Domowe bajgle
Przepis na pyszne bajgle z sezamem
Nie ma nic lepszego niż wypieczone w domu, świeże i pachnące bajgle! Zdrowe, pożywne i aromatyczne, te domowe wypieki są idealnym wyborem na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Jeśli chcesz spróbować swoich sił w wypieku bajgli w domu, potrzebujesz tylko kilku prostych składników, takich jak mąka, drożdże, cukier, sól i woda. Po przygotowaniu ciasta, wystarczy odrobinę cierpliwości przy uformowaniu ciasta w zakręcone kształty. Możesz również eksperymentować z różnymi dodatkami, takimi jak sezam, mak czy słonecznik, aby dodać swojemu wypiekowi jeszcze więcej smaku. Jeśli lubisz zapach świeżo pieczonego chleba i pieczyw roznoszący się z piekarnika po całym dom, to nie czekaj dłużej i zacznij wypiekać swoje własne, pyszne bajgle w domu – to proste, zdrowe i naprawdę warto!
Spis treści
Przepis na drożdżowe bajgle z sezamem
Jeśli lubisz domowe pieczywo i masz trochę czasu, to koniecznie zrób sobie takiego domowego bajgla idealnego na śniadanie i przekąskę :)
Bajgle przepis krok po kroku
Składniki
składniki na rozczyn drożdżowy do ciasta na bajgle
składniki na bajgle:
- 650 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju ( lub oliwy)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 220 g wody (letniej )
Instrukcja
Jak zrobić bajgle krok po kroku
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i odstaw na około 10 minut.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 g mleka
- W dużej misie umieść wszystkie pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (wyrabiałam mikserem z końcówką hakiem).650 g mąki pszennej, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, 1 jajko, 220 g wody
- Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, podziel na około 10 porcji.
- Każdą uformuj w długi cienki wałek, złóż na pół, a następnie przepleć obydwie końcówki wokół siebie, na koniec ułóż z ciasta kółko i zlep końcówki.
- Odstaw gotowe bajgle na około pół godziny do wyrośnięcia.
- Jeśli chcesz gotować bajgle przed pieczeniem, to nalej do szerokiego rondla wodę i ją zagotuj.
- Włóż bajgle do wrzącej wody i podgotuj z obydwu stron po około 2 minuty.
- Podgotowana bajgle odsącz i połóż na blaszkę.
- Wierzch bajgli posmaruj roztrzepanym jajkiem, albo rozpuszczoną melasą (nada ona bajglom lekko słodki smak) i posyp obficie uprażonym sezamem (ewentualnie makiem).1 jajko, około 1 szklanki sezamu
- Piecz w 200 stopniach (góra-dół) przez około 20-25 minut – aż bajgle będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu przestudź.
Prywatne
Domowy bajgiel – uwagi
Zapraszam dziś na śniadanie, a na śniadanie będzie bajgiel – u mnie z roszponką, szynką szwarcwaldzką, serem, pomidorami i rzodkiewkami :)
Po jednym takim jestem najedzona na dłuższy czas!
Niby śniadanie jak śniadanie, ale nabiera zupełnie nowego wymiaru, gdy bułeczki są samodzielnie zrobione w domu, prawda?
Te wyśmienite bułeczki z sezamem możecie kupić w piekarni, ale również możecie je zrobić samodzielnie w domu.
Może wymagają odrobinę więcej pracy niż zwykłe bułeczki, ale za to jak wyglądają :) Jeśli więc macie trochę czasu, to koniecznie spróbujcie!
Jak zrobić bajgle – wskazówki
Przeprowadziłam testy na dwóch rodzajach przygotowania tych bułeczek – jedna z gotowaniem przed ich upieczeniem, a druga – z pominięciem gotowania.
Moja refleksja jest jedna – gotowanie jest „przereklamowane” – bajgle, które nie były wcześniej gotowane miały bardziej chrupiącą skórkę od tych gotowanych.
Po drugie bułeczki gotowane było dużo trudniej potem „obsłużyć” – trudno je było wyjąć z wody i przenieść na blachę. Łatwo się rozplatały.
Następnym razem na pewno nie będę się już w to bawić i od razu wrzucę wszystko tylko do pieczenia :)
Jeśli jednak chcecie wypróbować takie gotowane bajgle, to w przepisie jest instrukcja.
Zapraszam was do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo oraz przepisów na śniadania.
Polecane przepisy na bułki domowe
Jeśli lubisz domowe pieczywo, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na domowe chleby i bułki wszelkiego rodzaju. Tutaj polecam na szybko trzy takie przepisy:
Jeśli potrzebujesz przepisu na bułeczki idealne na śniadanie, ale chciałbyś czegoś wyszukanego, to dalej szukać nie musisz. Bajgle to przeplatane, okrągłe bułki przypominające oponki, z którymi wszystkie warzywa, szynki i inne dodatki smakują wręcz fantastycznie. Po upieczeniu, środek bajgla jest mięciutki, a skórka chrupiąca. Przy bajglach jest trochę pracy, jednak nie ma co narzekać, smak bajgla wszystko wynagrodzi. A dodatkowo, takie domowe wypieki to samo zdrowie! Zaskocz swoich domowników i przygotuj im świeże, pachnące bułeczki w postaci bajgli na niedzielne śniadanie! Dla urozmaicenia, bajgle posypałam sezamem. Najlepiej jest je jeść od razu po upieczeniu, jednak na drugi dzień też będą smaczne, a w razie co, bajgle możesz też chwilę podpiec w rozgrzanym piekarniku. Wypróbuj również przepisu na precle jerozolimskie. Wyglądają podobnie do moich bajgli, ale to jednak co innego! Robi się je szybko i bez większych problemów, a gotowe są niezwykle smakowite i lekko słodkie, co może być zaskoczeniem dla kogoś, kto nie zna przepisu. Te bułeczki z sezamem to również doskonała alternatywa dla zwykłych bułeczek i doskonała propozycja na śniadanie.
31 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Bajgle przepis
Przepis na bajgle
Czy woda, która dodaje ma być przegotowana? Ciepła czy zimna?
Letnia, może być przegotowana jeśli masz słabej jakości wode
Robiłam pierwszy raz w życiu i jestem z siebie dumna, za co Tobie dziękuję ! Wyszły idealne! Będę próbować inne przepisy ❤️❤️❤️
Super :)
Wyszły za 1 razem, robiłam z drożdży instant i odpuściłam sobie gotowanie Za to ciasto leżakowało w misce ok. 2h. Są przepyszne chrupiące i mieciutkie w środku! Dodałam całe opakowanie drożdży w proszku (8g) ale zrobiłam z nich rozczyn. Urosły baaaardzo. Dziękuję za super przepis, na pewno jeszcze z niego skorzystam!
Drugi raz robię i wychodzi super. Gotuję i piekę.
Wsadziłam do pieca ale wątpię że coś z tego będzie. Nie wiem kto wymyślił suche drożdże. Niby nie wymagają aktywacji a mimo rozróżnienia ich nawet z ciepłym mlekiem nic z tego nie wychodzi i ciasto nie chce rosnąć. Proporcje zachowane, jajko nie było prosto z lodówki. Lipa. Ale myślę że na świeżych powinno być elegancko.
Może dlatego że suche dodajemy bezpośrednio do mąki nie robimy z nich rozczynu itp.
Wyszły super, tylko zapomniałam soli dać :))
100 g mleka dodaje się dodatkowo do ciasta? Sugeruje tak spis składników w punkcie drugim.
nie, tam już mleka się nie dodaje. Dzięki za zwrócenie uwagi, poprawiłam
No niestety ale cos nie pyklo, wyszły kamienie nie bajgle. Ciezkie ciasto które wyszlo zbite.
Zachowalam czas i wszystkie proporcje. Ciasto nie chcialo rosnąć. Jedyna zmiana byla drozdze suche- dalam 7g odpowiadajacym 15g świeżych.
Mam wrażenie ze mąka z sola zabily możliwość rośnięcia i gdzieś na tym etapie jest błąd.
Jeżeli nie rosło, to znaczy, że drożdże nie pracowały. Czy po wymieszaniu drożdży z wodą i cukrem widziałaś, że zaczęły pracować? Czasem się zdarza, że nic w szklance się nie dzieje i wtedy trzeba ten krok powtórzyć.
Po poprawnym uaktywnieniu drożdży w wodzie, sól w cieśnie w tej ilości nie mogła mieć wpływu na wyrastanie.
no własnie, zrobiłam rozczyn troszku wody z cukrem tak jak opisywałas coś tam ruszyło ale minimalnie. Czy to możliwe że drożdze były stare? Czy wogole jest możliwe żeby drożdze się przestarzały? Pozdrawiam.
ile wody wlałaś? Poprawię w przepisie, aby było pół szklanki. Zbyt mocne stężenie cukru również może spowodować, że drożdże nie wystartują.
Moje według tego przepisu wychodzą zawsze idealne! Moja mama zawsze mówiła,że do drożdżowych wypieków trzeba podejść z miłością ☺️
To fakt, że drożdżowe wypieki mają w sobie coś takiego, że trzeba się z nimi polubić :) i nie bać się ich :)
Świetny przepis, robiłam już kilka razy, dzieciaki uwielbiają te bajgle.
Dzień dobry, o jaką mąkę pszenna chodzi, typ 450,500,550,650,750? BTW na zdjęciu bajgle wyglądają bardzo smakowicie, szkoda że dopiero po 5 latach od publikacji trafiłam na ten przepis ;)
Ja je robiłam na 500
Udały sie chrupiące mniam.Pozdrawiam
Super :)
Prawdziwe bajgle nie są chrupiące i gotuje się je w wodzie z dodatkiem cukru lub miodu.
W przepisie pisałam o ich gotowaniu.
Świetne! Wyglądają bardzo zachęcająco :) Zrobię dzisiaj na kolacyjkę :)
No wyszły idealne :) Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka
Dzięki :) Dobry przepis do podstawa sukcesu :)
piękne!
Dziękuję :)
od dluzszego czasu chce zrobic bajgle i zawsze cos innego wybieram, ale Ci ich zazdroszcze jeszcze z sezamem :) pycha
Oj, pycha, pycha :)