Babka pomarańczowa na piwie

Zaktualizowany: 2024 12 lutego
babka pomarańczowa na piwie_2

Przepis na babkę pomarańczową na piwie

Dziś u mnie niezwykle puszysta i lekka babka pomarańczowa na piwie, która rozpieszcza podniebienie delikatnym smakiem pomarańczy i nutą kardamonu. To połączenie soczystych pomarańczy, jasnego piwa oraz delikatnej nuty kardamonu tworzy niezwykle aromatyczne i pyszne ciasto. Ta babka zachwyci każdego, kto szuka subtelnych smaków i niezwykłych składników. Wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich taką niezwykłą babką na święta wielkanocne, albo na weekendowy deser.

babka pomarańczowa na piwie_10

Babka pomarańczowa na piwie przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na niezwykłą babkę idealną na święta i nie tylko, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

babka pomarańczowa na piwie 8

Babka pomarańczowa na piwie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszystą babkę pomarańczową zrobioną na piwie.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Danie Babka
Porcje 12 porcji
Wyposażenie
  • Przepis na dużą formę do babki – z kominkiem.
Składniki

składniki na pomarańczową babkę na piwie

składniki na lukier pomarańczowy do babki

Instrukcja
 

Jak zrobić pomarańczową babkę na piwie

  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą, gęstą masę.
    5 jajek, 200 g cukru
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kardamonem.
    500 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kardamonu
  • Sok pomarańczowy zmieszaj z piwem.
    100 ml soku z pomarańczy, 150 ml jasnego piwa
  • Dodawaj mąkę do masy jajecznej na zmianę z olejem i sokiem z piwem, dodaj skórkę startą z pomarańczy.
    250 ml oleju, skórka
  • Odlej mniej więcej 1/3 ciasta i dodaj do niego kakao – wymieszaj.
    2 łyżki gorzkiego kakao
  • Przygotuj dużą formę do babki – wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.
  • Wlej połowę białego ciasta, nałóż łyżką połowę czekoladowego ciasta, nałóż na wierzch połowę pozostałego białego ciasta.
  • Wyłóż resztę czekoladowego ciasta i przykryj pozostałym białym ciastem.
  • Piecz babkę w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni w trybie góra/dół (lub 150 na termoobiegu) przez około godzinę – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i wyjmij z foremki.
  • Ciasto posmaruj lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z sokiem z pomarańczy,
    100 g cukru pudru, około 3 łyżki soku z pomarańczy
Prywatne
Słowa kluczowe babka z piwem, ciasto na piwie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babka pomarańczowa na piwie_3

Piwna babka dwukolorowa – uwagi

Najwyższy czas, by zacząć myśleć o wielkanocnych wypiekach. Dziś niby tradycyjnie – bo będzie babka – a jednocześnie jednak niekonwencjonalnie. Zapraszam na babkę pomarańczową na piwie.

Od razu uprzedzam ewentualne pytania – nie, piwa nie czuć w upieczonym cieście :) za to nadaje mu puszystości i lekkości. Babka za to ma wyraźny pomarańczowy smak z nutką kardamonu. Pomarańczowy smak podkreśla dodatkowo lukier przygotowany z soku pomarańczowego. Możecie ciasto dodatkowo przyozdobić cukrowymi dekoracjami, aby nadać mu bardziej świąteczny charakter.

Przepis pochodzi z ulotki Tupperware, ale podaję go z moimi zmianami (znacznie ograniczyłam ilość cukru i wg mnie tak w zupełności wystarczy).

Wypróbuj również inne przepisy na pyszne babki.

babka pomarańczowa na piwie_4
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.75 z 4 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na ciasta z dodatkiem alkoholu

Jeśli lubisz takie ciasta pieczone z dodatkiem alkoholu, to zobacz również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 25 marca

Podziel się przepisem

4 komentarze

  1. Babka na mleku skondensowanym - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 14 kwietnia w 08:43- Odpowiedz

    […] lubicie takie pomarańczowe ciasta, to mam jeszcze dla Was przepis na babkę pomarańczową na piwie, albo na puszystą babkę pomarańczową […]

  2. ?s=54&d=mm&r=g
    Alina Wieczorek 2015 13 kwietnia w 19:53- Odpowiedz

    wygląda apetycznie.

  3. acaad00b28c0a8689a5005fce97174f1?s=54&d=mm&r=g
    Martha 2015 25 marca w 08:07- Odpowiedz

    Świetna ta babka! *.*
    Korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie, w którym zadaniem konkursowym jest przygotowanie wielkanocnego wypieku bądź deseru. :) A do wygrania jest śliczna patera i nie tylko! :)
    Szczegóły na blogu:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Babka pomarańczowa na piwie

Przepis na pomarańczową babkę na piwie to idealne ciasto na Wielkanoc i nie tylko. Ta puszysta babka z kakao świetnie się sprawdzi również jako ciasto na weekend. Jej puszystość to zasługa dobrze ubitych białek oraz dodatku piwa w cieście. Babka na piwie jest dzięki niemu puszysta i jednocześnie wilgotna. Z mojego przepisu dowiecie się jak zrobić puszystą babkę, więc koniecznie zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku.

Przepis na babkę na piwie

Babka na piwie jest bardzo smaczna i wilgotna, a do tego piwo nie wpływa na jej smak. Możecie tu użyć dowolne jasne piwo, myślę, że fajnie sprawdzi się tu również piwo smakowe - szukajcie takiego o smaku pomarańczowym, aby jeszcze bardziej podkręcić pomarańczowy smak ciasta. Z takim piwem babka pomarańczowa będzie jeszcze pyszniejsza. Babka pomarańczowa na piwie na pewno zasmakuje każdemu, a możecie ją bez problemu podać również dzieciom, gdyż cały alkohol odparuje w trakcie pieczenia.

Jeśli lubicie takie nietypowe przepisy to wypróbujcie również mój przepis na lody na piwie oraz koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na babki.