Babka waniliowa dwukolorowa

Zaktualizowany: 2024 29 stycznia
babka waniliowa dwukolorowa

Przepis na puszystą babkę waniliową ze spiruliną

Babka waniliowa dwukolorowa ze spiruliną to oryginalna wersja klasycznej babki, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyjątkowym wyglądem. Dwie kolorowe warstwy ciasta – jedna naturalnie waniliowa, a druga wzbogacona o zdrową spirulinę – tworzą piękne, kontrastowe kolory. To nie tylko pyszne, ale także estetyczne ciasto, idealne na różne okazje. Wypróbuj ten przepis, by wyczarować babkę, która zaskoczy nie tylko smakoszy, ale także oczy swoim wyjątkowym wyglądem.

puszysta babka wielkanocna

Babka waniliowa dwukolorowa przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na lekką i puszystą gotowaną babkę waniliową upieczoną ze spiruliną.

babka waniliowa na wielkanoc

Babka waniliowa dwukolorowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na delikatną i puszystą babkę waniliową z zielonym środkiem.
4.25 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 10
Kalorie 359 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia babki z kominkiem. u mnie forma do gotowania babki
Składniki

składniki na babkę waniliową ze spiruliną

  • 200 g masła (miękkiego )
  • 200 g cukru pudru (1 i 1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub ziarenka z połowy laski wanili)
  • 3 białka (z jajek rozmiar L)
  • 3 żółtka
  • 275 g mąki pszennej ((niepełne 2 szklanki) )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka (najlepiej w letniej temperaturze)
  • 1 łyżeczka spiruliny ( lub łyżka matchy lub kilka kropel zielonego barwnika)
Instrukcja
 

Jak zrobić babkę waniliową dwukolorową

  • Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
    200 g masła, 200 g cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    275 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masła dodaj po jednym żółtku i po każdym krótko zmiksuj.
    3 żółtka
  • Dodaj połowę mąki, wlej mleko i zmiksuj, wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
    200 ml mleka
  • Białka ubij na sztywno, dodaj 2-3 łyżki do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
    3 białka
  • Dodaj resztę białek i delikatnie wymieszaj.
  • Odłóż 3-4 bardzo czubate łyżki (około 150-200 g) ciasta, dodaj do niego spirulinę/matchę/barwnik i delikatnie wymieszaj.
    1 łyżeczka spiruliny
  • Formę do babki z kominkiem wysmaruj tłuszczem i dokładnie wysyp mąką.
  • Nałóż połowę jasnego ciasta, na niego wyłóż zieloną masę i przykryj całość resztą białego ciasta.
  • Włóż nóż w środek ciasta i kilkakrotnie nim poruszaj dookoła, tak aby masy się lekko zmieszały.
  • Piecz babkę waniliową w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 50-60 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, przed podaniem możesz babkę polać rozpuszczoną białą czekoladą.
  • Jeśli przygotowujesz babkę w formie do gotowania, to w dużym garnku (w takim, w którym zmieści się cała forma i będzie go można przykryć pokrywką) zagotuj wodę – tyle aby sięgała do 3/4 wysokości formy na babkę.
  • Formę z ciastem wstaw do garnka z wodą – ja musiałam dociążyć z góry formę, bo mi pływała i chciała się przewrócić na bok.
  • Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz ogień na mały i gotuj babkę przez około godzinę i 20 minut, po tym czasie sprawdź, czy babka jest gotowa.
  • Ostudź ją na kratce – z odpiętą górą i gdy będzie wystudzona ostrożnie wyjmij ją z formy na talerz.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 359kcalWeglowodany: 42gBiałko: 6gTłuszcz: 19gBłonnik: 0.6g
Słowa kluczowe babka waniliowa, babka ze spiruliną
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pyszna i prosta babka z zielonym wzorkiem

Puszysta babka waniliowa dwukolorowa – uwagi

Ta babka waniliowa dwukolorowa ze spiruliną to najlepsza babka jaką jadłam od dłuższego czasu. Wyszła bardzo delikatna i mega puszysta, a do tego przepyszna! Myślę, że bardzo dużą zasługę za delikatność ponosi tu jej gotowanie. Zamiast upiec ją tradycyjnie w piekarniku wpakowałam ją do formy do gotowania i tak przygotowałam. Jeśli macie taką formę do gotowania babki, to koniecznie tak ją przygotujcie – sami zobaczycie jak jest leciutka! Możecie ją oczywiście upiec w tradycyjny sposób – w formie z kominem i w piekarniku.

puszysta babka waniliowa

Zielony kolor w babce uzyskałam ze spiruliny (to moje ostatnie odkrycie – jem ją praktycznie codziennie jako dodatek do domowego musli z mlekiem). Spirulina ma mocny kolor i smak, więc potrzeba jej niewiele, aby zadziałała – ja dałam jej łyżeczkę. Zamiast spiruliny możecie użyć zielony proszek matcha (jego możecie dać nawet łyżkę, bo jej kolor jest łagodniejszy), a ostatecznie możecie użyć odrobiny zielonego barwnika spożywczego.

Na blogu jest już jeden przepis na babkę gotowaną i serdecznie zapraszam do jego wypróbowania.

O spirulinie pisałam wcześniej trochę więcej przy przepisie na smoothie – jeśli interesuje was ten składnik, to koniecznie poczytajcie :)

Babka waniliowa dwukolorowa prezentuje się przepięknie i będzie ozdobą świątecznego stołu. Upieczcie ją koniecznie!

Po więcej wielkanocnych przepisów zapraszam do specjalnej kategorii oraz do mojego darmowego e-booka.

waniliowa babka wielkanocna
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.25 z 4 ocen
Postaw mi kawę
babka waniliowa ze spiruliną

Polecane przepisy na babki idealne na święta

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2018 23 marca