Domowe bajgle

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
domowe bajgle

Przepis na pyszne bajgle z sezamem

Nie ma nic lepszego niż wypieczone w domu, świeże i pachnące bajgle! Zdrowe, pożywne i aromatyczne, te domowe wypieki są idealnym wyborem na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Jeśli chcesz spróbować swoich sił w wypieku bajgli w domu, potrzebujesz tylko kilku prostych składników, takich jak mąka, drożdże, cukier, sól i woda. Po przygotowaniu ciasta, wystarczy odrobinę cierpliwości przy uformowaniu ciasta w zakręcone kształty. Możesz również eksperymentować z różnymi dodatkami, takimi jak sezam, mak czy słonecznik, aby dodać swojemu wypiekowi jeszcze więcej smaku. Jeśli lubisz zapach świeżo pieczonego chleba i pieczyw roznoszący się z piekarnika po całym dom, to nie czekaj dłużej i zacznij wypiekać swoje własne, pyszne bajgle w domu – to proste, zdrowe i naprawdę warto!

bajgle

Przepis na drożdżowe bajgle z sezamem

Jeśli lubisz domowe pieczywo i masz trochę czasu, to koniecznie zrób sobie takiego domowego bajgla idealnego na śniadanie i przekąskę :)

bajgle 6

Bajgle przepis krok po kroku

Wypieki Beaty
Przepis na domowe bajgle z sezamem świetne na śniadanie, przekąskę czy też kolację.
4.80 z 40 ocen
Czas przygotowania 2 hours 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 hours 45 minut
Porcje 10
Składniki

składniki na rozczyn drożdżowy do ciasta na bajgle

składniki na bajgle:

dodatkowo do posmarowania bajgli:

  • 1 jajko (roztrzepane lub łyżka melasy rozpuszczonej w niewielkiej ilości letniej wody)
  • około 1 szklanki sezamu (podprażonego na patelni )
Instrukcja
 

Jak zrobić bajgle krok po kroku

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 g mleka
  • W dużej misie umieść wszystkie pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (wyrabiałam mikserem z końcówką hakiem).
    650 g mąki pszennej, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, 1 jajko, 220 g wody
  • Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, podziel na około 10 porcji.
  • Każdą uformuj w długi cienki wałek, złóż na pół, a następnie przepleć obydwie końcówki wokół siebie, na koniec ułóż z ciasta kółko i zlep końcówki.
  • Odstaw gotowe bajgle na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Jeśli chcesz gotować bajgle przed pieczeniem, to nalej do szerokiego rondla wodę i ją zagotuj.
  • Włóż bajgle do wrzącej wody i podgotuj z obydwu stron po około 2 minuty.
  • Podgotowana bajgle odsącz i połóż na blaszkę.
  • Wierzch bajgli posmaruj roztrzepanym jajkiem, albo rozpuszczoną melasą (nada ona bajglom lekko słodki smak) i posyp obficie uprażonym sezamem (ewentualnie makiem).
    1 jajko, około 1 szklanki sezamu
  • Piecz w 200 stopniach (góra-dół) przez około 20-25 minut – aż bajgle będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu przestudź.
Prywatne
Słowa kluczowe bajgle z sezamem, domowe bułki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bajgle

Domowy bajgiel – uwagi

Zapraszam dziś na śniadanie, a na śniadanie będzie bajgiel – u mnie z roszponką, szynką szwarcwaldzką, serem, pomidorami i rzodkiewkami :)

Po jednym takim jestem najedzona na dłuższy czas!

Niby śniadanie jak śniadanie, ale nabiera zupełnie nowego wymiaru, gdy bułeczki są samodzielnie zrobione w domu, prawda?

Te wyśmienite bułeczki z sezamem możecie kupić w piekarni, ale również możecie je zrobić samodzielnie w domu.

Może wymagają odrobinę więcej pracy niż zwykłe bułeczki, ale za to jak wyglądają :) Jeśli więc macie trochę czasu, to koniecznie spróbujcie!

Jak zrobić bajgle – wskazówki

Przeprowadziłam testy na dwóch rodzajach przygotowania tych bułeczek – jedna z gotowaniem przed ich upieczeniem, a druga – z pominięciem gotowania.

Moja refleksja jest jedna – gotowanie jest „przereklamowane” – bajgle, które nie były wcześniej gotowane miały bardziej chrupiącą skórkę od tych gotowanych.

Po drugie bułeczki gotowane było dużo trudniej potem „obsłużyć” – trudno je było wyjąć z wody i przenieść na blachę. Łatwo się rozplatały.

Następnym razem na pewno nie będę się już w to bawić i od razu wrzucę wszystko tylko do pieczenia :)

Jeśli jednak chcecie wypróbować takie gotowane bajgle, to w przepisie jest instrukcja.

Zapraszam was do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo oraz przepisów na śniadania.

domowe bajgle
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.80 z 40 ocen
Postaw mi kawę
bajgle
bajgle_zbiorowe

Polecane przepisy na bułki domowe

Jeśli lubisz domowe pieczywo, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na domowe chleby i bułki wszelkiego rodzaju. Tutaj polecam na szybko trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2015 22 kwietnia

Podziel się przepisem

31 komentarzy

  1. 890a622f6d7f784923014becc0069888?s=54&d=mm&r=g
    Dorota 2023 19 maja w 18:00- Odpowiedz

    Czy woda, która dodaje ma być przegotowana? Ciepła czy zimna?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 19 maja w 18:02- Odpowiedz

      Letnia, może być przegotowana jeśli masz słabej jakości wode

  2. 0d1183240c46312f4a858449becffcb2?s=54&d=mm&r=g
    Oktawia 2023 14 maja w 22:09- Odpowiedz

    Robiłam pierwszy raz w życiu i jestem z siebie dumna, za co Tobie dziękuję ! Wyszły idealne! Będę próbować inne przepisy ❤️❤️❤️

  3. b75565dcd82f0793fba34dabb7abaece?s=54&d=mm&r=g
    Olga 2022 20 listopada w 22:16- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Wyszły za 1 razem, robiłam z drożdży instant i odpuściłam sobie gotowanie Za to ciasto leżakowało w misce ok. 2h. Są przepyszne chrupiące i mieciutkie w środku! Dodałam całe opakowanie drożdży w proszku (8g) ale zrobiłam z nich rozczyn. Urosły baaaardzo. Dziękuję za super przepis, na pewno jeszcze z niego skorzystam!

  4. fff8d0a8a815c7b47c4b1697547372fc?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2022 8 września w 11:48- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Drugi raz robię i wychodzi super. Gotuję i piekę.

  5. 7b6519331f3399ab75c3615f0659e715?s=54&d=mm&r=g
    Weronika 2022 3 czerwca w 11:36- Odpowiedz

    Wsadziłam do pieca ale wątpię że coś z tego będzie. Nie wiem kto wymyślił suche drożdże. Niby nie wymagają aktywacji a mimo rozróżnienia ich nawet z ciepłym mlekiem nic z tego nie wychodzi i ciasto nie chce rosnąć. Proporcje zachowane, jajko nie było prosto z lodówki. Lipa. Ale myślę że na świeżych powinno być elegancko.

    • c23d1639be803e815439fbd515f758a0?s=54&d=mm&r=g
      Estera 2022 19 września w 07:44- Odpowiedz

      Może dlatego że suche dodajemy bezpośrednio do mąki nie robimy z nich rozczynu itp.

  6. 22575ce9569d3a3bd5c6cc9457f11387?s=54&d=mm&r=g
    Paulina 2022 21 lutego w 16:41- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Wyszły super, tylko zapomniałam soli dać :))

  7. 6a45ead58c2440dd97d20ecda74b585a?s=54&d=mm&r=g
    Kinga 2022 18 lutego w 02:22- Odpowiedz

    100 g mleka dodaje się dodatkowo do ciasta? Sugeruje tak spis składników w punkcie drugim.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 18 lutego w 12:59- Odpowiedz

      nie, tam już mleka się nie dodaje. Dzięki za zwrócenie uwagi, poprawiłam

  8. f9f01a916423a9ff17b3aeb12dde11af?s=54&d=mm&r=g
    Aleksandra 2021 29 grudnia w 22:17- Odpowiedz

    No niestety ale cos nie pyklo, wyszły kamienie nie bajgle. Ciezkie ciasto które wyszlo zbite.
    Zachowalam czas i wszystkie proporcje. Ciasto nie chcialo rosnąć. Jedyna zmiana byla drozdze suche- dalam 7g odpowiadajacym 15g świeżych.
    Mam wrażenie ze mąka z sola zabily możliwość rośnięcia i gdzieś na tym etapie jest błąd.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 29 grudnia w 22:25- Odpowiedz

      Jeżeli nie rosło, to znaczy, że drożdże nie pracowały. Czy po wymieszaniu drożdży z wodą i cukrem widziałaś, że zaczęły pracować? Czasem się zdarza, że nic w szklance się nie dzieje i wtedy trzeba ten krok powtórzyć.
      Po poprawnym uaktywnieniu drożdży w wodzie, sól w cieśnie w tej ilości nie mogła mieć wpływu na wyrastanie.

      • f9f01a916423a9ff17b3aeb12dde11af?s=54&d=mm&r=g
        Aleksandra 2022 3 stycznia w 11:43- Odpowiedz

        no własnie, zrobiłam rozczyn troszku wody z cukrem tak jak opisywałas coś tam ruszyło ale minimalnie. Czy to możliwe że drożdze były stare? Czy wogole jest możliwe żeby drożdze się przestarzały? Pozdrawiam.

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2022 3 stycznia w 12:07- Odpowiedz

          ile wody wlałaś? Poprawię w przepisie, aby było pół szklanki. Zbyt mocne stężenie cukru również może spowodować, że drożdże nie wystartują.

    • 143ca12db2c14a0a62430617f035cbf7?s=54&d=mm&r=g
      gemma.tea 2022 18 marca w 18:04- Odpowiedz

      Moje według tego przepisu wychodzą zawsze idealne! Moja mama zawsze mówiła,że do drożdżowych wypieków trzeba podejść z miłością ☺️

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 18 marca w 18:44- Odpowiedz

        To fakt, że drożdżowe wypieki mają w sobie coś takiego, że trzeba się z nimi polubić :) i nie bać się ich :)

  9. 41ae03e85eda1b21c96b2fecc3e09ccd?s=54&d=mm&r=g
    KasiaP 2021 19 września w 18:14- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Świetny przepis, robiłam już kilka razy, dzieciaki uwielbiają te bajgle.

  10. 7e6a6619e059d0fadec78e4c7b109389?s=54&d=mm&r=g
    Aneta 2020 23 sierpnia w 06:40- Odpowiedz

    Dzień dobry, o jaką mąkę pszenna chodzi, typ 450,500,550,650,750? BTW na zdjęciu bajgle wyglądają bardzo smakowicie, szkoda że dopiero po 5 latach od publikacji trafiłam na ten przepis ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 23 sierpnia w 10:04- Odpowiedz

      Ja je robiłam na 500

  11. 52df243e686d397ffd4a38ae2aa44ea1?s=54&d=mm&r=g
    Marta 2020 21 kwietnia w 18:01- Odpowiedz

    Udały sie chrupiące mniam.Pozdrawiam

  12. 974ae9cf03ff95fe8782d81e451d0e41?s=54&d=mm&r=g
    Paulina 2017 7 listopada w 09:40- Odpowiedz

    Prawdziwe bajgle nie są chrupiące i gotuje się je w wodzie z dodatkiem cukru lub miodu.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 7 listopada w 11:37- Odpowiedz

      W przepisie pisałam o ich gotowaniu.

  13. 899e157fda2443146852bd7c26974cf7?s=54&d=mm&r=g
    Justyna 2016 20 lipca w 14:13- Odpowiedz

    Świetne! Wyglądają bardzo zachęcająco :) Zrobię dzisiaj na kolacyjkę :)

  14. e4ce90de348d2f0ac09a388b338d907d?s=54&d=mm&r=g
    przepisnachleb.pl 2015 28 września w 19:51- Odpowiedz

    No wyszły idealne :) Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 28 września w 22:29- Odpowiedz

      Dzięki :) Dobry przepis do podstawa sukcesu :)

  15. c53ce670cea4ab0e455e44e49ac034c8?s=54&d=mm&r=g
    kornik 2015 22 kwietnia w 13:23- Odpowiedz

    piękne!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 22 kwietnia w 19:07- Odpowiedz

      Dziękuję :)

  16. f0f20a6722e752dc41868613a6caca8a?s=54&d=mm&r=g
    ilovebakepl 2015 22 kwietnia w 13:22- Odpowiedz

    od dluzszego czasu chce zrobic bajgle i zawsze cos innego wybieram, ale Ci ich zazdroszcze jeszcze z sezamem :) pycha

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 22 kwietnia w 19:08- Odpowiedz

      Oj, pycha, pycha :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy