Babka z jagodami
Przepis na prostą babkę z jagodami na mleku skondensowanym
Dziś u mnie pyszna, prosta i mięciutka babka z jagodami. Ta babka przygotowana jest z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego, który dodaje jej nie tylko słodyczy, ale również ciekawego smaku oraz aksamitnej tekstury. Koniecznie spróbujcie!
Spis treści
Babka z jagodami przepis krok po kroku
Jeśli lubicie ciasta z jagodami, to koniecznie w tym roku upieczcie tą niezwykłą babkę z jagodami.
Babka z jagodami przepis
Składniki
składniki na babkę z jagodami
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( – 530 g)
- 150 g margaryny (do pieczenia miękkiej (albo masła))
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny ((mniej więcej z połowy mniejszej cytryny))
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 1/5 szklanki wody
- 1 szklanka jagód ((około 170 g) + 1 łyżka mąki)
Instrukcja
Jak zrobić babkę z jagodami
- Mleko skondensowane zmiksuj z margaryną na gładką i jednolitą masę.1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 150 g margaryny
- Wsyp sodę, proszek do pieczenia i wylej na to sok z cytryny tak, aby soda się spieniła – wymieszaj.0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki soku z cytryny
- Dodaj porcjami mąkę i krótko zmiksuj.300 g mąki pszennej
- Na koniec wlej wodę i krótko zmiksuj.1/5 szklanki wody
- Jagody wymieszaj z łyżką mąki, wsyp do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.1 szklanka jagód
- Przełóż ciasto do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub kaszą manną.
- Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Jagodowa babka bez jajek – uwagi
Dziś babka z jagodami dla wielbicieli jagód.
Lubicie jagodzianki, ale ich zrobienie was przerasta?
Boicie się, że wasze umiejętności polegną w starciu z bułeczkami drożdżowymi?
A może nie macie po prostu czasu i chęci na ich pieczenie?
Jeśli tak, to przychodzę wam z pomocą.
Ta babka jagodowa zaspokoi wszystkie wasze potrzeby.
Ma mnóstwo jagód i jest mega prosta do zrobienia.
Ma niewiele składników i nawet nie będziecie potrzebować jajek – bo to ciasto bez jajek!
Nie używacie także cukru, bo słodycz zapewnia słodzone mleko skondensowane.
Babka z jagodami wychodzi mega wilgotna i mięciutka – żaden tam zapychacz, który trzeba popychać litrem herbaty.
Spróbujcie koniecznie, a ja za przepis pięknie dziękuję Kindze z Green morning :D
Przepisy na jagodzianki również znajdziecie na blogu – przepisy na babki również – więc serdecznie zapraszam.
Polecane przepisy na babki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne babki. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Jagodowe dzieło sztuki <3 :D
Dziękuję