Babka ziemniaczana
Przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem i kiełbasą
Babka ziemniaczana, to danie które robiły nasze babcie :) Mówimy tu o babce, chociaż nie jest to słodki wypiek, a wręcz przeciwnie! To ziemniaczana zapiekanka z tartych ziemniaków, najczęściej z dodatkiem podsmażonej cebuli, boczku i kiełbasy. Taka babka z ziemniaków to świetny i bardzo pożywny obiad. Jeśli zrezygnujecie z boczku i kiełbaski otrzymacie pyszny wegetariański obiad. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Babka ziemniaczana przepis krok po kroku z filmem
Zobacz mój przepis ze zdjęciami i filmem z przygotowania i przygotuj pyszną i pożywną babkę ziemniaczaną, którą zachwycisz swoją rodzinę :)
Babka ziemniaczana przepis
Wyposażenie
- Do upieczenia w dużej formie, albo w formach keksowych
Składniki
składniki na babkę ziemniaczaną
- 2 kg ziemniaków
- 2 cebule (średnie)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 200 g boczku (wędzonego)
- 200 g kiełbasy (- np. śląskiej)
- 4 łyżki mąki pszennej (czubate)
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu (mielonego )
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku (lub 2-3 rozgniecione ząbki)
Instrukcja
Jak zrobić babkę ziemniaczaną krok po kroku
- Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj je i cebulę na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane).2 kg ziemniaków, 2 cebule
- Boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.200 g boczku, 200 g kiełbasy
- Ze startych ziemniaków odlej wytworzoną wodę (ja przechylam miskę z ziemniakami zakrywając ją pokrywką albo dłonią i odlewam podobnie jak gotowane ziemniaki – jeśli wody będzie za dużo, to babka może się nie udać, albo trzeba będzie dodać więcej mąki).
- Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę i przyprawy.4 łyżki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka suszonego czosnku
- Dodaj jajka i wymieszaj.2 jajka
- Dodaj podsmażony boczek i kiełbasę – wymieszaj.
- Przełóż babkę do dwóch foremek keksowych o długości około 21 cm, albo do blaszki o wymiarach około 22/22 cm.
- Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 50-60 minut.
- Podawaj na ciepło ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Babka ziemniaczana z boczkiem – uwagi
Jedliście w dzieciństwie babkę ziemniaczaną?
Ja ją uwielbiałam, ale jakoś nigdy nie bardzo miałam czas, aby przygotować ją w dorosłym życiu (robiłam ją wcześniej tylko raz).
Jednak ostatnio poczułam na nią wielką ochotę, którą dodatkowo rozpaliła babka ziemniaczana z dynią, którą jadłam w czeskiej restauracji.
Zaraziłam męża pomysłem i przygotowaliśmy sobie na obiad taką tradycyjną babkę.
Dla mnie taka babka z ziemniaków musi mieć dużo podsmażonego boczku i drobno pokrojonej kiełbaski, więc naprawdę ich nie brakowało :)
Jak zrobić babkę ziemniaczaną – wskazówki
Ziemniaki przygotuj jak na placki ziemniaczane – obierz i zetrzyj na tarce, odciśnij nadmiar wody. W trakcie wydziela się z ziemniaków sporo wody, więc trzeba je odsączyć z niej.
Ja je ścieram robotem na tarce z okrągłymi otworkami z ostrymi krawędziami. To powoduje, że ziemniaki wyglądają trochę jakby były przemielone, a nie są w formie wiórek. Razem z ziemniakami ścieram na tej samej tarce cebulę.
Nie jest to najfajniejsza część, bo oczy nieźle dostają ;) Jeśli więc tracie cebuli bardzo wam przeszkadza, to możecie ją drobno pokroić i podsmażyć na patelni dopiero wtedy dodać ją do ziemniaków.
Następnie kiełbasę i boczek kroję w drobną kostkę.
Podsmażam wszystko oddzielnie na rozgrzanej patelni, lekko studzę i następnie i dodaję do ziemniaków.
Całość mieszam i doprawiam. Przekładam do foremki, bądź foremek do pieczenia i wstawiam do piekarnika.
Babkę ziemniaczaną piecz przez około godzinę – jeśli jest bardzo wysoka to wydłuż czas pieczenia!
Jak podać babkę ziemniaczaną?
Podawaj ją na gorąco – zaraz po upieczeniu. Wtedy masa ziemniaczana może być jeszcze lekko miękka. Gdy babka zupełnie wystygnie masa zgęstnieje i wtedy fajnie będzie się nadawać do podsmażania.
Najlepiej pokroić ją na grube plastry i podać z odrobiną kwaśnej śmietany.
Możecie też zrobić do niej skwarki albo trochę podsmażonej cebulki z kiełbasą.
Na drugi dzień możesz ją pokroić w plastry i podsmażyć na patelni :)
Moja babka wyszła przepyszna – szczególnie gdy ją podsmażyłam ;)
Taka babka z ziemniaków może stanowić samodzielne danie obiadowe, albo być jego składnikiem – świetnie się sprawdzi jako dodatek do np. gulaszu i mięs w sosie :)
Podaję wam porcję na dwie foremki keksowe o długości 21 cm (albo na formę kwadratową o wielkości około 22/22).
Mam nadzieję, że taka babka ziemniaczana z boczkiem wam zasmakuje i będziecie korzystać z przepisu.
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na dania obiadowe.
Myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie – są tu szybkie przepisy na obiad w 30 minut i takie, które wymagają więcej czasu, więc będą świetne na weekendowe gotowanie :)
A tu poniżej moje pierwsze zdjęcia babki ziemniaczanej z 2015 roku.
Polecane przepisy na obiad
65 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Czy można przygotować babkę w naczyniu żaroodpornym?
Tak, oczywiście ;)
Przepisy są bardzo czytelne i fajne, gratuluję
Dziękuję bardzo :) staram się, aby każdy niezależnie od umiejętności mógł skorzystać z przepisów
„Na prawdę” ? Sorry, ale aż odrzuca od czytania dalej
Poprawione. Literówki czasem się zdarzają, nikt nie jest idealny i wystarczy zwrócić uwagę w kulturalny sposób. Hejt jest jednak łatwiejszy.
Żałosne jest to, co Ty piszesz. Każdy ma prawo do błędu.
Nie popisuj się, bo nie jesteś aż tak wyedukowany, tylko upierdliwy i nie rozumiem Twojej uszczypliwości, na którą tak reagujesz. Tak nie zachowują się dobrze wychowani i inteligentni ludzie. Oczywiste ze trafiają się literówki bądź błędy słownika, jeśli nie jesteś równie błyskotliwy co spostrzegawczy powiem tylko ze prawdopodobnie autor miał na myśli „to co napisał i nie wpływa to na czytelność wątku wiec nie rozumiem ludzkiej uszczypliwości, na którą tak reagują mało inteligentni ludzie.
Z babką widzę jak z bigosem ,ilu ludzi tyle pomysłów.
Na pewno każda na swój sposób pyszna.
O tak :)
Spoko babka wyszła,ale piekłem 1,5 godziny
Witam serdecznie mam jedno pytanie czy papier do pieczenia jest potrzebny???
Nie, możesz wysmarować foremkę dokładnie masłem i wysypać mąką.
W dzieciństwie babkę ziemniaczaną przygotowywała czasem moja babcia. Twój wpis przypomniał mi o niej. Przygotowałam zgodnie z przepisem i wyszła przepyszna. Udało mi się zaskoczyć mojego męża, bo nigdy wcześniej nie jadł takiej. Bardzo mu smakowała i pytał czy jeszcze kiedyś babkę ziemniaczaną przygotuję. Polecam wszystkim :-)
Bardzo się cieszę, że babka zasmakowała i przywołała miłe wspomnienia
Babkę piekłam więc 1,5h dopiero wtedy wyglądała na gotową. :p
Następnym razem dam zdecydowanie więcej przypraw, bo jak dla mnie babka jest po prostu mdła..
Ale wiadomo wszystko kwestia gustu.
Czy na pewno 60min pieczenia to czas wystarczający aby babka była upieczona? W moim rodzinnym domu babkę piekło się nawet i 2h więc teraz już mam obawy.
To nie jest duża porcja babki i jest pieczona w dwóch keksówkach – dlatego taki czas wystarczy. Czas pieczenia zależy oczywiście w dużej mierze od piekarnika. Jeśli nie jesteś pewna, to potrzymaj babkę dłużej.
U mnie w domu nosiła nazwę lubaniec …Czemu – pojęcia nie mam . Ten przepis to taka niewielka podróż w czasie , dziękuję :)
dodaję jeszcze odrobinę mleka,jogurtu lub maślanki,jest bardziej puszysta
super :)
Zaraz zabieram sie do roboty. Ziemniaki mam lece kupic boczek i kielbasa z rumunskiego sklepu (mieszkam w Rzymie a babki sie zachcialo) maja bardzo dobra „polska” kielbase, a boczek obadamy jaki wezme ;) dam znac co i ja…
Super – smacznego :)
Rowniez robilam pierwszy raZ z tego przepisu I naprawde pyszna super stronka dziekuje
Bardzo się cieszę, że smakowała :)
ostatnio placki robiłam z dodatkiem dyni, starłam surową tak jak ziemniaki i czekałam aż cała masa odcieknie. pyszne i kolor cudny, robiłam z Hokkaido :)
Brzmi bardzo apetycznie :)
Dziś robiłam pierwszy raz w życiu i muszę przyznać, że lepszej nigdy nie jadłam. Wszystko wg przepisu. Polecam pycha
Bardzo się cieszę, że tobie też tak smakuje ta babka :)
zamiast mąki dodać pół szklanki kaszy marnej, i cebulę podsmaż z boczkiem
Pewnie kaszy manny :D dziękuję za podpowiedź :)
Ehh zachciało mi się nie odlewac wody i dodać Batat dla koloru…
Tragedia :( :( :( a było się słuchać Beaty
No tak, trzeba się słuchać :)
Szybciej i wygodnie trzec przez maszynke do mielenia miesa , tylko pokroić na kawałki by weszły przez otwór .
Jemy z borówkami domowej roboty , albo z powidłami !!!
Jeszcze nigdy nie jadłam babki z dodatkiem powideł jestem ciekawa jak to razem smakuje
Najlepsza jest z sosem grzybowym :) Ja robię bez mąki (dzieciaki mają nietolerancję glutenu) i wychodzi bardzo dobrze
Moje dzieci mają nietolerancję na grzyby ;) i w zasadzie mąż też – czasami zje jakieś pieczarki – ale bez szału – ciężki mój los, bo ja grzyby uwielbiam :)
Najlepsza babka jest z tłustym, surowym, mocno wysmażonym boczkiem, wędzonka zabija smak babki. Na 2 kg ziemniaków potrzeba pół kilo surowego boczku a jeszcze lepiej surowego podgardla. W ogóle babka musi mieć dużo tłuszczu wówczas jest o wiele smaczniejsza i ….zdrowsza.
Lepiej nie liczyć kalorii
uwielbiam , ja dodaję 2 łyżki kaszy manny ;)
Ha, nie znałam tego sposobu :)
Dziś akurat skromnie z 5 kg także tragedii nie ma
To faktycznie skromnie :)
Dziś akurat będę robił, także jeśli znajdzie się czasu chwila, to dodam dokładny przepis
Super :) ale współczuję ci obrabiania tych 15 kg ziemniaków :)
Wygląda cudnie mniamiii …..czekam tylko na dostawce ziemniaczkow. …po moim osiedlu od czasu do czasu jeździ małżeństwo które sprzedaje przepyszne ziemniaczki. ….kupuje i robie tę cudną babkę u nas w domu wszyscy ziemniaczani wprost uwielbiamy ziemniaczki. …. i juz widzę jak wyciagnieta z piekarnika automatycznie…..w MiG ….. znika z blachy
aż mi się samej zachciało tej babki :D
Osobiście zamiast kiełbasy dodaję słoninę, jeszcze lepszy smak, bardziej wyrazisty. Ale sprawdzam przepisy aby spróbować babki w innej odmianie, także poszukam przepisu z dynią pozdrawiam i polecam spróbować babki ziemniaczanej ze słoninką, niedługo pewnie wrzucę przepis, choć pewnie w większych proporcjach, gdyż zawsze robię z minimum 15kg ziemniaków (imprezy). Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego!
Muszę przyznać, że ze słoninką jeszcze nie jadłam :)
Moja wlasnie sie piecze a robie ja 1 raz
Wyszla pyszna
Super :)
:)
Ca za debil skrypt na tej stronie pisał?! Stale na tablet mi wyrzuca jedno zdjęcia którego wcale nie chcę ogladać, a przepisu nie ma jak przeczytać.
Od debili wyzywaj na swoim podwórku. Sprawdzamy stronę na wielu urządzeniach i nigdzie nie ma takiego efektu. Jeżeli wrzucisz screena jak to wygląda, to postaram się sprawdzić i naprawić problem.
O a teraz jest już OK
:)
u mnie na telefonie też jest ten problem :<
Ale babka wyszła pyszna ;)
Trzeba będzie sprawdzić o co chodzi, ale cieszę się, że babka zasmakowała :)
[…] lubicie takie ziemniaczane obiady, to koniecznie zróbcie też babkę ziemniaczaną […]
Witam,
czy przepis na babkę ziemniaczaną z dynią również się pojawi??
Pozdrawiam :-)
Ja taką babkę ziemniaczaną z dynią jadłam w restauracji, ale może w wolnej chwili spróbuję sama taką przygotować :)
Czekam z niecierpliwością ;-)
:)
hm… tak kusisz. może i ja zrobię?