Domowe bajgle

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
domowe bajgle

Przepis na pyszne bajgle z sezamem

Nie ma nic lepszego niż wypieczone w domu, świeże i pachnące bajgle! Zdrowe, pożywne i aromatyczne, te domowe wypieki są idealnym wyborem na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Jeśli chcesz spróbować swoich sił w wypieku bajgli w domu, potrzebujesz tylko kilku prostych składników, takich jak mąka, drożdże, cukier, sól i woda. Po przygotowaniu ciasta, wystarczy odrobinę cierpliwości przy uformowaniu ciasta w zakręcone kształty. Możesz również eksperymentować z różnymi dodatkami, takimi jak sezam, mak czy słonecznik, aby dodać swojemu wypiekowi jeszcze więcej smaku. Jeśli lubisz zapach świeżo pieczonego chleba i pieczyw roznoszący się z piekarnika po całym dom, to nie czekaj dłużej i zacznij wypiekać swoje własne, pyszne bajgle w domu – to proste, zdrowe i naprawdę warto!

bajgle

Przepis na drożdżowe bajgle z sezamem

Jeśli lubisz domowe pieczywo i masz trochę czasu, to koniecznie zrób sobie takiego domowego bajgla idealnego na śniadanie i przekąskę :)

bajgle 6

Bajgle przepis krok po kroku

Wypieki Beaty
Przepis na domowe bajgle z sezamem świetne na śniadanie, przekąskę czy też kolację.
4.80 z 40 ocen
Czas przygotowania 2 hours 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 hours 45 minut
Porcje 10
Składniki

składniki na rozczyn drożdżowy do ciasta na bajgle

składniki na bajgle:

dodatkowo do posmarowania bajgli:

  • 1 jajko (roztrzepane lub łyżka melasy rozpuszczonej w niewielkiej ilości letniej wody)
  • około 1 szklanki sezamu (podprażonego na patelni )
Instrukcja
 

Jak zrobić bajgle krok po kroku

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 g mleka
  • W dużej misie umieść wszystkie pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (wyrabiałam mikserem z końcówką hakiem).
    650 g mąki pszennej, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, 1 jajko, 220 g wody
  • Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, podziel na około 10 porcji.
  • Każdą uformuj w długi cienki wałek, złóż na pół, a następnie przepleć obydwie końcówki wokół siebie, na koniec ułóż z ciasta kółko i zlep końcówki.
  • Odstaw gotowe bajgle na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Jeśli chcesz gotować bajgle przed pieczeniem, to nalej do szerokiego rondla wodę i ją zagotuj.
  • Włóż bajgle do wrzącej wody i podgotuj z obydwu stron po około 2 minuty.
  • Podgotowana bajgle odsącz i połóż na blaszkę.
  • Wierzch bajgli posmaruj roztrzepanym jajkiem, albo rozpuszczoną melasą (nada ona bajglom lekko słodki smak) i posyp obficie uprażonym sezamem (ewentualnie makiem).
    1 jajko, około 1 szklanki sezamu
  • Piecz w 200 stopniach (góra-dół) przez około 20-25 minut – aż bajgle będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu przestudź.
Prywatne
Słowa kluczowe bajgle z sezamem, domowe bułki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bajgle

Domowy bajgiel – uwagi

Zapraszam dziś na śniadanie, a na śniadanie będzie bajgiel – u mnie z roszponką, szynką szwarcwaldzką, serem, pomidorami i rzodkiewkami :)

Po jednym takim jestem najedzona na dłuższy czas!

Niby śniadanie jak śniadanie, ale nabiera zupełnie nowego wymiaru, gdy bułeczki są samodzielnie zrobione w domu, prawda?

Te wyśmienite bułeczki z sezamem możecie kupić w piekarni, ale również możecie je zrobić samodzielnie w domu.

Może wymagają odrobinę więcej pracy niż zwykłe bułeczki, ale za to jak wyglądają :) Jeśli więc macie trochę czasu, to koniecznie spróbujcie!

Jak zrobić bajgle – wskazówki

Przeprowadziłam testy na dwóch rodzajach przygotowania tych bułeczek – jedna z gotowaniem przed ich upieczeniem, a druga – z pominięciem gotowania.

Moja refleksja jest jedna – gotowanie jest „przereklamowane” – bajgle, które nie były wcześniej gotowane miały bardziej chrupiącą skórkę od tych gotowanych.

Po drugie bułeczki gotowane było dużo trudniej potem „obsłużyć” – trudno je było wyjąć z wody i przenieść na blachę. Łatwo się rozplatały.

Następnym razem na pewno nie będę się już w to bawić i od razu wrzucę wszystko tylko do pieczenia :)

Jeśli jednak chcecie wypróbować takie gotowane bajgle, to w przepisie jest instrukcja.

Zapraszam was do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo oraz przepisów na śniadania.

domowe bajgle
bajgle
bajgle_zbiorowe

Polecane przepisy na bułki domowe

Jeśli lubisz domowe pieczywo, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na domowe chleby i bułki wszelkiego rodzaju. Tutaj polecam na szybko trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 22 kwietnia