Babka cynamonowa
Przepis na pyszną i prostą babkę z cynamonem
Zapraszam Was dziś na pyszne i proste ucierane ciasto z cynamonem. A dokładnie na babkę cynamonową, bo to ciasto pieczone jest w formie z kominkiem. Babka cynamonowa doskonale smakuje w towarzystwie kubka herbaty lub kawy :) Polecam.
Spis treści
Babka cynamonowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne i aromatyczne babki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Babka cynamonowa przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babki z kominkiem.
Składniki
składniki na babkę cynamonową
- 230 g masła (miękkiego )
- 1,5 szklanki cukru ((użyłam cukier puder) 300 g)
- 4 jajka (rozmiar L)
- 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego ((opakowanie 175g) lub kwaśnej śmietany)
- 1,5 łyżki oleju
- 1 łyżka wanilii
Instrukcja
Jak zrobić ucieraną babkę cynamonową
- Masło utrzyj z cukrem aż będzie puszyste (jeśli użyjesz cukier puder, to będzie szybciej).230 g masła, 1,5 szklanki cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z solą i proszkiem do pieczenia.2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
- Do masła dodaj ekstrakt z wanilii, a olej zmieszaj razem z jogurtem.1,5 łyżki oleju, 1 łyżka wanilii, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- Dodawaj pojedynczo jajka do masy maślanej – po każdym jajku od razu wsyp łyżkę mąki.4 jajka
- Dodaj jogurt i na koniec wsyp resztę mąki – zmiksuj krótko, tylko do połączenia.
- Rozpuszczone masło zmieszaj z cukrem, mąką, cynamonem i wanilią.50 g masła, 100 g cukru, 1,5 łyżeczki mąki, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki wanilii
- Do formy od babki wyłóż połowę ciasta, na wierzch wyłóż połowę masy cynamonowej i końcówką noża lekko wmieszaj masę w ciasto.
- Wyłóż resztę ciasta, na nią resztę masy cynamonowej i ponownie lekko zmieszaj nożem.
- Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 70 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudź.
- Możesz wierzch ciasta posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cynamonowym (przygotujesz go ze szklanki cukru pudru, kilku łyżeczek mleka – dodawanych stopniowo – oraz pół łyżeczki cynamonu).
Prywatne
Babka z masą cynamonową – uwagi
Jeśli lubicie babki, to pokochacie tą :)
Babka cynamonowa mocno maślana i aromatyczna.
To ucierana babka maślana z aromatyczną i słodką masą cynamonową zatopioną w cieście.
Dzięki dużej ilości masła nie wysycha i może postać spokojnie nawet kilka dni – o ile oczywiście da radę.
Jest prosta w wykonaniu i wyglądzie, za to nadrabia cynamonowym smakiem i świetną teksturą.
Będzie idealna do gorącej herbaty z cytryną, czy też do kawy.
Mimo swojej prostoty może być ozdobą każdego stołu – również świątecznego – więc pomyślcie o niej w trakcie planowania wielkanocnych wypieków :D
Przepis znalazłam tutaj, ale zmniejszyłam trochę porcję i podaję tutaj moją zmienioną wersję (myślę, że taka ilość w zupełności wystarcza).
Zapraszam również do sprawdzenia przepisu na babkę czekoladowo-cynamonową Ewy Wachowicz oraz nieziemskiego torcika cynamonowego :)
Polecane przepisy na babki
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne i puszyste babki idealne na deser o każdej porze roku. Tutaj polecam takie trzy przepisy: