majonezowe to nietypowy, ale równie smakowity sposób na przygotowanie puszystych i wilgotnych babeczek. Dodatek majonezu sprawia, że ciasto nabiera wyjątkowej konsystencji, a jednocześnie pozostaje delikatne i lekkie. Te aromatyczne babeczki będą doskonałą propozycją na święta wielkanocne, ale także na co dzień – na śniadanie, podwieczorek czy przekąskę do kawy. Spróbuj tego niezwykłego przepisu i odkryj nowe oblicze tradycyjnych babeczek!
Spis treści
Babeczki majonezowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i bardzo puszyste babeczki, które zaskakują smakiem, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Babeczki majonezowe przepis
Składniki
składniki babeczek z majonezem
- 1/2 szklanki mąki pszennej (75 g)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (100 g)
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 2 duże łyżki majonezu
- 4 jaja (rozmiar L)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki płatków migdałowych (ok 50 g)
- olejek migdałowy (do smaku – albo inny aromat )
składniki kremu:
- 300 g sera twarogowego (na serniki – dobrego, tłustego)
- 200 g białej czekolady
- barwnik (opcjonalnie )
Instrukcja
Jak zrobić babeczki majonezowe
- Jajka zmiksuj z cukrem.4 jaja, 1 szklanka cukru
- Pozostałe suche składniki połącz razem i dodaj w kilku partiach do jajek.1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj majonez, aromat i migdały.2 duże łyżki majonezu, olejek migdałowy, 1/2 szklanki płatków migdałowych
- Ciasto nałóż do przygotowanych papilotek do 2/3 wysokości.
- Piecz babeczki w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 20-25 minut (do suchego patyczka).
- Gotowe babeczki ostudź na kratce.
Jak zrobić krem twarożkowy do babeczek
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.200 g białej czekolady
- Dodaj czekoladę do serka – dokładnie wymieszaj.300 g sera twarogowego
- Schłodź masę przez około godzinę w lodówce.
- Po tym czasie nałóż krem na babeczki.
Prywatne
Puszyste babeczki z majonezem – uwagi
Zapewne słyszeliście o majonezowej babce, albo nawet robiliście już kiedyś taką. Ja postanowiłam zamiast babki upiec babeczki – bo lubię jak jest inaczej. Sam przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania. Babeczki możecie aromatyzować w dowolny sposób i dodać dowolne dodatki – ja zdecydowałam się na płatki migdałowe i aromat migdałowy. Fajnie mogą też smakować z dodatkiem skórki cytrynowej, albo pomarańczowej. Na babeczki nałożyłam krem twarożkowy, który świetnie uzupełnia smak. Do tego dodajcie jakieś świąteczne dekoracje i wielkanocne babeczki gotowe.
Z podanej porcji uzyskacie około 19 babeczek – wystarczy więc dla wszystkich domowników :)
Ps. Jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na wielkanocne wypieki, to koniecznie zajrzyjcie do kategorii Wielkanoc – znajdziecie tam mnóstwo prostych i smacznych przepisów :)
Przepis znaleziony w tart factory.
Polecane przepisy na babeczki na Wielkanoc
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne babeczki idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
1 komenarz
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
piękne te babeczki