Babka z awokado

Zaktualizowany: 2023 2 sierpnia
babka z awokado

Przepis na wilgotne ciasto z awokado

Dziś u mnie niezwykła babka z awokado. Tutaj dojrzałe i smakowite awokado dodane jest do ucieranego ciasta maślanego i dodaje mu dodatkowej fajnej wilgotności. Jestem przekonana, że nikt nie zgadnie co jest tajemniczym składnikiem tego ciasta. Sami się przekonajcie jak smakuje takie ciasto z awokado.

babka z awokado

Babka z awokado przepis krok po kroku

Jeśli lubicie niespotykane ciasta, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto z awokado!

babka z awokado

Babka z awokado przepis

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjną wilgotną babkę z awokado.
4.80 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 15
Kalorie 344 kcal
Wyposażenie
  • Forma do babki z kominkiem, albo podłużna forma keksowa o długości około 25-30 cm.
Składniki

składniki na babkę z awokado

składniki na lukier do babki

Instrukcja
 

Jak zrobić babkę z awokado

  • Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i za pomocą łyżki oddziel miąższ od skórki, pokrój go na mniejsze kawałki.
    1 awokado
  • Dodaj do awokado sok z cytryny oraz kefir lub maślankę i zmiksuj na jednolitą masę.
    1 łyżka soku z cytryny, 50 ml kefiru
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    225 g masła, 200 g cukru
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i mielonymi migdałami.
    350 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczki sody oczyszczonej, 50 g migdałów
  • Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i krótko miksuj.
    4 jajka
  • Dodaj mus z awokado i krótko zmiksuj.
  • Wsyp w dwóch, trzech porcjach mąkę i miksuj tylko do połączenia składników – nie miksuj za długo, bo babka po upieczeniu będzie twarda.
  • Przelej ciasto do formy do babki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 55-60 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie wyjmij z formy.
  • Aby przygotować lukier dodawaj do cukru pudru po łyżce soku z cytryny – aż lukier nabierze lekko lejącej konsystencji.
    150 g cukru pudru, 4-5 łyżek soku z cytryny
  • Polej lukrem babkę i posyp ją posiekanymi pistacjami.
    pistacje
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 344kcalWeglowodany: 42.5gBiałko: 6gTłuszcz: 17gBłonnik: 1.3g
Słowa kluczowe awokado ciasto, babka awokado, ciasto z awokado
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babka z lukrem

Ucierane ciasto z awokado – uwagi

Lubię takie eksperymenty jak ta babka z awokado.

Uważam, że warzywa dodawane do słodkich wypieków, powodują, że są one wilgotniejsze, dłużej utrzymują świeżość i są do tego zdrowsze :)

W taki niebanalny sposób możecie przemycić do diety dodatkową porcję warzyw.

A na dodatek nikt się nie zorientuje – szczególnie ma to znaczenie przy dzieciach.

Do tej babki będziecie potrzebować dojrzałe awokado – takie już miękkie.

Najlepiej wykorzystać awokado haas, bo ono ma lepszą konsystencję od zwykłego.

Reszta to już w zasadzie podstawowe składniki – mąka, cukier, jajka, masło, trochę jogurtu naturalnego lub kefiru i mielone migdały.

Jeśli wasze dzieci (podobnie jak moje) kręcą nosem przy jedzeniu warzyw (albo wręcz przeciwnie – uwielbiają je), to wypróbujcie również inne przepisy  z wykorzystaniem awokado i innych warzyw.

Na blogu są już między innymi takie przepisy jak lody z awokado, zdrowe czekoladowe ciasteczka z awokado, czekoladowa tarta z awokado, ciasto czekoladowo-dyniowe (przepyszne), ciasto marchewkowo-cukiniowe, czy też ciasto pietruszkowe.

Wszystkie te przepisy są pyszne, więc gorąco je polecam.

Zajrzyjcie również do innych przepisów na ciasta z warzywami.

I oczywiście dajcie znać jak wam smakowała ta babka z awokado :)

ciasto z awokado
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.80 z 5 ocen
Postaw mi kawę
babka z awokado
prosta babka

Źródło – Kulinarna mekka – podaję z moimi zmianami

Polecane przepisy na ciasta z warzywami

Wypróbujcie również inne moje przepisy na niezwykłe ciasta pieczone z dodatkiem warzyw. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 3 sierpnia

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Candy Pandas 2018 4 sierpnia w 11:34- Odpowiedz

    Kiedyś zrobiłyśmy ciasto z awokado ale zgorzkniało :/ Podobno to była wina właśnie awokado. Ta babka nie gorzknieje na drugi dzień? Bo teraz boimy się próbować ponownie eksperymentów z pieczeniem awokado :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 4 sierpnia w 19:51- Odpowiedz

      Hmm, u mnie była kilka dni i nikt kto ją jadł nie miał takiego odczucia

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy