Babeczki ze śliwkami, marcepanem i olejem rzepakowym

Zaktualizowany: 2023 8 października
babeczki ze śliwkami i marcepanem

Przepis na świąteczne babeczki z marcepanem

Na tegoroczne święta Bożego Narodzenia przygotuj razem ze mną takie pyszne i piękne babeczki ze śliwkami. Tutaj do babeczek użyłam suszone śliwki oraz masę marcepanową, które tworzą razem niezapomniany smak. Spróbuj koniecznie!

ze śliwkami i marcepanem

Babeczki ze śliwkami i marcepanem przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na pyszne świąteczne babeczki, którymi zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuje ten przepis.

ze C59Bliwkami i marcepanem3

Babeczki ze śliwkami i marcepanem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne świąteczne babeczki przygotowane z marcepanem i śliwkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 hour 25 minut
Porcje 16
Składniki

składniki na babeczki z suszonymi śliwkami

składniki na krem czekoladowy do babeczek

Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki ze śliwkami i marcepanem

  • Śliwki pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnuszka, zalej wodą i ameretto.
    200 g suszonych śliwek, około 400 ml wody, 50 ml amaretto
  • Gotuj aż śliwki zmiękną – czas zależy od suchości śliwek i się rozpadną – dodaj sodę i wymieszaj.
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Jeśli po ugotowaniu w masie nadal są całe owoce, to możesz je zmiksować lub rozgnieść widelcem.
  • Odstaw masę do wystudzenia.
  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    2 jajka, 175 g cukru trzcinowego
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    175 mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do masy jajecznej dodaj mąkę na zmianę z olejem, a na koniec dodaj śliwki.
    120 ml oleju rzepakowego
  • Masę marcepanową podziel na około 16 porcji i w dłoniach utocz z nich kulki.
    100 g masy marcepanowej
  • Nałóż do przygotowanych papilotek po łyżce ciasta, w środek włóż i lekko dociśnij po jednej kulce z marcepanu.
  • Na wierzch nałóż po łyżeczce ciasta, tak aby przykryć marcepan.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu przestudź.

Jak zrobić krem czekoladowy do babeczek

  • Zagotuj śmietanę kremówkę, zdejmij z ognia i dodaj do niej rozdrobioną czekoladę.
    250 ml śmietany kremówki, 100 g czekolady
  • Wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
  • Schłodź mocno masę – teraz można wykorzystać do tego balkon i jeszcze gorącą masę można wystawić na dwór.
  • Chłodną masę ubij na sztywno.
  • Przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż krem na babeczki (możesz też nałożyć go po prostu łyżką).
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki z marcepanem, babeczki z suszonymi śliwkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ze śliwkami i marcepanem4

Babeczki z suszonymi śliwkami i marcepanem – uwagi

Oto kolejny przepis rewelacyjny na święta – babeczki ze śliwkami i marcepanem.

Śliwki są nie byle jakie, bo takie suszone – ale żeby nie było tak normalnie – są gotowe w wodzie z dodatkiem amaretto :)

Do babeczek dodałam też po kulce gotowego marcepanu (ja swój mam z Lidla i jest pyszny – wiem, bo to co mi zostało pożarłam :)).

Babeczki – mimo tego gotowania śliwek – robi się bardzo szybko i łatwo.

Dodatkowo do babeczek dodałam olej rzepakowy, który jest jest naturalnym źródłem kwasów omega-3, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm – pomagają nam w walce z otyłością, nowotworami, cukrzycą, alergiami i depresją.

Myślę, że takie połączenie oleju rzepakowego, suszonych śliwek, amaretto i marcepanu w jednej babeczce podziała antydepresyjnie jak nic :)

A jeśli sama babeczka to za mało – wtedy dekorujemy ją kremem ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady :)

Życzę Wam smacznego i „na zdrowie” :)

Przepis własny.

Ps.

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na Boże Narodzenie – na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na babeczki na święta

Wypróbuj również inne moje przepisy na babeczki idealne na Boże Narodzenie i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 16 grudnia