Babka panettone przepis
Przepis na babkę panettone, włoską babkę drożdżową
Na to Boże Narodzenie przygotujcie razem ze mną pyszną i aromatyczną babkę drożdżową. Włoska babka panettone to bardzo wysokie ciasto drożdżowe pieczone w okresie świątecznym. W sklepach możecie kupić gotową babkę, ale jeszcze lepiej zrobić ją samodzielnie w domu. Dodajcie do ciasta drożdżowego sporo soczystych rodzynek moczonych w rumie oraz skórkę pomarańczową, a będzie smakowała niebiańsko :)
Spis treści
Babka panettone przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta drożdżowe i możesz je jeść również w święta, to koniecznie przygotują tą tradycyjną włoską babkę drożdżową.
Babka panettone przepis
Wyposażenie
- Przepis na wysoką foremkę o średnicy 16-18 cm (zwykła foremkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał około 5 cm ponad rant foremki).
Składniki
składniki na drożdżową babkę panettone
- 30 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka cukru ( do drożdży)
- 125 ml mleka (letniego )
- 250 g masła (miękkiego )
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 5 jajek (- użyłam rozmiar L)
- 500 g mąki pszennej ( typ 00)
- 200 g rodzynek
- 100 ml rumu
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka starta z pomarańczy
Instrukcja
Jak zrobić włoską babkę panettone
- Rodzynki włóż do rondelka i zalej rumem (możesz też zalać ciepłą wodą), podgrzej całość, tak aby rodzynki wchłonęły rum i napęczniały – ostudź.200 g rodzynek, 100 ml rumu
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj, dodaj letnie mleko – zamieszaj, przykryj ściereczką.30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 125 ml mleka
- Odstaw drożdże na około 20 minut, aby zaczęły pracować.
- W dużej misie zmiksuj masło razem z cukrem pudrem na białą, puszystą masę.250 g masła, 150 g cukru pudru
- Dodaj skórkę pomarańczową.skórka starta z pomarańczy
- Dodaj pojedynczo po jednym jajku i po każdym wsyp 2-3 łyżki mąki.5 jajek
- Dodaj rozczyn drożdżowy i resztę mąki – wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut.500 g mąki pszennej
- Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową – zagnieć do połączenia.100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Formę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny – aż podwoi swoją objętość.
- Przygotuj foremkę do pieczenia – wyłóż jej dno i boki papierem do pieczenia – tak aby papier wystawał około 5 cm ponad foremkę.
- Wyrośnięte ciasto bardzo delikatnie zamieszaj i przełóż do foremki.
- Przykryj wierzch folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 30-40 minut – tak aby napuszyło się i podrosło.
- Piekarnik rozgrzej do 150 stopni (termoobieg).
- Piecz babkę przez około 50-60 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babkę dobrze wystudź.
- Przechowuj ją zawiniętą w folię spożywczą.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Włoska babka panettone – uwagi
Babka Panettone to bardzo popularna we Włoszech babka drożdżowa pieczona tradycyjnie w okresie bożonarodzeniowym.
Jej cechą charakterystyczną jest wysokość.
Ciasto piecze się w niezbyt wielkich w szerokości foremkach, tak aby ciasto wyrosło wysoko.
Przygotowanie typowej włoskiej panettone może być bardzo pracochłonne i czasochłonne, ale ja mam dla was znacznie uproszczoną i szybszą wersję.
Nigdy nie jadłam takiej prawdziwej włoskiej panettone (koniecznie muszę to nadrobić), więc nie mam odniesienia do jej smaku, ale myślę, że ta moja wersja na pewno wam zasmakuje :)
Jak zrobić drożdżową babkę panettone – wskazówki
Jeśli nie macie specjalnej formy do tej babki (musi być wysoka), to się nic nie martwcie – ja też takiej nie mam – użyłam tortownicę o średnicy 18 cm (może też być taka 16 cm) i dodatkowo wyłożyłam jej boki papierem do pieczenia, tak aby wystawał z 5 cm ponad foremkę – to w zupełności wystarczyło.
Będziecie do niej potrzebować oczywiście drożdże, masło, rodzynki i rum do nich (tak, tak – rodzynki są moczone w rumie) oraz skórkę pomarańczową.
A i jeszcze jedno – piekłam ją na mące typ 00 – można ją spokojnie dostać w sklepach – zwykle ma napis mąka na pizzę ;)
W sumie tą babkę piekłam dwa razy – pierwszą zrobiłam z przepisu Madame Edith, ale ta babka panettone była według mnie trochę zbyt krucha – chociaż pyszna i zjadłam do ostatniego okruszka.
Wam podaję przepis z drugiej babki – wyszła lżejsza i bardziej puszysta.
Chociaż przeglądając przepisy w sieci widziałam, że często ludzie robią ją na zwykłej mące – może następnym razem też tak zrobię i będę miała wtedy porównanie :)
Babkę panettone przechowujcie zawiniętą w folię spożywczą. Nie trzymajcie jej w lodówce, bo będzie twarda – w cieście jest sporo masła.
Zapraszam również do przejrzenia innych przepisów na Boże Narodzenie – znajdziecie tam mnóstwo ciast, ciasteczek, deserów, ale również napoje, czy też pierogi :)
Polecane przepisy na babki idealne na święta
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne babki idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy: