Babka drożdżowa wielkanocna

Zaktualizowany: 2024 2 marca
babka na wielkanoc

Przepis na drożdżową babkę wielkanocną

Dziś u mnie pyszna babka drożdżowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową! Ta babka to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkich wypieków. Delikatne i puszyste ciasto, wzbogacone o słodkie rodzynki i aromatyczną kandyzowaną skórkę pomarańczową, to połączenie, które rozpływa się w ustach.

Babka drożdżowa to wypiek, który kojarzy się z domowym ciepłem i aromatycznym zapachem, a moja wersja z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej dodaje mu jeszcze więcej smaku i zapachu. Spróbujcie koniecznie na święta i nie tylko!

babka drożdżowa

Babka drożdżowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne drożdżowe ciasta i uwielbiasz rodzynki zatopione w puszystym cieście, to ta drożdżowa baba jest właśnie dla Ciebie! Spróbuj koniecznie!

babka na wielkanoc

Babka drożdżowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i puszystą babkę drożdżową z rodzynkami i skórką pomarańczową. To bardzo aromatyczna babka, która zachwyci każdego!
4.72 z 7 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Składniki

składniki na babkę drożdżową z rodzynkami

składniki na lukier do babki drożdżowej

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżową babkę wielkanocną

  • Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i ciepłe mleko – wymieszaj dokładnie i odstaw na około 20 minut – aż drożdże zaczną pracować.
    25 g świeżych drożdży, 20 g cukru, 50 ml mleka
  • W misie miksera umieść mąkę, sól. jajko, żółtko oraz przestudzone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    190 g mąki pszennej, 1 szczypta soli, 1 jajko, 1 żółtko, 75 g masła
  • Na koniec dodaj odsączone rodzynki oraz skórkę pomarańczową – krótko zagnieć razem z ciastem.
    około 50 g rodzynek, około 30 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto delikatnie ponownie zagnieć, przełóż do przygotowanej formy na babkę (z kominem), przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  • Babkę piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 30-35 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeni ostudź, a następnie wyjmij z formy.

Jak zrobić lukier na babkę

  • Do cukru pudru dodawaj po łyżce rum lub sok z cytryny i dokładnie mieszaj.
    100 g cukru pudru, rum
  • Gdy lukier będzie miał konsystencję gęstej śmietany posmaruj nim babkę, wierzch posyp skórką pomarańczową i ułóż czekoladowe jajeczka.
Prywatne
Słowa kluczowe babka z rodzynkami, drożdżowa babka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżowa babka z rodzynkami

Drożdżowa babka na Wielkanoc – uwagi

Wielkanoc według mnie nie może się obyć bez babki, a jeszcze lepiej jeśli jest to babka drożdżowa – z rodzynkami i skórką pomarańczową.

Prosta, maślana, prawie bez cukru (nie licząc lukru na wierzchu), za to pachnąca i po prostu pyszna.

Takie babki to ja lubię najbardziej – zresztą co się dziwić – ja wyjątkowo uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe – mam tak od dzieciństwa i nigdy nie potrafię poprzestać na jednym kawałku, czy też na jednej drożdżówce :)

Jeśli macie jak ja, to koniecznie upieczcie tą babkę, to chyba najlepsza babka drożdżowa jaką jadłam – i tu wcale nie przesadzam :)

Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, ale zrobiłam z połowy porcji (oryginalnie przepis jest na dwie babki) – tak otrzymacie jedną babkę upieczoną w standardowej foremce z kominkiem (średnica około 22 cm – na górnym brzegu).

Do babki dodałam rodzynki, które wcześniej namoczyłam w ciemnym rumie – a potem ten rum wykorzystałam do lukru :) Wam też polecam dodanie go do cukru pudru zamiast wody czy też soku z cytryny – fajnie podkreśla on odświętny smak babki wielkanocnej :D

Polecam Wam też przepisy na inne babki: czekoladowo-kawową, jogurtowo-cytrynową, albo pomarańczową na piwie :)

A tak jeszcze przy okazji – ostatnio odkryłam idealny sposób na smarowanie form do pieczenia, który szczególnie przydaje się przy formach do babek :)

Wystarczy zmiksować razem w równych częściach mąkę, olej i miękką margarynę – ja dałam wszystkiego po 1/3 szklanki i wyszło mi około szklanki takiego smarowidła. Wystarczy tym posmarować przy pomocy pędzelka całą foremkę i wlać ciasto – po upieczeniu wychodzi jak marzenie :) a Wy nie macie problemu z wysypaniem mąką komina :D

baba drożdżowa
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.72 z 7 ocen
Postaw mi kawę

babka drożdżowa
baba drożdżowa na wielkanoc
babka drożdżowa wielkanocna
babka drożdżowa

Polecane przepisy na babki

Na Wielkanoc (i nie tylko) polecam również inne moje przepisy na pyszne i puszyste babki. Na blogu znajdziecie ich całe mnóstwo, a tu przedstawiam bliżej trzy z nich:

Opublikowano: 2017 4 kwietnia

Podziel się przepisem

3 komentarze

  1. Babeczki ponczowe - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 15 kwietnia w 07:31- Odpowiedz

    […] lubicie drożdżowe babki to koniecznie też wypróbujcie przepis na pyszną, maślaną babkę z rodzynkami i skórką pomarańczową […]

  2. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 5 kwietnia w 15:05- Odpowiedz

    U nas robi się głównie babki gotowane, czasem babcia zrobi majonezową ale drożdżowej jeszcze nie jadłyśmy :D Wspaniała baba :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 5 kwietnia w 15:41- Odpowiedz

      Musicie upiec taką drożdżową, aby mieć porównanie :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy