Babeczki Sachera

Zaktualizowany: 2024 12 lutego
babeczki czekoladowe

Przepis na czekoladowe babeczki Sachera z konfiturą morelową

Odkryj przepis na wyjątkowe czekoladowe babeczki Sachera z delikatną konfiturą morelową, inspirowane słynnym austriackim tortem. Te małe przysmaki zachwycają intensywnym smakiem czekolady i słodko-kwaśnym akcentem konfitury morelowej. Ten przepis zapewnia niezapomniane doznania smakowe w formie małych, pysznych babeczek udekorowanych dodatkowo lekkim kremem czekoladowym. Spróbuj ich i odkryj niezwykłą harmonię smaków w każdym kawałku!

babeczki Sachera_3

Babeczki czekoladowe z konfiturą morelową przepis krok po kroku

Jeśli lubisz czekoladowe słodkie wypieki, to koniecznie przygotuj te pyszne babeczki z morelami i kremem czekoladowym.

babeczki Sachera 5

Czekoladowe babeczki Sachera przepis

Wypieki Beaty
Pyszne czekoladowe babeczki z konfiturą morelową i kremem czekoladowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
5 hours
Czas całkowity 5 hours 50 minut
Porcje 16
Składniki

składniki na czekoladowe babeczki:

składniki na czekoladowy krem do babeczek

dodatkowe składniki do babeczek

  • 1 słoiczek konfitury morelowej ((około 250 g))
Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe babeczki:

  • Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce), dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
    100 g gorzkiej czekolady, 60 g masła
  • Białka ubij ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaj porcjami cukier – miksuj aż piana będzie gęsta i lśniąca.
    4 białka, 70 g cukru
  • Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    4 żółtka
  • Do masy dodaj przestudzoną czekoladę i mąkę – wymieszaj delikatnie łyżką.
    60 g mąki pszennej
  • Przełóż masę do przygotowanych papilotek.
  • Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babeczki wystudź.

Jak zrobić czekoladowy krem do babeczek

  • Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj do niej połamaną czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.
    350 ml śmietany kremówki, 100 g czekolady
  • Masę wystudź, a następnie schłodź przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
  • Schłodzoną śmietanę ubij mikserem.

Babeczki Sachera – wykończenie:

  • Małym nożykiem wytnij w każdej babeczce mały dołek do którego nałóż po łyżeczce konfitury morelowej.
    1 słoiczek konfitury morelowej
  • Krem czekoladowy przełóż do rękawa cukierniczego lub do mocnego woreczka i udekoruj nim wierzch babeczek.
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki z konfiturą, czekoladowe babeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki Sachera_1

Czekoladowe babeczki Sachera z morelami – uwagi

Pewnie słyszeliście o torcie Sachera? Jeśli nie, to tort Sachera jest słynnym austriackim ciastem czekoladowym wymyślonym przez Franza Sachera. Tort to czekoladowy biszkopt posmarowany konfiturą morelową i oblany czekoladą. Oryginalny przepis jest tajemnicą, ale oczywiście stworzono wiele wersji „ogólnie dostępnych”.

Ja zamiast tortu przygotowałam czekoladowe babeczki Sachera – czyli babeczki zainspirowane słynnym deserem. Jeśli podwoicie porcję, to możecie upiec tradycyjny tort – niezależnie od formy, obiecuję Wam, że będzie pysznie (mam nawet specjalne zamówienie od mojej teściowej, aby upiec je na święta).

Z tej porcji otrzymacie około 16 babeczek.

Ps.Wypróbujcie również inne moje przepisy na babeczki i muffinki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Przepis inspirowany przepisem  Pierre’a Herme z książki „Desery”.

Polecane przepisy na babeczki z kremem

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i pięknie się prezentujące babeczki z kremem, które będą ozdobą każdego świątecznego i nie tylko stołu. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2015 27 marca

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Babeczki Sachera przepis

Przepis na pyszne czekoladowe babeczki inspirowane słynnym tortem Sachera. Ten austriacki tort czekoladowy owiany jest tajemnicą. Wiemy, że mamy tam aksamitne ciasto czekoladowe przekładane konfiturą morelową i polane na koniec czekoladową polewą. Ja swoje babeczki inspirowałam tym właśnie tortem. Przygotowałam mega pyszne czekoladowe babeczki, wydrążyłam w nich dołki i nałożyłam do środka konfiturę morelową. Na koniec udekorowałam czekoladowe babeczki kremem czekoladowym. Prosto, ale z efektem WOW.

Czekoladowe babeczki z konfiturą

Te babeczki czekoladowe z konfiturą morelową smakowały wyśmienicie i pięknie się prezentowały. Spokojnie możecie upiec takie babeczki na święta wielkanocne lub Boże Narodzenie, albo na urodziny. Z mojego przepisu dowiecie się jak upiec niezawodne babeczki czekoladowe. Wypróbujcie więc mój przepis na babeczki czekoladowe z konfiturą.

Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki.