Babka bananowa

Zaktualizowany: 2023 31 sierpnia
babka bananowa

Przepis na babkę bananową z polewą peanut butter

Dziś u mnie pyszna i piękna babka bananowa oblana obłędną polewą orzechową zrobioną z masła orzechowego. Puszyste ciasto bananowe doskonale smakuje w połączeniu z masłem orzechowym. A przez pieczenie w formie do babki ciasto zyskuje mnóstwo uroku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

prosta babka bananowa

Babka bananowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz aromatyczne i puszyste babki, to koniecznie upiecz taką z bananami i orzechowym lukrem.

babka z orzechową polewą

Babka bananowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną babkę bananową z polewą orzechową.
3.83 z 23 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 12
Kalorie 180 kcal
Składniki

składniki na babkę bananową

składniki na polewę orzechową na babkę

Instrukcja
 

Jak zrobić babkę bananową

  • Zmieszaj razem mąkę, proszek od pieczenia, sól i cynamon.
    450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 szczypta soli
  • Rozgniecione banany wymieszaj z mlekiem i olejem.
    2 banany, 250 ml mleka, 180 ml oleju
  • Jajka zmiksuj z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, gęstą masę.
    200 g cukru, 3 jajka, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Dodaj do masy jajecznej na zmianę mąkę i mokre składniki – nie miksuj za długo – tylko do połączenia składników.
  • Formę do pieczenia babek wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  • Przelej ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach przez około godzinę – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić polewę orzechową na babkę bananową

  • Śmietanę kremówkę wlej do rondelka, dodaj masło orzechowe i gotuj na małym ogniu, aż masło się ładnie połączy z kremówką.
    125 ml śmietany kremówki, 100 g kremowego masła orzechowego
  • Dodaj cukier puder – do smaku – wg mnie dwie łyżki cukru w zupełności wystarczą.
    2 łyżki cukru pudru
  • Polej polewą babkę.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 180kcalWeglowodany: 21gBiałko: 3.3gTłuszcz: 9.5gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe babka z bananami, ciasto z bananami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babka z orzechowym lukrem

Bananowa babka z polewą orzechową – uwagi

Taka babka bananowa „chodziła” za mną już od dłuższego czasu.

Kiedyś wycięłam sobie z jakieś gazetki przepis na babkę bananową wg Grzegorza Łapanowskiego i planowałam właśnie ją upiec.

Niestety okazało się, że kartkę z przepisem gdzieś zgubiłam.

Tak się przywiązałam już do myśli o babce z bananami, że sobie sama pomieszałam składniki i oto proszę ona – w całej swej okazałości :D

ciasto bananowe z orzechowym lukrem

Jak zrobić bananową babkę – wskazówki

Potrzebujecie tu podstawowe składniki – mąka, jajka, cukier, mleko i olej. Oraz oczywiście banany.

Ja użyłam dwa dojrzałe banany – o wadze około 100 g każdy. Banany wystarczy pokroić w plastry i potem rozgnieść dokładnie widelcem.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i potem podajemy do nich mokre i suche składniki.

Babkę pieczemy i studzimy, a potem dekorujemy polewą.

Zapewne jesteście zainteresowani czym ją polałam, co?

Otóż nie jest to karmel, ani masa kajmakowa – o nie.

proste ciasto bananowe

To coś znacznie pyszniejszego :D

Zrobiłam polewę z masła orzechowego.

Bożżżż, jaka ona jest pyszna – nie mogłam się powstrzymać od podjadania!

Do babki bananowej pasuje wręcz idealnie – jeśli nie macie uczulenia na orzeszki ziemne, to koniecznie zróbcie ją.

A jak macie często nadmiar dojrzałych bananów, to koniecznie zajrzyjcie do mojego kącika bananowych przepisów.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne domowe babki. Na blogu znajdziecie między innymi przepisy na babkę z batatami, babkę porzeczkowo-kokosową albo piękną babkę tęczową.

babka z bananami
babka bananowo-orzechowa
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.83 z 23 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na babki

Zobacz również inne moje przepisy na pyszne babki o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 23 października

Podziel się przepisem

13 komentarzy

  1. d484ef72ca6750c21d971135d3580d7a?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2021 3 kwietnia w 14:28- Odpowiedz

    1 gwiazdka

    Zakalec to jest mało
    Powiedziane. Szkoda produktów na ta babkę . Takie przepisy nie powinny być udostępniane . Tyle moim zdaniem.

  2. bccb0b50176b5b373b028cc81833f6d8?s=54&d=mm&r=g
    Katarzyna 2021 21 lutego w 19:12- Odpowiedz

    Zakalecale jeśli chodzi o smak babki pyszna. Na pewno jeszcze raz spróbuje

  3. d64b9d1911e8a29edba0bd5053ce4da1?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2020 10 marca w 13:30- Odpowiedz

    Mi też wyszedł zakalec za pierwszym razem wydaje mi sie ze to jest kwestia pieczenia musi byc dobrze wypieczone drugi raz zrobiłam w foremkach mufinkowych i rewelacja.

  4. 7ec4bf38bdbf7e5aacc685015495fb07?s=54&d=mm&r=g
    M 2018 30 grudnia w 15:50- Odpowiedz

    Niestety wyszedł zakalec :( co zrobiłam źle?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 30 grudnia w 17:27- Odpowiedz

      Trudno mi powiedzieć, czemu wyszedł ci zakalec, bo ciasto jest bardzo proste i z małą ilością składników. Może zbyt wcześnie otworzyłaś piekarnik, albo składniki były zbyt zimne – dobrze, gdy są w temperaturze pokojowej – w przypadku tego ciasta, to jedynie jajka miałam prosto z lodówki. Czasami na powstanie zakalca ma wpływ jeśli mieszane jest w różnych kierunkach. Mam nadzieję, że w przyszłości zakalca już nie będzie :)

  5. d4bff2bf73931a6e073e40367109bab0?s=54&d=mm&r=g
    Marika 2018 26 stycznia w 08:07- Odpowiedz

    Szkoda, że nie otrzymałam odpowiedzi… Będę próbować coś sama. Pozdrawiam!

  6. d4bff2bf73931a6e073e40367109bab0?s=54&d=mm&r=g
    Marika 2018 24 stycznia w 03:13- Odpowiedz

    Ok, ale polewę czekoladową robiłam wielokrotnie, natomiast zachwyciłam się tą orzechową, jednak fajnie byłoby, gdybyś wymyśliła coś zamiast orzeszków ziemnych… A orzechy pekan? Jak z nich zrobić polewę? Czy się da, może je podprażyć?

  7. d4bff2bf73931a6e073e40367109bab0?s=54&d=mm&r=g
    Marika 2018 23 stycznia w 13:45- Odpowiedz

    Jak zrobić polewę z innych orzechów- czy jest to możliwe? Niestety wszyscy jesteśmy uczuleni na ziemne…

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 23 stycznia w 18:40- Odpowiedz

      Zrób zwykłą polewę czekoladową

  8. 3f6cb703d47cba7105421bb3e488ec79?s=54&d=mm&r=g
    kasia 2017 23 października w 22:55- Odpowiedz

    Piękna babeczka!
    Bardzo podoba mi się ta polewa z masła orzechowego – świetny pomysł!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 24 października w 11:44- Odpowiedz

      Dziękuję :) ta polewa jest przepyszna :)

  9. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 23 października w 13:50- Odpowiedz

    Polewa z masła orzechowego? Oj wiesz jak nas kusić <3

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 23 października w 13:54- Odpowiedz

      :D

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy