Babka gotowana cioci Hanki

Zaktualizowany: 2024 12 lutego
babka gotowana

Przepis na babkę gotowaną wg przepisu cioci Hanki

Dziś u mnie prezentuje się lekka babka gotowana. Ten sprawdzony przepis gwarantuje idealną konsystencję i doskonały smak. Dzięki starannie dobranym składnikom i specjalnej technice gotowania, ta babka wyróżnia się swoją delikatnością i puszystością. Wypróbuj ten przepis, aby stworzyć niezapomniany deser, który będzie idealny na każdą okazję.

babka gotowana

Babka gotowana przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na babkę, którą się gotuje w garnku z wodą, to koniecznie zobacz ten przepis!

babka gotowana 2

Babka gotowana przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekką babkę gotowaną idealną na Wielkanoc.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 15 minut
https://wypiekibeaty.com.pl/wp-admin/post.php?post=7201&action=edit# 30 minut
Czas całkowity 2 hours 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Składniki

składniki na babkę gotowaną

Instrukcja
 

Jak zrobić babkę gotowaną

  • Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    4 żółtka, 200 g cukru
  • Obydwie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia przez sito.
    75 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
    4 białka
  • Do żółtek dodaj masło i mąkę – krótko wymieszaj.
    200 g masła
  • Dodaj do ciasta ubite białka – w dwóch porcjach.
  • Delikatnie wymieszaj.
  • Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
  • Wlej ciasto do foremki i zamknij przykrywką.
  • Wstaw foremkę do garnka z gotującą się wodą – woda po wstawieniu foremki powinna sięgać do 3/4 jej wysokości (w razie konieczności dociąż czymś ciężkim foremkę, aby nie unosiła się na wodzie).
  • Garnek z wodą przykryj pokrywką.
  • Gotuj babkę na małym ogniu przez godzinę i 15 minut.
  • Po tym czasie zdejmij z foremki przykrywkę i sprawdź patyczkiem, czy babka jest gotowa.
  • Pozwól ciastu przestygnąć chwilę w otwartej foremce, a następnie ostrożnie wyjmij je z formy i ostudź.
  • Babkę możesz udekorować cukrem pudrem, albo rozpuszczoną czekoladą.
Prywatne
Słowa kluczowe babka gotowana w formie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babka gotowana

Gotowana babka – uwagi

Babka gotowana korciła mnie od jakiegoś czasu, ale nie miałam do nich foremki. Teraz, przed Wielkanocą zaopatrzyłam się w stosowną foremkę, a moja teściowa wydobyła z cioci Hanki przepis na jej babkę. Muszę przyznać, że „mój pierwszy raz” z tą babką nie był łatwy i przy jej „gotowaniu” miałam trochę przebojów.

Po pierwsze – cioci babka jest bardzo lekka, więc po wstawieniu foremki do garnka z wodą, foremka zaczęła pływać i się przechylać – niezbędne okazało się obciążenie jej od góry (moje „dociążenie” się nie sprawdziło i skończyło się na rozbitej miseczce…).

Po drugie – w instrukcji nie otrzymałam informacji, że garnek z wodą należy przykryć pokrywą i w efekcie końcowym moja babka gotowała się dłużej niż w przepisie (na szczęście zeszło na mnie olśnienie z tą pokrywą i w końcu babka „doszła”). Gdybyście zdecydowali się na upieczenie tego ciasta, to zawczasu przygotujcie sobie coś cięższego do dociążenia foremki i duuuży garnek z pokrywką.

Mimo tych wszystkich przygód myślę, że warto taką babkę upiec (nie piekłam jej wcześniej w tradycyjny sposób – czytaj „w piekarniku” – ale myślę, że spokojnie można ją piec w 180 stopniach przez około godzinę). Jeśli ktoś z was upiecze ją w piekarniku, to proszę o info jak poszło :)

Zachęcam Was również do wypróbowania bardzo prostego przepisu na pyszną i wilgotną babkę jogurtowo-cytrynową :)

babka gotowana
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na babki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babki idealne na święta wielkanocne i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 30 marca

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2015 31 marca w 23:50- Odpowiedz

    Na przyszły rok też sobie taką formę kupię :)
    Babka wygląda znakomicie :)

  2. 347a833ee4f2b97817337909c340a10b?s=54&d=mm&r=g
    Nina 2015 31 marca w 20:33- Odpowiedz

    Gdyby ktoś miał ochotę na tą babkę to mogę uczciwie powiedzieć, że jest smaczna. Jak nie przepadam za babkami to ta naprawdę jest warta czasu poświęconego na jej przygotowanie.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy